Презентація шкільного музею "Подільська світлиця"

Про матеріал
Шкільний музей "Подільська світлиця" дає можливість учням та вчителям школи доторкнутись до народознавчих, краєзнавчих та етнографічних джерел українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Штовбонько Антоніна Миколаївна – керівник краєзнавчого гуртка «Богунівець»Кальницька ЗОШ І-ІІІ ступенів ім. Ярослава Івашкевича. Дашівської селищної ради Іллінецького району Вінницької областіЕтнографічний музей «Подільська світлиця»

Номер слайду 2

«Любіть свою хату – бідну, небагату…»Символом українців, їхнього життя, побуту є українська хата. Здавна українці з великою повагою ставилися до свого житла. Хата ставилася не абиде, а в певному місці, яке ретельно обиралося майбутніми господарями.  Українська хата була затишною, світлою - справжнім куточком раю на землі.

Номер слайду 3

Покуть- священне місце в хаті, де стояла ікона Ісуса Христа. Для неї спеціально виготовляли більшого розміру вишитий рушник, який у народі називали божником. На покуті садовлять найпочеснішого гостя, наречених, ставлять ритуальний сніп (дідух).

Номер слайду 4

Піч - лікувальниця, годувальниця, зігрівальниця. Піч служила українському селянинові тричі: для опалення житла і як тепле спальне місце, для приготування їжі, для випікання хліба. При печі, як і при жінці чи дитині, як і перед образами, не можна лихословити ("Сказав би, та піч у хаті"). 

Номер слайду 5

Стіл - «господар  хати» Стіл також має магічну силу, символізує достаток родини. Його першим заносять до нової хати, на нього кладуть хліб-сіль, ставлять страви. На стіл гріх сідати чи класти шапку. Мисник - це дерев'яна полиця для зберігання посуду. Іноді він має форму шафи, що підвішувалася на стіну. Були також кутові мисники, які розміщувались у кутку кімнати. 

Номер слайду 6

Мала кожна господиняпрядку, гребінь, мотовило. Ткацтво належить до найдавнішого ремесла. Ще на початку ХХ століття ткацтвом займалися в кожному українському селі. Інтер`єр помешкання завжди оздоблювали тканими килимами, ряднами, скатертинами, рушниками, пухнастими вовняними ліжниками.

Номер слайду 7

Ой ходить сон коло вікон…Для спання в Україні здавна використовували глиняний піл, дерев'яні ліжка, лави, піч, лежанку. Для дитячої колиски місце було над ліжком. Майстрували їх власноруч, вкладаючи усю свою майстерність та любов…

Номер слайду 8

Скриня в хаті – господиня Скриня - традиційний для України вид меблів, у якій зберігали одяг, коштовні речі, прикраси, полотно. Дівчині на виданні батьки купували скриню. Залишаючи батьківський дім, вонавивозила свою скриню до хати чоловіка, де користувалася нею все життя.

Номер слайду 9

У своїй хаті своя й правда, і сила, і воля…     

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Соколовська Катерина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Андрієнко Світлана Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Венжик Неля Арсенівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Поїзд Валентина Савівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
13 січня 2021
Переглядів
677
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку