Презентація "Шлях хліба від поля до нашого столу".

Про матеріал
Дати уявлення дітям про те,звідки ж ми беремо хліб та споживаємо у їжу,розширити уявлення учнів щодо цінності хліба,зосередити увагу на нелегкому вирощуванні зерна, ознайомити з людьми різних професій, причетних до цього процесу.Наголосити на українських традиціях та звичаях, пов"язаних з хлібом.Виховувати шану та повагу до людей праці, дбайливе тавлення до цього продуктку харчування. Виховувати потребу досліджувати навколишній світ, робити певні висновки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА:” ШЛЯХ ХЛІБА ВІД ПОЛЯ ДО НАШОГО СТОЛУ” Я досліджую світ1 клас Підготувала вчитель початкових класів Гімназії с. Сновське Швець Ірина Іванівна

Номер слайду 2

ОРАНКА Восени в поле виїжджають трактори ,щоб переорати землю, та очистити її від бур”янів , шкідників, насичити киснем, зробити пухким грунт . Восени теж засівають поле. За посівами доглядають . Люди різних професій причетні до того часу, допоки хліб потрапить до столу людини.

Номер слайду 3

РОЗВ*ЯЖИ РЕБУСИПотім ниву засівають якісним зерном (це і пшениця,і жито,і овес),яке перед посівом просушують та прогрівають протягом 3-5 діб на сонці. А це забезпечує якісне та одночасне проростання зерен. Дуже важливо посіяти пшеницю та інші зернові культури вчасно, тому висівають їх у зволожений грунт та прогрітий. А контролює це агронром-фахівець сільського господарства Сіють зернові отакими сівалками на глибину 4-5 см. До появи сівалок наші предки ходили полем із торбинками і розкидали зерна по полю . Це робили одні чоловіки . Але і в наш час в селах на невеликих городах люди і дотепер сіють зерно вручну.1. Т К Р О Р А Т(Трактор)2. Х БІЛКА (3, 2,1,)(Хліб)3. КО ВА РО + Й(Коровай) с4. К о а(коса)

Номер слайду 4

Ось так проросло посіяне зерно і достигле колосся радує господарів. Але спочатку зернинки зеленого кольору,потім зерно жовтіє,з часом достигає в колоску і стає твердим. РІСТ ЗЕРНА. КОЛОСОК.

Номер слайду 5

ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ. ЖНИВА. Жнива - пора збирання хлібних рослин. Це дуже відповідальний процес. В цей час задіяно дуже багато техніки. Це комбайн. Він зрізає стебла з колосками, вибиває з них зерна та очищує їх. Очищене зерно попадає в бункер(резервуар для зерна). Потім під”їжджають вантажні машини і їм в кузов вивантажується зерно з бункера.

Номер слайду 6

Борошно - це перемелене зерно. На елеваторах є сучасні транспортери, молотильно- очищувальні башти,станки для перетирання зерна на борошно, та так звані “ рукави ” (резервуари для зберігання борошна). Наостанок борошно фасують у великі мішки для продажу великим підприємствам,або у паперові пакети для продажу у магазинах. ПЕРЕВЕЗЕННЯ ЗЕРНА НА ЕЛЕВАТОРПОМЕЛ ЗЕРНА НА БОРОШНО

Номер слайду 7

ВИПІКАННЯ ХЛІБА . ПЕКАРНЯ. ХЛІБОЗАВОД. МАГАЗИН. АСОРТИМЕНТ ВИПІЧКИ З БОРОШНА . ШКІЛЬНА ЇДАЛЬНЯ. Хліб випікають у пекарні – підприємстві , яке має спеціальне обладнання для випікання хлібних виробів у великій кількості . У великих містах є хлібозаводи . Людина , яка випікає хліб називається пекар . У магазині продавець продає різноманітні хлібо – булочні вироби . А в дитсадках,шкільних їдальнях, закупленим хлібом ,годують дітей кухарі.

Номер слайду 8

ХЛІБ У КУЛЬТУРІ УКРАЇНЦІВ. ТРАДИЦІЇЇ ТА ЗВИЧАЇ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ. Україна -держава з давньою і багатою культурою хліборобства. Хліб для нашого народу- святиня,оберіг,втілення божественної сили. Дуже багато в українців про хліб прислів”їв та приказок,казок,загадок,оповідок. А звичаї і традиції без хліба не актуальні І весілля з короваєм,і на рушнику хліб для зустрічі гостей дорогих, і при народженні дитини,і на хрестини,і на сватання з хлібом, і в магічних ритуалах…

Номер слайду 9

ТРАДИЦІЙНІ СТРАВИ З ХЛІБОМПРИКАЗКИ ТА ПРИСЛІВ*ЯХто сіє та віє,той не бідніє. Щоб лиха не знать,треба сіять і орать . Хліб на столі –Бог у хаті. Хліб житній - батько рідний. З хлібом і пісня миліша . Оце тобі хліб і ніж:бери та й ріж... Без солі не смачно, а без хліба не ситно. Глибше орати – більше хліба мати. Хто про землю дбає, вона тому повертає. Хочеш їсти калачі , не сиди на печі.

Номер слайду 10

ХЛІБ - НАША СВЯТИНЯ1

Номер слайду 11

Дякую за увагу

pptx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
927
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку