Презентація "Що означає бути моральною людиною". Урок 17

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку етики: вислови, визначення, ілюстрації відповідно підручнику і програмі. Учні мають можливість опанувати основні терміни і визначення: мораль, цінності, добро, совість, віра. Прочитати притчі. Закріпити навчальний матеріал виконанням завдань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Що означає бути моральною людиною. Етика, 6 клас. Т. В. Пекар, вчитель історії та етики Одеської загальноосвітньої школи №45 І-ІІІ ступенів Одеської міської ради Одеської області

Номер слайду 2

Епіграф: «Етична людина багато робить заради своїх друзів і заради вітчизни, навіть якщо б їй при цьому довелося втратити життя» (Аристотель).«Єдина цінність людини полягає в її здатності зробити цей світ кращим» Ю. Ленг, американський мислитель. Вислови: «Моральність — це розум серця» Г. Гейне. «Життя триває лише мить; само по собі воно — ніщо; цінність його залежить від того, що вдалося зробити. Лише добро, зроблене людиною, залишається, і лише завдяки ньому життя чогось варте» Ж. Ж. Руссо.

Номер слайду 3

МОРАЛЬ — норми й приписи поведінки в стосунках людей одне з одним і в суспільстві. Цінність — значущість для людини. МОРАЛЬНІ ЦІННОСТІ В СУЧАСНОМУ СВІТІ — Добро, Справедливість, Милосердя, Любов, Дружба. ЗАГАЛЬНОЛЮДСЬКІ ЦІННОСТІ — духовні прагнення людства, втілені в найкращих людських якостях і взаєминах, таких як добро, краса, справедливість, милосердя. ГУМАНІЗМ — любов до людей. ОСНОВНІ ФУНКЦІЇ МОРАЛІ: гуманізуюча; регулятивна; виховна, пізнавальна, комунікативна. Поняття, яке треба вміти застосовувати:

Номер слайду 4

Мораль — норми й приписи поведінки у стосунках людей одне з одним і в суспільстві. Запам’ятайте!!!«Мораль – це внутрішні переконання та вид суспільних відносин, спрямованих на становлення рівності в правах всіх людей у їх стремлінні до гідного і щасливого життя». Мораль зародилася тоді, коли людина почала обмежувати себе, відмовляючись від своїх інтересів заради інших людей. Незважаючи на умови життя, люди виявляли турботу про дітей, про хворих. Учені, спираючись на археологічні розкопки, дійшли висновку, що найперші моральні правила стосувалися роботи (до неї привчали дитину з певного віку); їжі (одночасно й порівну); взаємин (між дорослими і дітьми, старшими і молодшими, чоловіками і жінками). Існували старовинні закони, заборони на виконання якихось дій під страхом смерті, табу, звичаї, традиції. Коли люди почали виявляти турботу про інших — з’явилося виховання. У родовому суспільстві вже були уявлення про те, що допустиме, а що неможливе в поведінці кожного члена суспільства залежно від того, до якої статі, до якої вікової групи він належить.

Номер слайду 5

На доказ цієї думки наводять чимало прикладів утілення моральної мудрості в різних народів, що не втратили свого значення й нині, а також життя подвижників, пророків, святих, Сина Божого Ісуса Христа, призначенням яких було вказати шлях морального вдосконалення. Сенс людського життя - відкривати одвічні істини добра, милосердя, справедливості, подаровані богом. «Мораль – це форма суспільної свідомості, сукупність усвідомлюваних людьми приписів, правил поведінки» Георг Гегель.«Моральність — це розум серця» Г. Гейне. «ЛЮБИ БЛИЖНЬОГО. ЯК САМОГО СЕБЕ» (Закон Господа, Новий Заповіт)

Номер слайду 6

Прочитайте поданий нижче текст та поміркуйте в загальному колі. - З якою моральною нормою пов’язано традицію «страшних» написів у найдавніших книжках? - Як пов’язані мораль, звичаї та традиції? ХАЙ ТОЧИТЬ ЙОГО НЕВСИПУЩИЙ ЧЕРВ’ЯК Ще й досі дехто переконаний, що вкрасти книжку чи не повернути її господарю - не гріх. Через це з давніх часів було вироблено особливі заходи проти книгокрадіїв. Колись у бібліотеках Західної Європи найцінніші книги приковували до їхніх місць ланцюгами. Та одним з найцікавіших заходів проти цього зла був засіб, який широко практикувався на Україні. На полях книги чи на початку її писалося міцне закляття або й лайка до того, хто захотів би книжку привласнити. У давні часи такий спосіб виявлявся ефективним. Ось зразки таких написів: «Хто хотів би цю книжку віддалити з цього місця, той буде мати зі мною справу перед Божим судом», «Хай ця книга перебуває в цій церкві вічно, а хто їі візьме, хай буде проклятий, хай буде засуджений на невгасимий вогонь і хай точить його невсипущий черв’як». На одному рукописі 18 століття стояв навіть такий двовірш: Хто би мав сю книгу вкрасти, Тому сім літ свині пасти. Незважаючи на такі закляття, книги все-таки крали: нові їх власники, щоб зняти з себе закляття, старанно вишкрібали чи виривали «страшні» написи.

Номер слайду 7

ЯК ЗБЕРІГАЮТЬСЯ МОРАЛЬНІ ЦІННОСТІ СУСПІЛЬСТВАНайповнішою скарбницею морального досвіду кожного народу є його мова. З-поміж перших слів, засвоєних людиною, чимало моральних: добре, чемний, неслухняний... Моральні цінності — це моральні норми, принципи, ідеали, які людина вважає для себе значущими й важливими у своєму ставленні до інших людей. Моральні цінності в сучасному житті: * Добро* Справедливість,* Милосердя* Любов* Дружба* Доброзичливість. Основні функції моралі: * гуманізуюча;* регулятивна;* виховна;* пізнавальна;* комунікативна.

Номер слайду 8

Подумайте! Чи всі моральні цінності змінюються залежно від часу, країни, про яку йде мова? (Незмінними залишаються лише загальнолюдські цінності, які зберігаються в усіх народів і в усі часи.)«ПОВЧАННЯ ДІТЯМ» ВОЛОДИМИР МОНОМАХ«…Старих шануйте, як отця, а молодих – як братів… У домі своїм не лінуйтеся, а за всім дивіться… Недужого одвідайте, і чоловіка не миніть, не привітавши, добре слово йому подайте… А коли добре щось умієте – того не забувайте, а чого не вмієте –то того учітесь…». На кожному уроці етики ви звертаєтеся до таких висловів. Тож, безперечно, помічали, що вони часто мандрують від народу до народу. їх залюбки переказують, поглиблюючи й доповнюючи, філософи, письменники, вчені. Такі вислови збирають у спеціальних виданнях - словниках фразеологізмів, крилатих слів, енциклопедіях афоризмів тощо. Цікаво, що збірники крилатих слів відомі з дуже давніх часів. Наприклад, за Київської Русі на наших землях велику популярність мали книги «Бджола», «Ізборник Святослава», у яких було вміщено крилаті вислови з Біблії, творів грецьких філософів, подвижників християнської церкви.

Номер слайду 9

Збереження моральних цінностей людствамоваприслів’я, приказкиказкилітературні творизвичаї та традиціїрелігійні книгизакони

Номер слайду 10

«Повернення блудного сина» — відоме полотно Рембрандта за сюжетом притчі із Нового Заповіту. У батька було два сини. Молодший зажадав частину своєї спадщини. Отримавши легкі гроші, він поїхав дивитися світ і насолоджуватися життям. Гулянки, карткові ігри, море випивки. Але гроші швидко розтанули. Далі - голод, холод, приниження. Найнявся свинопасом. Щоб їсти їжу свиней. Але це життя виявилася настільки впроголодь, що син зрозумів. Єдиний вихід - повернутися до батька. І попроситися до нього в працівники. Адже вони більш ситі, ніж він, його рідний син. І ось він біля рідної домівки. Зустрічається зі своїм батьком. Саме цей момент притчі багато художників вибирали для своїх картин. Але робота Рембрандта абсолютно не схожа на роботи його сучасників. Рембрандт розуміє: вся здобута слава, марнославство – «гонитва за вітром». На картині добре видно, що внутрішнє світло, що виходить з батьківської постаті, затьмарює яскравий блиск золотих прикрас, смолоскипів та свічок. Картина втілює вічні цінності: віру, батьківську любов, надія, совість, милосердя, справедливість, всепрощення.

Номер слайду 11

Уміння прощати – властивість сильних. (М. Ганді)Найвеличніше... в людині - милосердя і прощення. (А. Дюма)Якщо зумієш зробити правильні висновки про себе, значить ти мудрий (Сент-Екзюпірі). Прокинувся уранці, умився, привів себе до ладу – й одразу упорядкуй свою планету. (Сент-Екзюпері)Бачить одне лиш серце. Найголовнішого очима не побачиш. (Сент-Екзюпері)

Номер слайду 12

Опановуючи етику, ви повсякчас стикаєтеся з новими словами. Це не лише наукові поняття - терміни, як-от: моральність, права людини, суспільна справедливість, норми моралі тощо. Більшість «етичних» слів - загальновживані. Опрацьовуючи в п’ятому класі поняття «вихованість», ви встановлювали зв’язки між словами вихований - ввічливий - чемний - ґречний моральний, з’ясовували, чи доречно вживаєте синоніми, чи знаєте, якими відтінками вони відрізняються. Отже, засвоюючи мову, ми засвоюємо й моральний досвід попередніх поколінь.

Номер слайду 13

Неповторний та самобутній етикет має і український народ. До числа найпоширеніших, найвідоміших моральних уявлень українців належать повага до старших, любов до рідної землі, гостинність, працелюбність. Для українців цінністю споконвіку була рідна земля, Батьківщина. Вона для нас – матінка, годувальниця. Шанувати її треба так само, як і рідну неньку: - “Матір не купити, не заслужити ”. Земля позначалася святістю й недоторканістю, її не дозво-лялося ображати, сварити, проклинати чи то навіть бити лозиною, товкти ногою. Казали: «Не бий землі — не дасть хліба». Відповідно й хліб шанувався як святиня: - якщо в часі обіду кусник хлібчика випав з рук, його належало підняти й поцілувати.

Номер слайду 14

СОВІСТЬ – це внутрішній сторож, що діє зсередини душі, який нагадує про відповідальність, яку людина несе перед іншими і перед самим собою. СОВІСТЬ – не дає спокою, спонукає корегувати свої вчинки адекватно до цінностей, які існують у суспільстві. ДОБРО – це хороша, корисна справа, яка зроблена не заради власної вигоди, а для блага іншої людини. Добро – це духовне відчуття. ВІРА – упевненість у чомусь, у комусь, у здійсненні чого-небудь. Упевненість у позитивних якостях кого-небудь, у правильності, розумності чиєїсь поведінки. МОРАЛЬНІ ЦІННОСТІ СУСПІЛЬСТВА

Номер слайду 15

Передусім шанувалося почуття любові до батьків. Ця етична вимога, що відповідала Божій заповіді «Шануй вітця твого і матір твою», втілювалося в народних прислів'ях та приказках: «Хто мамку зневажає, того Бог карає»; «Хто не слухає неньку, послухає біду»; «За мамині сльози — Бог долю зморозе»; «За маму і тата — тяжка розплата»;Моральним обов'язком дітей була допомога батькам по господарству, догляд за ними у разі хвороби, немічності, вияв повсякчасної уваги, шани й турботи. До найбільших цінностей нашого народу споконвіку належить і мова. Цю моральну норму втілює прислів`я: - “Хто своєї мови цурається, той сам себе стидається ”. Чи не найбільшою чеснотою українці завжди вважали працелюбність. Цю рису прагнули змалку прищепити дітям. За ставленням до праці оцінювали моральні якості людини. Дітей змалку привчали вітатися із старшими під час зустрічі, навіть якщо людина незнайома. Цей звичай і досі живе в українських селах та містечках. МОРАЛЬНІ ЦІННОСТІ СУСПІЛЬСТВА

Номер слайду 16

Морально-етичні засади українських культурних традицій завжди втримували український народ на щаблі високої духовності й надавали йому снаги в найважчих випробуваннях фізичного, духовного і морального ґатунку. Морально-етичні норми пов'язувались з естетичними уподобаннями, бо мораль була невіддільною від краси душевної й краси в побуті. МОРАЛЬНІ ЦІННОСТІ УКРАЇНСЬКОГО СУСПІЛЬСТВА

Номер слайду 17

ЩО РОБИТИ ПОГАНО

Номер слайду 18

Висновки: Моральні цінності людства здавна становили основу законів. Сучасні закони найвищою цінністю визначають життя. Вони ґрунтуються насамперед на таких цінностях, як свобода, рівність, справедливість. Сучасні закони визначають як злочин вбивство, крадіжку, приниження честі й гідності людини та багато інших проявів порушення моральних норм. Цінності, в які ми віримо і яких дотримуємося, є своєрідним компасом у прийнятті рішень, отже, вони впливають на наші думки, дії і поведінку. Цінності формують характер людини, її особисті якості, мораль і ставлення до світу, отже – визначають її долю. Вищі цінності, які виробило людство впродовж всієї історії, називають духовними (моральними), справжніми, універсальними або загальнолюдськими.

Номер слайду 19

2) ЗАПОВНІТЬ ТАБЛИЦЮ. Для цього оберіть 2 -3 моральні норми або цінності та покажіть на прикладах, як їх утілено в різних джерелах морального досвіду. Таблиця «Джерела морального досвіду»ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1) ЧИТАТИ: Данилевська О., Пометун О. Етика: Підруч. для 6-го кл. загальноосвіт. навч. закл. - К.: Генеза, 2006. С.96-99

Номер слайду 20

Данилевська О., Пометун О. Д18 Етика: Підруч. для 6-го кл. загальноосвіт. навч. закл. - К.;Гене- за, 2006. - 192 с.: іл. С.96-99https://www.google.com.ua/search?q=прапор+україни&https://uk.wikipedia.org/wiki/https://history.vn.ua/pidruchniki/vlasov-2016-ukraine-8-class/4.htmlhttps://history.vn.ua/ ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА ТА ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИПрезентація містить матеріали до уроку етики: вислови, визначення, ілюстрації відповідно підручнику і програмі. Учні мають можливість опанувати основні терміни і визначення: мораль, цінності, добро, совість, віра. Прочитати притчі. Закріпити навчальний матеріал виконанням завдань.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Кобцева Наталя Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Росоха Юлія Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Штовбонько Антоніна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Кравцова Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Етика 6 клас (Данилевська О.М., Пометун О.І.)
Додано
14 січня 2021
Переглядів
23478
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку