Кутя – основна страва Різдва. Варена пшениця з медом і маком до якої додаються родзинки та волоські горіхи. Це символ достатку і плодовитості ідеї спасіння, яку приніс Ісус своїм народженням. За традицією на Святвечір мало бути 12 пісних страв: кутя, узвар, горох, капусник, рибні страви, голубці, борщ, вареники, млинці, каша, пиріжки, гриби.
Після вечері батьки обдаровували дітей, гостей та один одного грішми й дарунками, що символізувало майбутній достаток й багатство. Вважалося доброю прикметою, коли на Святу Вечерю приходили одинокі, бідні, неприкаяні люди. Їх щедро приймали й догоджали. 7 січня вся родина йшла до церкви на святкову молитву.
Зверніться до тексту, знайдіть пряму авторську характеристику Скруджа. Яку рису героя автор вважає визначальною? Які риси зовнішнього портрета героя передають його внутрішню сутність? Як доповнює портрет Скруджа його ставлення до Різдва? Якими є його стосунки з єдиною рідною людиною – племінником? Як він взагалі ставиться до людей? Як доповнюють портрет Скруджа опис погоди та приміщення, в якому він працює?