Презентація " Рухи Землі в Сонячній системі та Всесвіті "

Про матеріал
Сонячно-земні взаємодії. Вплив Місяця на Землю. Рух Землі навколо своєї осі. Полярне стиснення Землі. Сила Коріоліса. Повторення та узагальнення матеріалу з молодших класів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф У 29  Рухи Землі в Сонячній системі та Всесвіті 6 10 2023 Сонячно-земні взаємодії. Вплив Місяця на Землю. Рух Землі навколо своєї осі. Полярне стиснення Землі. Сила Коріоліса*Сонячна система =сукупність космічних тіл, які обертаються навколо Сонця

Номер слайду 2

1. РУХИ ЗЕМЛІ В СОНЯЧНІЙ СИСТЕМІ ТА ВСЕСВІТІ. *Земля разом із Сонцем рухається в космосі. Разом з іншими зорями Сонце обертається навколо центра Галактики Чума́цький Шлях зі швидкістю 220—240 км/с, роблячи один оберт приблизно за 200 млн років. 

Номер слайду 3

Наша Галактика - вид збоку

Номер слайду 4

Наша Галактика містить більше 100 мільярдів зірок. Діаметр диска Галактики - близько 30 тисяч парсек (100 000 світлових років), а товщина - близько 1000 світлових років.

Номер слайду 5

*Земля здійснює два головні рухи: І)добовий — навколо своєї уявної осіІІ) річний — навколо Сонця (365 діб 5 год 48 хв 46 с еліпсоїдною орбітою).

Номер слайду 6

*Середня швидкість руху Землі навколо Сонця становить 30 км/с, або 108 тис. км/год.

Номер слайду 7

*Сонце розміщене в одному із фокусів еліпса орбіти Землі, → довжина обводу якого становить 936,25 млн 250 тис. км.* протягом року Земля буває то ближче до Сонця, то далі від нього. → А) найближче до Сонця (147 млн км) 1 січня, → Б) 1 липня перебуває в найбільшому віддаленні (152 млн км) → швидкість руху Землі навколо Сонця найменша (відповідно до законів Кеплера). А)Б)

Номер слайду 8

Йоганн Кеплер — німецький філософ, математик, астроном, астролог та оптик. Він відкрив закони руху планет Сонячної системи, що були названі на його честь. Найбільш поширена сьогодні система телескопів була розроблена вченим у 1611 р.

Номер слайду 9

Вісь Землі нахилена до екліптики (уявної лінії річного руху Сонця небесною сферою) →під кутом 66°33'.

Номер слайду 10

2. ВЗАЄМОДІЯ СОНЦЯ І ЗЕМЛІ. *Під час руху навколо Сонця Земля займає чотири основні положення → чотири основні дати:

Номер слайду 11

*У дні весняного й осіннього рівнодення Земля перебуває → в точках перетину екліптики з небесним екватором, а Сонце розташоване в площині екватора Землі.→ Сонячне проміння падає на екватор під прямим кутом і віддає йому найбільше енергії. →на північ та південь від екватора на однакових широтах сонячне проміння падає під однаковими, меншими кутами, ніж на екваторі.

Номер слайду 12

Мал. 3. Сонячно-земні зв'язки.

Номер слайду 13

*Сонце →визначає існування життя на нашій планеті, →нагріває атмосферу,→ спричиняє в ній рух повітряних мас, визначає погоду й клімат.

Номер слайду 14

*Потоки заряджених часток (сонячний вітер), що надходять до Землі, →є причиною полярного сяйва, →магнітних бур і →впливають на все живе на Землі

Номер слайду 15

3. ВПЛИВ МІСЯЦЯ НА ЗЕМЛЮ. Місяць, найбільший з усіх супутників планет Сонячної системи, також значно впливає на Землю та життя на ній. Найпомітніше цей вплив проявляється в океанічних припливах і відпливах.

Номер слайду 16

*Під дією сили тяжіння Місяця навіть →тверда суходільна поверхня Землі піднімається в напрямку свого супутника на 50 см (ми цього не помічаємо).

Номер слайду 17

*Місяць впливає → на магнітне поле Землі й сповільнює її обертання навколо своєї осі.

Номер слайду 18

Сьогодні вчені все більше уваги приділяють впливу Сонця й Місяця на різні сфери діяльності та життя людини. Вони вивчають вплив магнітних бур, викликаних сонячним випромінюванням, на здоров'я людей, а також на роботу різноманітних технічних приладів. Тривають дослідження впливу циклів Місяця на рослинність в аграрному секторі.

Номер слайду 19

4. ПОКАЗНИКИ РУХУ ЗЕМЛІ НАВКОЛО СВОЄЇ ОСІ. *Земля обертається навколо своєї уявної осі → приблизно за 24 години→ доба. *Тривалість сонячної доби Землі→ залежить від широти, у якій перебуває спостерігач, →і пори року.

Номер слайду 20

*У середньому вона триває 24 години: →у грудні — 24 год 00 хв 30,4 с, →у вересні — 23 год 59 хв 39,5 с.

Номер слайду 21

*За одну годину Земля обертається→ із заходу на схід на 15°.

Номер слайду 22

*Куляста форма планети та її обертання навколо своєї осі зумовлює→ зміну дня (період нагрівання Землі) і ночі (період охолодження) →та впливає на формування клімату.

Номер слайду 23

→місцевий →поясний час →лінія зміни дат.*З обертанням Землі пов’язані також

Номер слайду 24

*Під час навколосвітнього плавання Фернана Магеллана корабель повернувся в Іспанію 6 вересня 1522 р., а в бортовому журналі була зазначена дата 5 вересня. Де ж загубився один день, якщо в журналі всі записи робили вчасно?

Номер слайду 25

*Ф. Магеллан рухався на захід, переміщуючись з одного годинного поясу в інший кожні 15°. Під час перетину лінії зміни дат календар не перевели на день уперед, і тому «втратили» один день.

Номер слайду 26

5. ПОЛЯРНЕ СТИСНЕННЯ ЗЕМЛІ. СИЛА КОРІОЛІСА. *Форма Землі —→ еліпсоїд — свідчить про її обертання.

Номер слайду 27

*Унаслідок обертання навколо своєї осі→ планета стиснута з обох полюсів →екваторіальний діаметр Землі (12 756,5 км) більший за земну вісь (12 713,7 км).

Номер слайду 28

*Міжнародний еліпсоїд був розроблений→ американським вченим Джоном Хейфордом у 1910 р.→в 1924 р. рекомендований для міжнародного використання Міжнародним союзом геодезії і геофізики (IUGG).

Номер слайду 29

* В Україні, на відміну від більшості країн Європи, →використовують еліпсоїд Красовського.

Номер слайду 30

→ на честь її першовідкривача, французького вченого, математика та інженера Гаспара Коріоліса→ є інерційною силою, яка виникає в тілах, що обертаються→ її породжує обертання Землі навколо своєї осі.*Сила Коріоліса 

Номер слайду 31

* У Північній півкулі сила Коріоліса →спрямована праворуч від руху земної поверхні→ в Північній півкулі праві береги річок, які підмиває рухома вода, стрімкіші.

Номер слайду 32

*У Південній півкулі все навпаки.

Номер слайду 33

*Сила Коріоліса також сприяє виникненню→ циклонів та антициклонів

Номер слайду 34

*Саме внаслідок цієї дії праві рейки українських залізниць спрацьовуються втричі швидше, ніж ліві.

Номер слайду 35

Земля одночасно здійснює в космосі декілька рухів: навколо своєї осі, навколо Сонця і разом із Сонячною системою рухається в нашій Галактиці. Сонце і Місяць мають визначальний вплив на виникнення життя на Землі та його подальше підтримання й еволюцію. Ми із Землі бачимо лише одну півкулю Місяця, тому що період обертання супутника нашої планети навколо своєї осі майже повністю збігається із часом його обертання навколо Землі. З обертанням Землі навколо своєї осі пов'язані зміна дня й ночі, місцевий та поясний час і лінія зміни дат, полярне стиснення Землі, дія сили Коріоліса. ВИСНОВКИ

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
554
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку