Презентація "Розвиток зв’язного мовлення. Складання тексту про походження власного імені. »

Про матеріал
Матеріал до уроку розвитку зв’язного мовлення "Складання тексту про походження власного імені" для учнів 4 класу з особливими освітніми потребами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвиток зв’язного мовлення Тема. Складання тексту про походження власного імені.

Номер слайду 2

Загадки Що є у всіх людей?Що дається від народження кожному, але інші цим користуються набагато частіше, ніж сама людина, якій його дали?А відгадайте-но, що я таке?Всі хочуть, як народиться дитина,Щоб я було красиве і дзвінке,Бо носить все життя мене людина. Ім’я

Номер слайду 3

Ми часто чуємо вислови: «Не посором свого імені», «Гідно збережи своє ім'я», «Він дорожить сімейним іменем», «Щоб і пляма на твоє ім'я не впала». Чуємо, та не звертаємо особливої уваги на глибину їхнього змісту. У «Книзі премудростей» цар Соломон сказав: «Добре ім’я людина може втратити в одну мить, а здобути його не вистачить і всього життя.» Пам'ятайте народну мудрість : «Не ім'я прикрашає людину, а людина – ім'я». Найкраще, наймелодійніше ім'я можна забруднити, заплямувати поганими вчинками. І навпаки: звичайне ім'я можна прославити до небес. Тож прославляймо своє ім'я добрими ділами!

Номер слайду 4

Раніше ім'я дитині давали не батьки, а священник у церкві під час хрещення. Переважно називали іменем того святого, у чий день народилось немовля: Петра, Івана, Ганни.. Ймовірно, в цьому була своя мудрість. Людину охороняв небесний захисник – Ангел. Кожен з нас має свого Ангела-охоронця та свій День Ангела – іменини.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Наш клас: Андрій. Два Артема. Богдан. Данило. Данііл Денис Ілля. Кароліна

Номер слайду 7

Чоловік з таким ім’ям зазвичай непередбачуваний, цілеспрямований, упевнений. Чоловіче ім'я Андрій завжди було популярним у слов'янських країнах. Багато батьків обирають це ім'я для хлопчиків, бо воно полюбилося в народі завдяки гарному звучанню та сильному значенню. Андрій: значення і походження іменіІсторія походження імені Андрій сягає своїм корінням до Стародавньої Греції. За однією з версій воно утворено від слова "андрос", що в перекладі звучить як "чоловік". За іншою ж версією – походить від слова "андрейос", яке означає "мужній". Скорочені та зменшувально-пестливі варіації імені: Андрюша, Андрюшка, Андрюня, Андрійко, Андрюха, Андре. Андрій

Номер слайду 8

Артем. Власникам цього імені притаманні такі риси характеру, як прямолінійність, раціональність, товариськість. Донедавна ім'я Артем було досить рідкісним. Але зараз воно набирає все більшої та більшої популярності, зростає й інтерес до історії імені. Артем: значення й походження іменіЧоловіче ім'я Артем за походженням давньогрецьке. Походить від грецького імені Артемій, що з'явилося з імені богині Артеміди - богині життя і родючості в Стародавній Греції. У той час вважалося, що так дітей нарікали на честь богині всього живого на Землі, звідси й значення "присвячений Артеміді". Дітей, названих "божественними" іменами, по життю чекав успіх і захист вищих сил від всякої нечисті, прихильність бога або богині, чиїм ім'ям був названий він. Зменшувально-пестливі форми імені: Артемко, Артемчик, Артюша, Артюха, Артюнов, Тьома.

Номер слайду 9

БогданІм’я є слов’янським, з ним знайома лише Східна Європа. У ньому неважко почути дві складові українського і споріднених мов – «богом даний».Ім’я Богдан землях слов’ян характеризувався нерівномірною затребуваністю – частіше його отримували жителі України, Польщі та Білорусії, рідше – Росії. Значення та характеристика імені Богдан. Так здавна називали довгоочікуваних дітей або з’явилися на світ при незвичайних обставинах. У ньому відчувається сила, мужність, активність, велич і хоробрість. На сьогоднішній день його не можна вважати екзотичним, мода на нього йде на спад. Входить в двадцятку (17-20 позиція рейтингу) найпоширеніших чоловічих імен у українців. Скорочені звернення: Богдик, Бого, Богдасик, Бобі, Дан, Данко.

Номер слайду 10

Данило, Данііл. Це ім'я належить злегка сором'язливому і активному чоловікові. Данило за своїм характером - оптиміст і лідер. Він схильний бачити краще в людях і ситуації, що склалася. Навіть в найбільш безнадійних випадках Данило знайде позитивні сторони. Цей чоловік завжди приймає зважені рішення. Він не любить поспіх і тиск. Для Данила дуже важливо, щоб до нього прислухалися і поважали його думку.Ім'я Данило зараз не дуже популярне у молодих батьків. Однак це красиве і мужнє ім'я наділяє свого власника оптимізмом і силою духу. Походження імені ДанилоІм'я Данило походить від давньоєврейського імені Даніель, що означає "суддя мій Бог" або "Бог мій суддя". Це ім'я має безліч коротких і зменшувально-пестливих форм: Данило, Данилка, Данька, Данилка, Даніша, Даня, Дануся, Дуся, Данильчик, Данилушка, Данечка.

Номер слайду 11

Денис. Денис - чоловік, який відрізняється безпосередністю, комунікабельністю і харизмою.Ім'я Денис входить до двадцятки найбільш популярних імен в Україні. Чоловіки з таким іменем принципові, красномовні і дуже привабливі. Денис: значення й походженняІм'я за походженням древньогрецьке. Первісно воно було народною формою застарілого церковного імені Діонісій, яке, своєю чергою, походить від давньогрецького імені Діонісіос, котре означає "той, що належить Діонісу". У міфології Стародавньої Греції, як відомо, Діоніс – бог виноградарс-тва, виноробства, родючості, натхнення та продуктивних сил природи. Тому іноді ім'я Денис тлумачать як "веселун", "гуляка". Поширені скорочені варіанти та зменшувально-пестливі варіації імені: Дениска, Ден, Деня, Денюся, Дьоша.

Номер слайду 12

Чоловік на ім’я Ілля зазвичай є безперечним лідером, він цілеспрямований і багатоликий.ім'я Ілля відомо з давніх імен. Все більше українських батьків вибирають таке ім'я для синів. Воно й не дивно, адже воно має сильну енергетику і хорошу сумісність. В інших країнах популярна форма імені Еліас.Ілля: значення й походження іменіІм’я Ілля має єврейське походження. Зі староєврейського імені Еліяху означає "Мій Бог - Господь", також можна перекласти як "віруючий". Є також версія, що ім'я Ілля походить від імені Ілія, що має значення "фортеця Господня" і "сила Божа". Скорочені та зменшувально-пестливі форми імені: Ілюха, Іллюша, Ілюся, Ілюня, Люня, Іля.Ілля

Номер слайду 13

Кароліна Ім’я Кароліна зародилося в Давньої Греції і у перекладі означає «королева». Значення та характеристика імені Кароліна. З народження і протягом всього дитинства Кароліна активна і непосидюча. Зацікавленість допомагає їй у вивченні та освоєнні світу без особливих зусиль. Вона любить читати, і це сприяє не тільки розвитку розумових здібностей, але й формуванню грамотного мовлення. Дуже емоційна, заповзятлива, але в той же час скромна і чуттєва. Кароліна жіночна, чарівна, товариська, їй притаманні неймовірний шарм і грація. Вона марить лідерством і в центрі загальної уваги завжди відчуває себе відмінно. Не вміє жити в одноманітності, шукає пригод, нових ситуацій і постійно мінливої обстановки. Для Кароліни життя – гра. Зменшено-лагідний варіант. Каролінка, Кароліночка, Каролинушка, Линочка, Линуся, Линушка.

Номер слайду 14

План 1. Моє ім'я. Мене звати … Батьки (рідні, знайомі, друзі) називають мене…2. Хто обрав моє ім'я? Чому саме це?Так назвав (ла) мене…3. Походження мого імені. За походженням моє ім'я …, воно означає …4. День АнгелаІменини я відзначаю…5. Моє ставлення до власного імені. Моє ім'я мені (не) подобається. Чим? Чому?

Номер слайду 15

pptx
Додано
17 серпня 2023
Переглядів
568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку