Презентація. "Щоб не сталося біди. Безпечне користування газом"

Про матеріал
Ознайомити школярів із складом та властивостями природного газу, його використанням, а також із правилами газової безпеки. Розкрити питання послідовності дій при виявленні запаху газу та надання допомоги потерпілому при отруєнні чадним газом. Засвоїти правило: будь завжди уважним при користування газом, неухильно дотримуйся правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука твоєї безпеки!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щоб не сталося біди: правила користування газом

Номер слайду 2

ПРИРОДНИЙ ГАЗ: СКЛАД, ВЛАСТИВОСТІ Природний газ – це корисна копалина, яка перебуває в газоподібному стані. За хімічним складом він є сумішшю різних вуглеводнів, серед яких переважну частку займає метан (більше 80 %). Саме тому природний газ часто називають метаном. Також складовими природного газу є інші небезпечні гази, які не мають кольору, а саме: етан, пропан, бутан, водень, сірководень, вуглекислий газ, азот та гелій.

Номер слайду 3

За своїми фізичними властивостями природний газ є вибухонебезпечною та горючою речовиною, яка не має кольору та запаху. Саме така комбінація характеристик зумовлює необхідність додавати до складу природного газу, який постачається кінцевим побутовим та промисловим споживачам, спеціальну речовину з особливим запахом – одорант. Завдяки йому ми в змозі відчути витік газу за межі його належного місцезнаходження.

Номер слайду 4

Де і як утворюється природний газ? Поклади природного газу зароджуються під земною корою внаслідок розкладання різноманітних органічних речовин в умовах відсутності атмосферного кисню. За стандартних умов ці поклади існують лише у гозоподібному стані. Іноді природний газ може бути розчином у воді або нафті. Окрім цього, він зустрічається у твердому стані у вигляді сполук води та вуглеводнів, що мають вигляд кристалів. Щодо глибини залягання покладів газу, то вона може сягати від кількох десятків метрів до кількох десятків кілометрів від земної поверхні.

Номер слайду 5

Де використовують газ? Більше ніж 80% одержуваного газу використовують при приготуванні їжі та опалення житлових приміщень та промислових підприємств. Газ належить до чистих видів палива, тому його дуже широко використовують. Використання газового палива — це один зі способів забезпечення відносної чистоти повітря в містах.

Номер слайду 6

У нашій країні широко використовують як паливо природний та зріджений газ. Газом користуються більше ніж 80 % населення, зокрема діти шкільного віку. Щоб газ приносив лише радість, кожен член родини, починаючи зі шкільного віку, повинен знати і неухильно виконувати вимоги правил безпеки користуванням газом, уявляючи наслідки, до яких призведе порушення цих вимог

Номер слайду 7

Побутова газова апаратура. До побутової газової апаратури, як правило, належать: газова плита, газові лічильники й балони, газові прилади для підігріву води. У газифікованих квартирах рекомендується дотримуватися визначених правил експлуатації.

Номер слайду 8

Не забувайте! Перед користуванням газовими приладами треба провітрити приміщення й залишити відкритою кватирку;перед вмиканням газових приладів, підключених до димоходу, необхідно перевірити наявність тяги; при відсутності тяги забороняється користуватися газовими приладами, а також необхідно повідомити про це дорослих; після закінчення користування газом закрити крани на приладах і на газопроводі;

Номер слайду 9

Небезпечно Залишати працюючі прилади без догляду;сушити білизну над запаленою газовою плитою;прив'язувати мотузки до газопроводу, що порушує щільність з'єднань газопроводу й може призвести до витоку газу.                   

Номер слайду 10

Забороняється•  Спати в приміщеннях, де встановлені газові прилади;•  залишати працюючими газові прилади на ніч;•  користуватися несправними газовими приладами;•  користуватися газовими плитами для обігріву приміщень;• самовільно й самостійно робити заміну, ремонт і установку газових приладів (плита, балон та ін.);• допускати до користування газовими приладами дошкільників і осіб, незнайомих з експлуатацією цього виду устаткування;

Номер слайду 11

•опускати заливання палаючих пальників рідиною; якщо таке сталося, потрібно погасити пальник, прочистити його, видалити рідину з піддона;•задувати полум'я пальника неприпустимо; вогонь від цього може згаснути, а надходження газу через пальник буде продовжуватися, що призведе до утворення в кімнаті вибухонебезпечної суміші газу з повітрям.

Номер слайду 12

Що таке газова плита? З чого вона складається?Кухонна плита — нагрівальний прилад, призначений для приготування їжі. Складається з варильної поверхні, духової шафи і додаткових відділень. Варильна поверхня кухонної плити складається з декількох конфорок для посуду. Кожною конфоркою керують за допомогою окремої ручки.

Номер слайду 13

Правила користування газовою плитою Перед користуванням газовою плитою відчинити кватирку і провітрити приміщення. Перевірити, чи закриті всі крани на плиті та на трубі перед плитою. Відкрити кран на трубі перед плитою, установивши ручку на голівці крана вздовж труби, як зображено.  Запалити сірник, піднести його до пальника і лише тоді відкрити кран цього пальника. Під час роботи газової плити, кватирку тримати відчиненою. 

Номер слайду 14

  Дії населення при виявленні запаху газу. При виявленні запаху газу В приміщенні необхідно: - при наявності дорослих членів сім’ї повідомити їх про це; - закрити крани перед газовими приладами і нa приладах, при газобалонній установці - вентиль на балоні і крани на плиті; - відкрити вікна і двері - провітрити приміщення; - не допускати в приміщеннях відкритого вогню, куріння, не включати і не виключати електроприлади і освітленість для уникнення іскроутворення; - повідомити про витік газу в аварійно-диспетчерську службу газового господарства по телефону "104" і залишити приміщення.

Номер слайду 15

Ознаки отруєння. Запобігання отруєння чадним газом. Природний і зріджений гази не володіють токсичною (отруєнням) дією на організм людини, так як вони мало розчиняються в крові, але змішуючись з повітрям, значно зменшують вміст кисню в ньому. Людина, яка знаходиться в такій атмосфері, буде відчувати голод, а при значних концентраціях газа в повітрі може загинути від задушення. Крім того кисневий голод може наступити під час роботи газових приладів при відсутності притоку необхідної кількості свіжого повітря.

Номер слайду 16

Запам`ятайте!При всіх нещасних випадках, пов'язаних з використанням газу (вибухах, пожежах, отруєннях), потрібно подзвонити в одну із міських служб; швидку допомогу - "03", пожежну - "01", газову - "04", міліцію - "02". Пам'ятайте! ". Кожна із цих служб сповістить всі інші про випадок і вони прибудуть на місце події. До прибуття швидкої допомоги повинна бути надана перша долікарська допомога потерпілим. к

Номер слайду 17

Долікарська допомога потерпілому. При опіках необхідно потерпілого вивести в безпечне місце і захистити уражені ділянки від зовнішнього середовища, в якості захисних засобів потрібно застосовувати стерильні матеріали (бинт, марлю), свіжовипрані і вигладжені простинні, покривала, скатертини). Не допускати очищення шкіри від пригорівшого одягу, розтину уражених ділянок тіла, так як при цьому в рану можна внести інфекцію. Опіки часто супроводжувались шоком.

Номер слайду 18

Дати потерпілому випити до 20 капель Валеріанової настойки, можна каву або міцний чай. Забезпечити спокій до приїзду лікаря. При отруєнні чадним газом і удушенні. До прибуття швидкої допомоги необхідно винести або вивести потерпілого на свіже повітря, уложити на рівне місце, усунути все, що стискає йому ,дихання (розстебнути комір, послабити ,пояс), тепло накрити і слідкувати, щоб він не заснув. При необхідності потрібно дати понюхати нашатирний спирт, робити штучне дихання.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ПАМ’ЯТАЙ, користуватись газовим приладдям можна тільки після того, як дорослі детально пояснять тобі правила поводження з ними і ще деякий час наглядатимуть за тим, чи правильно ти все виконуєш. Будь завжди уважним при користування газом, неухильно дотримуйся правил експлуатації газових приладів – у цьому запорука твоєї безпеки!ppt_x

pptx
Додав(-ла)
Padiak Maria
Додано
20 січня
Переглядів
273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку