Презентація "Шевченкіана у балеті"

Про матеріал
Творчість Тараса Шевченка - невичерпна скарбниця не лише української, а й світової культури. Ось уже друге століття геній Великого Кобзаря дивує і надає нові матеріали для дослідження. Презентація допоможе відкрити ще один вид мистецтва, балет, на який також вплинув "Кобзар" - усесвітньо відома книга.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шевченкіана у балеті, або що спільного між творами Тараса Шевченка, європейськими казками та балериною Катериною Кухар

Номер слайду 2

Чи знаєте Ви що? Кількість музичних творів, написаних на слова Шевченка – 800, їх авторами стали понад 120 композиторів, найвідоміші: Микола Лисенко, Станіслав Людкевич, Борис Лятошинський .

Номер слайду 3

До речі, Тарас Шевченко не лише мав ідеальний музикальний слух, чудово співав, а при нагоді міг… ще й затанцювати. Зокрема у дослідженні Дмитра Чуба “Живий Шевченко” описано епізод із життя Тараса Григоровича: із генеральшею Волховською на балу він затанцював український народний танець “Метелицю”. https://www.youtube.com/watch?v=OipSZXP4CaE

Номер слайду 4

Шевченко – поет,художник, філософ- демократ… Та все ж Тараса Шевченка ми з дитинства знаємо як геніального поета – романтика. Серед його ранніх творів – фантастичні балади. Пригадайте ознаки балади: А історична основа, точність, патетичність, Б правдиві події, соціальний конфлікт; В метаморфози, фантастичність, трагічність.

Номер слайду 5

Нікого не залишить байдужим… Це, звичайно ж, балада Тараса Шевченка “Лілея” https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=745

Номер слайду 6

Балада чи казка? Цю баладу Великий Кобзар написав у 1846 році. Вона має вигляд діалогу квітки Лілеї із Королевим Цвітом, якому розповідає трагедію свого життя: її мати – кріпачка була коханкою пана, народила чудову дівчинку з білим личком, але горювала в неволі, доки й не померла. Пан узяв сирітку, свою позашлюбну дочку, до себе в покої, десь поїхав, а селяни підняли повстання – і познущались над дівчиною, обрізали чудове довге волосся і кинули зимою на мороз – вона замерзла десь під тином, перетворившись навесні на ніжну лілею. Люди позбавили життя безневинну, а тепер вона як квітка радує їх своєю красою. Чи справедливо це? Адже тепер усі захоплюються красою не живої дівчини, а …квітки.

Номер слайду 7

МАНДРІВНІ СЮЖЕТИ ПРО ЗНЕДОЛЕНИХ КРАСУНЬ У СВІТОВІЙ ЛІТЕРАТУРІ Сюжет балади дещо перегукується із усесвітньо відомою казкою братів Грімм “Білосніжка та сім гномів”. Хоча Шевченкова Лілея поки що не стала героїнею диснеївського мультфільму, але має багато спільного з нею: обох їх спіткала сирітська доля, обидві мали біле личко і чудове довге чорне волосся, обох їх переслідували…Але не знайшлося тоді для нашої української красуні принца, який би її врятував…Хоча вічне життя їй усе- таки судилося, вона й тепер живе поміж нас лілеєю.

Номер слайду 8

Повернемося до “танцювальної” спадщини Великого Кобзаря, хоча він за життя, мабуть, і не здогадувався, що за його творами колись поставлять на сцені… балет. Отож “Шевченківські” балети: “Лілея” – композитор Костянтин Данькевич; “Оксана”- Вадим Гомоляка; “Відьма” – Віталій Кирейко.

Номер слайду 9

Балет “Лілея” – більше 80 років на сцені Балет народився у далекому 1940 році, але не на казково – фантастичній, а на життєво –історичній основі творчості Тараса Шевченка. Він не є стовідсотковим відображенням сюжету балади, бо такими були тоді віяння часу: головне – боротьба, а не краса… Музику написав композитор Костянтин Данькевич, лібрето – Всеволод Чаговець. Чотири роки перед тим, у 1936, світ побачив ще один балет, який став світовою класикою – це “Лісова пісня” Михайла Скорульського. Отже, український балет має вже свою досить давню історію… Українська балерина початку ХХ соліття Наталія Скорульська

Номер слайду 10

Лейтмотив балету “Лілея”… Своєрідним “тлом” слугують українські народні пісні : “Ой не світи, місяченьку, не світи нікому…”, “Тихо-тихо Дунай воду несе”, “Ой ішов я вулицею раз…”, “Сонце низенько, вечір близенько”

Номер слайду 11

Нині балет “Лілея” – відомий і бажаний на світовій сцені

Номер слайду 12

Сучасна виконавиця ролі Лілеї… Катерина Кухар -народна артистка України (2018 р.) Солістка Національної опери України імені Тараса Шевченка з 1999 року. Гастролювала у Франції, Швейцарії, Іспанії, Італії, Німеччині, Японії, Китаї, Канаді, Кореї, США, Португалії, Мексиці, Перу, Еквадорі, Чилі, Омані, Греціі, Колумбіі, Болівіі, Коста Ріці  та інших країнах.

Номер слайду 13

Балет “Лілея” із 2004 оновився в кардинальному лірико- романтичному напрямку Балетмейстер О. Ковтун та диригент О. Баклан оновили лібрето, жанр та навіть музику балету.

Номер слайду 14

ШЕВЧЕНКІАНА – БАГАТОГРАННА І НЕВИЧЕРПНА, ЯК І ГЕНІЙ НАШОГО ВЕЛИКОГО ЗЕМЛЯКА (БАЛЕТ НА УКРАЇНСЬКІЙ НАРОДНІЙ ОСНОВІ) https://www.youtube.com/watch?v=EWSPWci2bJA&t=1s

Номер слайду 15

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА 1. Балерини і прем’єри.- Режим доступу: https://opera.com.ua/persons/baletna-trupa-solisti-baletu-balerini-i-premieri/kuhar-katerina 2.Бандура О. Українська література. 9 клас.- К.:Освіта, 1998.- 544 с. 3.Загайкевич М. Шевченкіана у балеті.- Режим доступу: https://um.etnolog.org.ua/zmist/2013/100.pdf 4. Чуб Д. Живий Шевченко.- Режим доступу: https://www.ukrlib.com.ua/books/printit.php?tid=15551

ppt
До підручника
Українська література 9 клас (Коваленко Л.Т., Бернадська Н.І.)
Додано
6 березня 2023
Переглядів
317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку