Презентація "Шарль Перро-зачинатель літературної казки"

Про матеріал
Презентація містить коротку інформацію щодо життя і творчості Ш.Перро, також матеріал з теорії літератури (порівняльна таблиця народної та літературної казок)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шарль Перро – зачинатель літературної казки

Номер слайду 2

Мої казки містять в собі похвальну та повчальну мораль. Шарль Перро

Номер слайду 3

КАЗКАНародна казка. Автор – народІснує в усній формі, передається від оповідача оповідачу, записана пізніше збирачами казок. Текст має варіанти, оповідач може його змінювати. Герой – тип, схема, головне – його функція у казціОповідач казок – частіше намагається не створювати, а передавати почуте від когось. Використовує традиційно-виражальні засоби. Літературна казка. Автор – конкретна особа. Створюється в писемній формі. Варіантів немає. Текст не може бути довільно змінений. Образ героя – індивідуальний, має риси, властиві лише йому. Створюється письменником, адресована читачу. Письменник – створювач літературного твору, має власне авторське бачення світу і втілює це бачення в художніх образах

Номер слайду 4

Шарль Перро (1628 – 1703 рр.)Основоположник європейської літературної казки – французький письменник Шарль Перро. Народився він 12 січня 1628 року в сім’ї адвоката Паризького Парламенту.

Номер слайду 5

Біографічна довідка. Шарль Перро народився в Парижі в багатій сім'ї, його батьком був відомий юрист П'єр Перро, а матір'ю Пакетт Ле Клерк. Шарль навчався у найкращих школах Парижа, вивчав право, пізніше пішов на державну службу. Брав участь у створенні Академії наук, а також відновленні Академії живопису. Коли була заснована Академія словесності у 1663 році, Перро був призначений її секретарем. У 1672 році Перро одружився на 19-річній Марі Гішон, яка померла у 1678 році після народження дитини. Перро виховував дочку і трьох синів. У 1695 р. у віці 67 років почав писати твори для дітей. Першим твором були «Оповідання моєї матінки Гуски», що одразу ж стали популярними і започаткували новий літературний жанр — казку. Наступні твори, такі як, «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Синя Борода» та інш. стали класикою світової літератури.

Номер слайду 6

Літературна спадщина

Номер слайду 7

Письменник помер у Парижі у віці 75 років у 1703 р. Пам’ятник Шарлю Перро та його героям знаходиться в Парижі.

Номер слайду 8

Продовження життя казок Перро. Опера «Попелюшка» Дж. Россіні, опера Бартока на сюжет казки «Синя Борода» — «Замок герцога Синьої Бороди» опера П. Чайковського «Спляча красуня»балет С. Прокоф'єва «Попелюшка» й інші.

Номер слайду 9

Джерела. В. В. Паращич. Зарубіжна література. Посібник для вчителя. 2014 Чарівний світ казок. http://www.chl.kiev.ua/default.aspx?id=5260 Шарль Перро “Казки моєї матінки Гуски” http://www.ae-lib.org.ua/texts/perrault__tales__ua.htmІлюстрації, картинки : Інтернет

pptx
Додано
4 листопада 2021
Переглядів
1501
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку