Презентація "Розвивальне навчання на уроках спецпредметів як засіб активації пізнавальних інтересів учнів"

Про матеріал
Головна мета застосування розвивального навчання на уроках спецпредметів – це домогтися максимального вивчення та засвоєння учнями нового матеріалу, отримання міцних знань. У презентації наведено приклади застосування розвивального навчання у процесі навчання учнів професії "Перукар (перукар - модельєр).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розвивальне навчання на уроках спецпредметів як засіб активації пізнавальних інтересів учнів

Номер слайду 2

«...Щоб відкрити перед учнями іскорку знань, учителю треба ввібрати море світла, ні на хвилю не відхо­дячи від променів вічно сяючого сонця знань людської мудрості» В.Сухомлинський Головна мета застосування розвивального навчання на уроках спецпредметів – це домогтися максимального вивчення та засвоєння учнями нового матеріалу, отримання міцних знань. Мета навчання: підготовка висококваліфікованих кадрів, які не тільки досконало володіють професійними знаннями, але також проявляють високу інноваційну сприйнятливість і інноваційну активність.

Номер слайду 3

На уроках предметів «Перкарська справа» , «Матеріалознавство», «Моделювання зачіски» використовую різноманітні методи, а саме : - робота в парах, карусель, робота в малих групах. - мікрофон; незакінчене речення; мозковий штурм; навчаючи – учусь; ажурна пилка; аналіз ситуації. - імітаційні ігри; розігрування ситуації за ролями; виробнича ситуація. - обговорення складних і дискусійних питань і проблем: займи позицію; зміни позицію; дискусія. - випереджаюче домашнє завдання, закріплення вивченої теми шляхом створення мультимедійних презентацій, робота з тестами, складання кросвордів

Номер слайду 4

Завдання нетрадиційного уроку для мене: - відмова від шаблона, від рутини в проведенні; - максимальне залучення учнів до активної діяльності. Різні форми групової роботи; - не розважальність, а цікавість і захоплення як основа емоційного тону уроку; - розвиток функції спілкування; - прихована диференціація учнів з навчальних можливостей, здібностей і схильності.

Номер слайду 5

На початку вивчення майже кожної теми даю учням випереджаюче завдання з метою їх глибшого оволодіння матеріалом з тієї чи іншої теми. наприклад – на уроці перукарської справи, тема «Фарбування волосся» , для ознайомлення з групами барвників та їх дією на волосся відведено 2 години, а інформації , яку необхідно учням знати велика кількість. Тому , напередодні вивчення теми видала учням домашнє випереджаюче завдання за темами «Інформація про барвник І групи», «Інформація про барвник ІІ групи», «Інформація про барвники ІІІ та ІV групи», «Окисники». Зібрану інформацію учні оформлюють у вигляді рефератів чи доповідей.

Номер слайду 6

Для поглиблення вивчення тієї чи іншої теми , для зацікавленості та підвищення активності учнів пропоную створювати слайдові презентації наприклад – предмет матеріалознавство тема «Парфумерія». Учні отримали завдання для закріплення теми - створити слайдові презентації , в яких має бути відображено інформацію про види,склад, стадії запаху та різні фірми – виробники . Створюючи такі презентації учні перечитують велику кількість інформації , вчаться працювати в мережі інтернет. Крім того учні для закріплення тем складають кросворди , при цьому вчаться самостійності, творчо розвиваються.

Номер слайду 7

Виявиляю й розвиваю здібності своїх учнів я як на уроках так і у позакласній роботі наприклад шляхом залучення до гурткової роботи.

Номер слайду 8

Учні вчаться плести треси як з натурального так і зі штучного волосся

Номер слайду 9

Фарбують виготовлені ними треси барвниками різних груп, вчаться визначати вплив різних барвників на структуру волосини, її якість

Номер слайду 10

Виготовляють пастижерні вироби з волосся

Номер слайду 11

Підбирають та систематизують інформацію, ілюстрації до різних тем з перукарської справи; вчаться підбирати зразки зачісок відповідно до різних типів обличчя

Номер слайду 12

На основі виготовлених ними тресів створюють макети, наприклад з теми «Способи обробки волосся»

Номер слайду 13

Приклади ігрових елементів на уроках «Перкарської справи» :

Номер слайду 14

„Естафета” Учні сидять по двоє за одним столом.Один ряд - це одна команда. Проводжу для закріплення теми. Один з них називає групу барвника, інший має швидко дати йому характеристику . Наприклад, перший учень каже: - барвник І групи відповідає другий. використовуються при освітленні , знебарвленні, меліруванні далі перший учень звертається до учня, що сидить за ним. - барвник ІІІ групи відповідає слідуючий учень і т.д.викоритовується для тонування волосся. Якщо учень затримується з відповіддю, він вибуває з гри і його замінює інший учень із тієї ж команди. Перемагає команда, яка чітко відповідає на запитання і в якій вибуло найменше учасників.

Номер слайду 15

Гра „Зайди пару” Група ділиться на дві команди. Перша команда отримує картки з запитаннями, друга – картки з відповідями. Кожен має знайти свою половинку. наприклад:тема уроку «Технології виконання базових модельних жіночих стрижок на базі класичного «Каре» Картки з запитаннями 1.Який спосіб стрижки застосовується при виконанні стрижки “Боб каре”? 2. Які існують види градуювання? 3.Яка операція стрижки дозволяє надати об'єм волоссю? Картки з відповідями 1.Спосіб “Пасмо на пасмо” 2.Внутрішнє, зовнішнє 3. Філірування

ppt
Додав(-ла)
Соловйова Інна
Додано
15 квітня 2019
Переглядів
947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку