Презентація "Що таке конвергентне та дівергентне мислення"

Про матеріал
Інформація, яка викладена у презентації, буде корисна для педагогів. Конвергентне і дивергентне мислення генерують нову інформацію в нашій свідомості. Якщо розвивати обидва цих типу, якщо розуміти, який вид мислення необхідно використовувати в тій чи іншій ситуації, то можна домогтися максимальних результатів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке дивергентне та конвергентне мислення. Вправи на розвиток дивергентного мислення Підготувала: Ірина Макух, практичний психолог Новожеланівської СШ№39 Донецької обласної ради

Номер слайду 2

Кімната юриста Людина входить до кімнати і озирається на всі боки. Помітивши на полиці книги з юриспруденції, вона робить висновок, що хазяїн кімнати - юрист. Це – логічне (лінійне) мислення. Інша людина входить до тієї ж кімнати і дивиться на всі боки. Вона помічає на стінах картини, відмічає колір килима, юридичну літературу на полиці, елегантний столик, сімейну фотографію і кішку, що спить в куточку. Це креативне (паралельне) мислення. Якби ця людина захотіла визначити професію хазяїна кімнати, то, ймовірно, також сказала б, що той є юристом. Але це не властивий їй тип мислення.

Номер слайду 3

Поняття Конвергентне мислення (від лат. «соnvergere», що означає «сходитися»)мислення реалізується тоді, коли необхідно знайти серед множини умов лише одне правильне рішенняІнструкціїалгоритми. Дивергентне мислення (від лат. «divergere», що означає «розходитися») тип мислення відбувається в різних напрямках допускає варіації шляхів розв'язання проблемикреативність

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Люди з конвергентним мисленням вважають: існує тільки єдино правильне рішеннянамагаються використовувати наявні знання і логічні міркування, щоб знайти це рішення

Номер слайду 6

Люди, що володіють дивергентним мисленням, здатні: Бути ініціативними, цілеспрямованими й націленими на дії Критично оцінювати інформацію, що надається Перевіряти надійність джерел Ставити під сумнів припущення Шукати суперечливі факти, свідчення й визначати найбільш цінні дані, які необхідно використовувати, щоб робити обґрунтовані висновки, інтерпретації, заяви та рішення Використовувати нову інформацію й технології у творчих та інноваційних методах Успішно та гнучко взаємодіяти, співпрацювати й ефективно використовувати інформаційні засоби

Номер слайду 7

Конвергентне і дивергентне мислення генерують нову інформацію в нашій свідомості. Якщо розвивати обидва цих типу, якщо розуміти, який необхідно використовувати в тій чи іншій ситуації, то можна домогтися максимальних результатів.

Номер слайду 8

Вправи на розвиток дивергентного мислення

Номер слайду 9

Вправа «Нетиповий спосіб використання»Попередньо необхідно підготувати 15-20 різноманітних предметів невеликого розміру та непрозору торбинку, в яку їх можна покласти. Принцип виконання: необхідно по черзі витягаючи предмет, вигадати найбільш оригінальний спосіб його використання. Наприклад, олівець, окрім креслення і малювання, можна використати, як шпильку для волосся, інструмент для квілінгу та інше.

Номер слайду 10

Вправа «Хто більше?»За одну хвилину згадайте і запишіть якомога більше слів, що починаються зі слогів МА КЕ ГР

Номер слайду 11

Вправа «Шість капелюхів»Метод «Шість капелюхів» – це психологічна рольова гра, сенс якої полягає в тому, щоб розглянути одну і ту ж проблемну ситуацію з 6 незалежних одна від одної точок зору. Це дозволяє сформувати уявлення про предмет дискусії та на логічному й емоційному рівнях оцінити переваги і недоліки.

Номер слайду 12

Вправи на асоціації:«Ланцюг асоціацій»«Пошук відсутніх асоціацій»«Відповідні асоціації»«Незвичайні асоціації»«Метафори»«З чим асоціюється ця людина/тварина/річ»

Номер слайду 13

Вправа «Ментальна карта»зручний інструмент для відображення процесу мислення і структуризації інформації у візуальній формі

Номер слайду 14

Друдли Droodle – це загадка-головоломка. Малюнок, на підставі якого неможливо точно сказати, що це таке. Винахідник друдлів Роджер Прайс, комедійний письменник. Завдання: Що зображено на цьому малюнку? Вкажи максимальну кількість можливих варіантів.

Номер слайду 15

Дудлінг (від англійської doodle - «каракулі») несвідомий малюнок, зроблений під час якогось заняття. Ті самі квіточки, лінії та чоловічки, яких ми мимоволі виводимо на папері. Візерунки можуть бути як абстрактними, так і сюжетними. Можна застосовувати та комбінувати класичні техніки малювання. У цій техніці немає значення ні папір, ні те, чим наноситься малюнок. Можна використовувати кольоровий чи простий олівець, ручку, маркер, фломастер, лінер тощо.

Номер слайду 16

Вправа «Пофарбована мотузочка»Для виконання такої вправи знадобляться 2 аркуші, кілька мотузок,різнобарвна фарба (акрил, гуаш, акварель). Принцип виконання: Візьміть одну чи декілька мотузок довжиною 30-40 см, занурьте їх у різнокольорову фарбу. Покладіть їх між двома аркушами та притисніть їх один до одного. Після цього обережно витягніть, притримуючи аркуші. На папері від мотузок залишиться слід. Запропонуйте учням уважно подивитися на контури, дібрати асоціації або домалювати малюнок.

Номер слайду 17

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
21 лютого
Переглядів
87
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку