Презентація "Схожослови української мови"

Про матеріал

У сучасній теоретичній літературі питання про комедійні засоби омонімів майже не ставиться. А тому цією роботою хочеться доповнити ті надбання, що вже є і, можливо, звернути увагу до тем, які стосуються створення сміху, а відповідно, і гарного настрою в людини. І потрібно пам'ятати, що сміх подовжує життя. Чи є щось більш актуальне?

Зміст слайдів
Номер слайду 1

МУЛЬТИМЕДIЙНА ПРЕЗЕНТАЦІЯз української мови. Автор – Крижанівська Галина Олександрівнам. Рибниця. СХОЖОСЛОВИ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИby vladislav4ik

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Він хоч драні черевики набуває,Зате книги найдорожчі набуває

Номер слайду 5

Хоч невелике в нас містечко,Та вам знайдеться в нім містечко. Оцей великий і красивий містЄднає центри двох чудових міст.

Номер слайду 6

ОМОНІМИ-ЗАПОЗИЧЕННЯМул (пісок) – мул (тварина, лат.)Клуб (маса кулеподібна) – клуб (організація, англ.)Гриф (істота) – гриф (частина муз. інструмента, нім.) – гриф (штемпель, фр.)

Номер слайду 7

ОМОНІМИ ВЛАСНЕ УКРАЇНСЬКІвиникли: ВНАСЛІДОК СЛОВОТВОРУВНАСЛІДОК ПЕРЕХОДУ В ІНШУ ЧАСТИНУ МОВИВНАСЛІДОК ІСТОРИЧНИХ ФОНЕТИЧНИХ ЗМІНВНАСЛІДОК РОЗПАДУ БАГАТОЗНАЧНОСТІ СЛОВА У ЗВ’ЯЗКУ З ДИФЕРЕНЦІАЦІЄЮ ЗНАЧЕНЬВНАСЛІДОК ЗАЛУЧЕННЯ ДО СЛОВНИКА ДІАЛЕКТИЗМІВ, АРХАЇЗМІВ, ІСТОРИЗМІВ

Номер слайду 8

МІЖМОВНІ ОМОНІМИСтекло (рос.) – стекло (укр.)Неделя (рос.) – неділя (укр.)Сердце (рос.) – серце (укр.)Магазин (англ.) – магазин (укр.)Орган. Символ почуттів. Центр Ласкаве звертання. Частина дзвона. Стрижень дерева. Журнал. Склад зброїПороховий погріб Крамниця

Номер слайду 9

КАЛАМБУРИ Начальник наказав критикувати себе, як завгодно. Але як йому завгодно, не сказав.- Яка у вас професія?- Я соліст.- А де співаєте?Я не співаю, я солю капусту, огірки, помідори. ОГОЛОШЕННЯ: “Дуже люблю русявих дівчат з косою. На літо необхідно дві-три, які б уміли косити в незручних місцях...”

Номер слайду 10

Люди добрі, люди милі!Повідомте Соні й Милі: Ми пройшли чотири милі,І ми, коні, вже у милі.

Номер слайду 11

Бучнів, пихатів i панів,Щоб стать подібним до панів.

Номер слайду 12

«ФАЛЬШИВІ» ДРУЗІЯВЛЯТИСЯ – БУТИ ОБЛАСТЬ – ГАЛУЗЬВІРНИЙ – ПРАВИЛЬНИЙЗНАХОДИТИСЯ – ПЕРЕБУВАТИМІСТО – МІСЦЕОБ’ЄМ – ОБСЯГ

Номер слайду 13

ОМОНІМИ В ГАЗЕТНИХ ТЕКСТАХ (СТАТТЯХ)“Правда ж, ви хочете знати правду?”“У Європу віз сім’ю без віз?”“Друга прем’єра нашого прем’єра”“Як погасили ЯК”“Кожна партія грає свою партію”

Номер слайду 14

pptx
Додано
3 серпня 2018
Переглядів
1310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку