Презентація: "Сахароза, крохмаль і целюлоза"

Про матеріал
Презентація містить теоретичний та наочний матеріал до уроку. Теоретичний матеріал підкріплений фотографіями, формулами. Презентація містить завдання для підбиття підсумків уроку у вигляді опитквання та групової роботи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

САХАРОЗА, КРОХМАЛЬ І ЦЕЛЮЛОЗА: МОЛЕКУЛЯРНІ ФОРМУЛИ, ГІДРОЛІЗ

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань На які три класи поділяються вуглеводи?Доведіть важливість реакції фотосинтезу для рослин. У чому полягає біологічна роль вуглеводів?

Номер слайду 3

Дисахариди — це вуглеводи, молекули яких складаються з двох залишків моносахаридів, сполучених один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп. Прикладом найпоширеніших у природі дисахаридів є сахароза (буряковий або тростинний цукри). Молекула сахарози складається із залишків глюкози та фруктози, з’єднаних один з одним за рахунок взаємодії гідроксильних груп. Найважливішою сполукою з дисахаридів є сахароза(звичайний цукор). Її молекулярна формула C12 H22 O11. Сахароза не вступає в реакцію «срібного дзеркала», тому що не здатна утворювати відкриту форму. Сахароза (буряковий або тростинний цукри) міститься в цукровій тростині, цукровому буряку (до 28 % від сухої речовини), соках рослин і плодах.

Номер слайду 4

Сахароза — біла кристалічна речовина, розчинна у воді, солодка на смак. За 190—200 °С сахароза перетворюється на буру масу — карамель. Великий вміст сахарози в цукровому буряку (16—20 %), стеблах цукрової тростини (14—16 %), а також у соку берези, клена, у багатьох плодах і овочах, у цукровій пальмі, рожковому дереві, цукровому сорго.

Номер слайду 5

Хімічні властивості: 1. Окиснення: Чи горить сахароза?Цукрова пудра легко займається і навіть може спричинити вибух. C12 H22 O11 + 12 O2 →12 CO2 + 11 H2 O2. Гідроліз при нагріванні у кислому середовищі. При цьому з однієїмолекули сахарози утворюється молекула глюкози і молекула фруктози: C12 H22 O11 + H2 O →C6 H12 O6 + C6 H12 O6.3. Дегідратація - при дії концентрованої сульфатної кислоти: C12 H22 O11 →12 C + 11 H2 O

Номер слайду 6

Найважливіші з полісахаридів — це крохмаль і целюлоза (клітковина). Вони побудовані із залишків глюкози. Загальна формула цих полісахаридів — (С6 Н10 О5)п . Полісахариди – вуглеводи, що складаються з великої кількості залишків глюкози.Їх представниками є крохмаль та целюлоза – природні полімери. В природі крохмаль міститься у вигляді зерен у плодах та насінні деяких рослин. Целюлоза утворює основну частину стебла рослин, а у дерев – стовбура. Волокна бавовни містять до 98 % целюлози; волокна льону й конопель теж в основному складаються з целюлози; у деревині вона становить близько 50%. Папір, бавовняні тканини — це вироби з целюлози. Особливо чистими зразками целюлози є вата з очищеної бавовни й фільтрувальний (непроклеєний) папір.

Номер слайду 7

Крохмаль — це білий порошок, що складається з дрібних зерен, не розчинний у холодній воді. Якісною реакцією на крохмаль є його взаємодія з йодом: спостерігається інтенсивне синє забарвлення. Таке забарвлення з’являється, якщо на зріз картоплі крапнути розчин йоду.

Номер слайду 8

Порівняльна характеристика крохмалю й целюлози {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Параметри для порівняння. Крохмаль. Целюлоза. Агрегатний стан. Білий порошок. Біла волокниста маса (вата)Розчинністьу водіНе розчинний у холодній, у гарячій — утворює колоїдний розчин. Не розчинна у водіСклад(C6 Н10 O5)n(С6 H10 O5)m. Маса. М = 172п, де n — від кількох сотень до кількох тисяч. М = 172т, де т — від кількох десятків тисяч до кількох сотень тисяч. Мономерα-глюкозаβ-глюкоза. Будова полімер​ного ланцюга. Лінійна, розгалужена. Лінійна. Біологічна роль. Поживна речовина для рослин, тварин і людини. Не засвоюється в організмі людини, «будівельний» матеріал для рослин

Номер слайду 9

Підсумок уроку o Яке значення сахарози для рослин?o Яким чином можна відрізнити розчин глюкози від розчинусахарози?o В рослинах міститься велика кількість крохмалю, наприклад, вкартоплі вміст крохмалю – 20%, у пшениці – 60%, у рисі - 80%. Вінвідкладається у плодах та насінні. Чому?o Чому людям хворим на цукровий діабет слід обмежувати кількістьхліба, картоплі?o Чи може людина перетравлювати целюлозу? А які організми можуть?Чому?o Яким чином можна удосконалити властивості штучних волокон,зробити їх міцнішими і стійкішими?

Номер слайду 10

Групові завдання:1. Яким чином відрізнити розчин крохмального клейстеру від розчинуглюкози?2. Часто, щоб сметана чи мед були густішими, до них додають крохмаль. Як виявити сурогат?3. У цукровій тростині масова частка сахарози становить 20%. Яку масуфруктози можна добути з тростини масою 25 т? (2,6т)4. Сахарозу кількістю речовини 0,25 моль гідролізували. Утворену прицьому глюкозу піддали спиртовому бродінню. Яку масу етанолу отримали врезультаті бродіння?5. Яку масу целюлози потрібно взяти, щоб добути з неї 184 г етиловогоспирту? (324 г)6. Яку масу глюкози можна отримати з 240 кг картоплі, якщо вмісткрохмалю в ній 20%? (53,3 кг)

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
9 березня 2023
Переглядів
5925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку