Презентація "Шевченко на Катеринославщині"

Про матеріал
Матеріал може бути використаний на уроках "Літератури рідного краю", бо висвітлює одну з сторінок біографії великого поета Т.Г. Шевченка, а саме його перебування у Дніпропетровській (раніше Катеринославській) області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентация на тему:«Т. Шевченко на Катеринославщині»

Номер слайду 2

Живучи на чужині, у Санкт-Петербурзі, Т. Г. Шевченко мріяв про повернення на рідну землю. 11 травня 1843 року президія Академії мистецтв видала Тарасу Григоровичу Шевченку, як слухачеві Академії, квито на проїзд в українські губернії строком на чотири місяці і на проживання, де йому буде потрібно.

Номер слайду 3

Т. Шевченко з Є. Гребінкою вирушили у рідний край. Коли саме вибрався Шевченко з Петербургу та здійснив першу подорож на Україну – невідомо, але, мабуть, не раніше, як у травні.

Номер слайду 4

Спочатку Шевченко їхав на Чернігівщину , а з Чернігівщини поїхав до близького Києва. З Київщини Шевченко вирушив на Полтавщину. Т. Г. Шевченко. Выдубицкий монастырь. Бумага, карандаш

Номер слайду 5

В липні Шевченко поїхав до Ковалівки, потім побував у Яготині в палаці князі Миколи Репніна-Волконського. Де саме провів Шевченко серпень, не можна ствердити, але в кінці Серпня він гостював у українського етнографа Платона Лукашевича в його маєтку Березань на Переяславщині, недалеко і від Ковалівки.

Номер слайду 6

Іще в кінці серпня або на самому початку вересня Шевченкопокинув Березань, щоб відвідати рідну Кирилівку. Шевченко був у Кирилівці у вересні 1843 р., бо 20 вересня він був записаний хрещеним батьком свого племінника. Шевченко хотів побувати також у Чигирині та його околицях і за дніпровськими порогами на Хортиці – на місці колишньої Січи.

Номер слайду 7

З приводу поїздки Шевченка Катеринославською губернією немає ніяких свідчень. Хоча шлях із Кременчука до Олександрівська, де знаходиться острів Хортиця, і назад проходив тільки через Катеринослав, іншої дороги не було. Припущення, що Шевченко пройшов дороги “ на дубах ”, безпідставні. Отже, поет мав двічі побувати у Катеринославщині.

Номер слайду 8

Із Яготина через Пирятин, Лубни, Хорол, Кременчук, потім перерва – таким шляхом добирався Шевченко до Катеринослава,щоб потім рушити до Олександрівська. Після переправи дорога пішла по Катеринославській губернії: Верхньодніпровське – Романкове – Катеринослав – розвилка доріг(Канцерополь) – Олександрівськ - Хортиця.

Номер слайду 9

Щоб потрапити до Покровського, Шевченко довелося повернутися до розвилки доріг : з Канцерополя поштова дорога йшла до Нікополя. З Нікополя на підводах вздовж дніпровських плавнів він дістався до Капулівки і Покровського.

Номер слайду 10

Повертався він тим же шляхом через Нікополь, розвилку доріг Та Катеринослав, звідки відправився до Кременчука через Чигирин, Черкаси, Смілу і Шполу прибув у Кирилівку. Подолавши відстань завдовжки у 1100 верст, половину її поет Проїхав дорогами Катеринославщини. У подорожі він був десь сім-вісім діб, з них на менше трьох – покатеринославських дорогах.

Номер слайду 11

Дякую за увагу

Номер слайду 12

Презентацію виконала вчитель української мови та літератури КЗО НВО №28 м. Дніпра Нікітіна О. О.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Fedorenko Olena Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська література 9 клас (Слоньовська О. В., Мафтин Н.В., Вівчарик Н.М., Курінна Н.С., Шевчук Л. Т.)
Додано
24 березня 2020
Переглядів
779
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку