Презентація "Розвиток особистості школяра шляхом використання інтерактивних технологій"

Про матеріал

Серед важливих педагогічних завдань, які поставило життя перед сучасною школою, є використання альтернативних форм організації навчання, розробка нових педагогічних ідей та підходів до навчально – виховного процесу, в центрі яких – особистість дитини з її потребами, інтересами та життєвими проблемами. Сучасна школа потребує корінних змін, нових освітніх технологій.

Саме на школу покладається велика відповідальність за підготовку людини до життя, за формування її громадянської думки. Адже тільки через діяльність в колективі людина входить у суспільство. І такими колективами є для дитини сім'я, школа.

Активна участь дитини в навчальній діяльності є однією з першооснов формування соціальної активності.

Процес навчання – це не автоматичне вкладання навчального матеріалу в голову учня, а його напружена розумова робота в цьому процесі. Пояснення й демонстрація, самі по собі, ніколи не дадуть справжніх стійких знань. Учні повинні мати цілком інші навички: думати, розуміти суть речей, осмислювати і вже на основі цього вміти шукати потрібну інформацію, практикувати її та застосовувати в конкретних умовах, формулювати та відстоювати конкретну думку. Цього можна досягти за допомогою активного навчання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток особистості школяра шляхом використання інтерактивних технологій (практичне застосування) Презентацію підготувала вчитель Кременецької спеціалізованої школи І – ІІІ ступенів №2 Ковальчук Вікторія Анатоліївна

Номер слайду 2

Те, що я чую, я забуваю. Те, що я бачу й чую, я трохи пам'ятаю. Те, що я чую, бачу й обговорюю, я починаю розуміти. Коли я чую, бачу, обговорюю й роблю, я набуваю знань і навичок. Коли я передаю знання іншим, я стаю майстром.

Номер слайду 3

Застосування інтерактивного навчання здійснюю шляхом використання фронтальних та кооперативних форм організації навчальної діяльності учнів, інтерактивних ігор та методів, що сприяють навчанню учнів вміння дискутувати. З огляду на це, найбільш уживаними є:

Номер слайду 4

ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО НАВЧАННЯ Робота в парах Технологія сприяє розвитку навичок спілкування, вміння висловлюватися, критично мислити, вміння переконувати й вести дискусію. Під час роботи в парах можна швидко виконати вправи, які за інших умов потребують тривалого часу.

Номер слайду 5

Робота в парах. Конкурс красунь;Запали вогник;Гра «Незнайко»;Гра «Вовк і Заєць»;Заселіть будиночки.

Номер слайду 6

ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО НАВЧАННЯ Робота в малих групах. Роботу в групах варто використовувати для розв'язання складних проблем, що потребують колективного розуму. Робота в групах надає всім учасникам можливість діяти, практикувати навички співробітництва, міжособистісного спілкування (зокрема, відпрацювання прийомів активного слухання, прийняття спільного рішення, узгодження різких поглядів).

Номер слайду 7

ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО НАВЧАНЯ Коло ідей. Метою технології є вирішення гострих суперечливих питань, створення переліку ідей та залучення всіх до обговорення проблеми. Технологію застосовують, коли всі групи мають виконувати одне й те саме завдання, що складається з кількох питань, які групи представлять по черзі.

Номер слайду 8

Урок математики.Інтерактивна технологія «Коло ідей»Робота в парах. Урок природознавства. Складання діалогу (Сонечко і Краплинка)

Номер слайду 9

ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО НАВЧАННЯ Карусель. Ця технологія найефективніша для одночасного залучення всіх учасників до активної роботи з різними партнерами. Її застосовують для обговорення будь - якої гострої проблеми з діаметрально протилежних позицій, для збирання інформації з певної теми, для перевірки обсягу й глибини наявних знань, для розвитку вмінь аргументувати власну позицію.

Номер слайду 10

ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО НАВЧАННЯ Акваріум Застосовують, коли учні вже мають певні навики групової роботи. Ефективна вона для розвитку спілкування, вдосконалення вміння дискутувати.

Номер слайду 11

Використовується при вивченні блоку інформації або при узагальненні та повторенні вивченого. Використання цього методу дає загальну картину понять і фактів, що їх необхідно вивчити на уроці, а також заохочує допомагати одне одному – вчитися навчаючи. ІНТЕРАКТИВНІ ТЕХНОЛОГІЇ КООПЕРАТИВНОГО НАВЧАННЯАжурна пилка

Номер слайду 12

ТЕХНОЛОГІЇ КОЛЕКТИВНО-ГРУПОВОГО НАВЧАННЯ: передбачають одночасну спільну роботу всього класу. Мікрофон;Незакінчені речення;Мозковий штурм;Аукціон думок;Аукціон запитань;Що я чую, що я бачу.

Номер слайду 13

ТЕХНОЛОГІЇ КОЛЕКТИВНО-ГРУПОВОГО НАВЧАННЯ Мікрофон. Технологія «Мікрофон» дає кожному можливість сказати щось швидко, по черзі, відповідаючи на запитання або висловлюючи свою думку чи позицію.

Номер слайду 14

ТЕХНОЛОГІЇ КОЛЕКТИВНО-ГРУПОВОГО НАВЧАННЯ Незакінчені речення. Дає змогу розвивати в учнів зв'язне мовлення, власні висловлювання, порівнювати їх з іншими, відпрацьовувати вміння говорити коротко, але по суті і переконливо.

Номер слайду 15

ТЕХНОЛОГІЇ КОЛЕКТИВНО-ГРУПОВОГО НАВЧАННЯ Мозковий штурм. Ефективний метод колективного обговорення,пошук рішень, що спонукає учнів думати вільнота відкрито, виявляти свою уяву і творчістьшляхом вільного висловлення думок всіхучасників і допомагаєзнаходити кілька рішень зконкретної теми. Віннацілений на стимулюваннямислення про зв’язки зокремими поняттями.

Номер слайду 16

ТЕХНОЛОГІЇ СИТУАТИВНОГО МОДЕЛЮВАННЯ (НАВЧАННЯ У ГРІ):це побудова навчального процесу шляхом включення учня до гри (передусім ігрове моделювання явищ, що вивчаються). Спрощене судове слухання;Рольова гра; Драматизація.

Номер слайду 17

ТЕХНОЛОГІЇ ОПРАЦЮВАННЯ ДИСКУСІЙНИХ ПИТАНЬ:важливий засіб пізнавальної діяльності учнів у процесі навчання, бо дискусія - широке публічне обговорення спірного питання. Метод «Прес»;Знайди позицію;Зміни позицію;Дебати;Дискусія.

Номер слайду 18

ТЕХНОЛОГІЇ ОПРАЦЮВАННЯ ДИСКУСІЙНИХ ПИТАНЬ Метод «Прес»Застосування цього методу сприяє виробленню й формуванню учнями аргументів, висловлюванню ними думок з дискусійних питань виразно і стисло, формуванню вміння переконувати інших, вести дискусію.

Номер слайду 19

  Дай мені рибку, і я буду їсти її весь день, навчи мене ловити рибку і я буду їсти її протягом всього життя. Східна народна мудрість Дякую за увагу!

pptx
Додано
8 червня 2018
Переглядів
1465
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку