Презентація "Що робити, аби вберегти дитину від самогубства?"

Про матеріал
Для використання в роботі з батьками, презентація містить інформацію про фактори ризику та мотиви суїцидальної поведінки молоді, тривожні сигнали та алгоритм дій для дорослих в кризовій ситуації
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що робити, аби вберегти дитину від самогубства? Матеріал для батьків. Психологічна служба

Номер слайду 2

Суїцидальна поведінка - це аутоагресивні дії людини, які свідомо та навмисно спрямовані на позбавлення себе життя в результаті зіткнення з нестерпними життєвими обставинами. Така поведінка не є виключно медичною чи психологічною проблемою, а містять у собі соціальні, економічні, психологічні, культурні, релігійні і медичні фактори ризику. Пасивні думки про самогубство виникають у більшості людей у ті чи ті моменти життя. Часом може здаватися, що ми не в змозі витримати біль і страждання, які нас заскочили. Але людина, яка має суїцидальні думки, відчуває настільки сильний біль, що не бачить іншого виходу. ❗️❗️❗️ За даними ВООЗ, щороку близько 800 тисяч людей завершують життя самогубством. Хтось обриває власне життя кожні 40 секунд.

Номер слайду 3

Селфхарм — навмисна та часто повторювана дія, яка націлена на пошкодження свого тіла не через соціальні причини та без суїцидальних намірів. Важливо: люди, які вчиняють селфхарм, не хочуть помирати. Селфхарм для них — один з інструментів самодопомоги, який допомагає тимчасово справлятися з психологічними проблемами.

Номер слайду 4

Фактори ризику для суїцидальної поведінкисерйозні проблеми у сім'ї;відсутність контакту з однолітками;шкільні проблеми (низька успішність, велике навантаження, тиск вимог освітнього процесу, конфлікти з учителями);смерть коханої або значущої людини;розрив стосунків з коханою людиною;міжособистісні конфлікти або втрата значущих відносин;тиск групи однолітків, передусім пов'язаний із наслідуванням самоушкоджувальної поведінки інших;тривале перебування у ролі жертви або «цапа відбувайла»;небажана вагітність, аборт і його наслідки (у дівчат);зараження СНІДом або хворобами, що передаються ста­тевим шляхом;серйозні тілесні недуги;надзвичайні зовнішні ситуації і катастрофи тощо

Номер слайду 5

Мотиви суїцидальної поведінки дитинибажання привернути до себе увагу, викликати співчуття;втеча від наслідків поганого вчинку або складної життєвої ситуації.втрата близької, коханої людини;конфлікти з батьками, однолітками;неможливість бути зрозумілим, почутим;переживання, образи;почуття помсти, протесту, загрози;почуття провини, сорому, невдоволення собою;ревнощі, любовні невдачі, сексуальний протест, вагіт­ність;самотність, відчуженість;страх покарання батьками тощо

Номер слайду 6

Попереджувальні ознаки самогубства для дітей (підлітків)Зверніть увагу, якщо дитина (підліток): ❗️ Говорить або будує плани самогубства; ❗️ Висловлює безнадію щодо майбутнього; ❗️ Демонструє відображення сильного/непереборного емоційного болю чи страждання; ❗️ Проявляє тривожні зміни в поведінці, особливо в поєднанні з наведеними вище попереджувальними ознаками; ❗️ Відхід або зміна соціальних зв'язків/ситуацій; ❗️ Зміни сну (посилення або зниження); ❗️ Гнів або ворожість, які здаються нехарактерними або поза контекстом; ❗️ Проявляє підвищене збудження або дратівливість.

Номер слайду 7

У суїцидальній поведінці дитини (підлітка) можна умовно виділити 3 фази1. Фаза обдумування, викликана свідомими думками про здійснення суїциду. Ці думки згодом можуть вийти з-під контролю і стати імпульсивними. При цьому підліток замикається в собі, втрачає інтерес до справ сім'ї, роздає цінні для нього речі, змінює свої стосунки з оточенням, стає агресивним. Стає інакшим і зовнішній вигляд: підліток перестає дбати про себе, може змінитися його вага, через зниження уваги з ним може трапитися нещасний випадок.2. Фаза амбівалентності, яка настає за умов появи додаткових стресових факторів, – тоді підліток може висловлювати конк­ретні погрози або наміри суїциду комусь із найближчого ото­чення, але цей «крик про допомогу» не завжди буває почутим. 3. Якщо ж цього не трапиться, то настає фаза суїцидальної спроби. Вона минає дуже швидко – для підлітків характерна швидка друга фаза і перехід до третьої.

Номер слайду 8

Якщо ваша дитина робить випадкові зауваження щодо самогубства, або якщо ви підозрюєте, що ваша дитина може думати про самогубство, НЕГАЙНО ВЖИВАЙТЕ ЗАХОДІВ!!!

Номер слайду 9

Самогубству можна запобігти, але треба діяти швидко. Запитайте дитину про це. Не бійтеся говорити слово «самогубство». І не варто судити. Говорячи безпосередньо про цю проблему, ви можете допомогти вашій дитині усвідомити, що хтось почув його або її крики про допомогу. Негайно зверніться за професійною допомогою. Зателефонуйте своєму педіатру, лікареві або психологу. Зверніться на місцеві гарячі лінії. Підтримуйте дитину. Прислухайтеся до своїх почуттів. Не відкидайте проблеми і не гнівайтесь. Нагадайте дитині, що незалежно від того, наскільки жахливими проблеми здаються, їх можна вирішити, і ви готові допомогти. Видаліть з дому зброю, пігулки, ножі, бритви та мотузки тощо.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Життя – це мрія. Здійсни її!Життя – це шанс. Скористайся ним. Життя – це краса. Милуйся нею. Життя – це мрія. Здійсни її. Життя – це виклик. Прийми його. Життя – це обов’язок. Виконай його. Життя – це гра. Стань гравцем. Життя – це цінність. Цінуй його!Життя – це скарб. Бережи його. Життя – це любов. Насолоджуйся нею. Життя – це таїна. Пізнай її. Життя – це випробування. Перебори все. Життя - це пісня. Доспівай її. Життя – це боротьба. Почни її. Життя – безодня невідомого – вступи в неї. Не бійся. Життя – це удача. Шукай цю мить!Життя таке чудове – не втрать його!Це твоє життя. Борони його.

pptx
Додав(-ла)
Францева Анна
Додано
1 березня
Переглядів
112
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку