Презентація " Сили у природі"

Про матеріал
Основні сили в природі: Сила тяжіння. Вага тіла. Закон всесвітнього тяжіння. Сила пружності. Сила тертя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація з фізики На тему: «Сили у природі». Виконав учень 7-Б класу СЗШ №243 м.Києва Чуницький Олексій. Вчитель фізики Крупко Л.В.

Номер слайду 2

В цій презинтації ми дізнаємося про: Вагу тіла; Силу тяжіння; Силу пружності; Силу тертя.

Номер слайду 3

Сила тяжіння Усі тіла біля Землі падають на її поверхню, якщо їх ніщо не утримує від цього. Яка ж причина такого явища? Зробимо дослід! Якщо на динимометр підвісити важок вагою 102 г. стрілка зупиниться на позначці 1 Н. якщо підвісити два таких важка, стрілка зупиниться на позначці 2 Н. З цього досліду можна зробити висновок, що сила тяжіння пропорційна масі тіла. F тяж= gm.

Номер слайду 4

Сила тяжіння Силу, яка діє на кожне тіло з боку Землі, називають силою тяжіння. Коефіцієнт пропорційності g приблизно дорівнює 9,8 Н.\кг. Для розрахунків під час розв’язування задач іноді приймають g = 10 Н.\кг. На малюнку зображено: прискорений рух кульки, що падає.

Номер слайду 5

Сила тяжіння Сила тяжіння є проявом загальноприродного закону, який діє в усьому Всесвіті. Відкритий і сформульований у 17-му столітті англійським фізиком Ньютоном, він стверджує, що сила гравітаційної взаємодії у Всесвіті пропорційна масам взаємодіючих тіл і залежить від відстані між ними. де R – відстань між тілами. Сила тяжіння, як прояв гравітаційної взаємодії на Землі, є наслідком взаємодії усіх тіл із Землею. Тому в розрахунках сили тяжіння користуються лише масою даного тіла. Характеристики Землі відображені в узагальненій формі в коефіцієнті g.

Номер слайду 6

Вага тіла Багато тіл на Землі перебувають у стані спокою відносно її поверхні. Чому ж тіла, на які діє сила тяжіння, не змінюють свого положення і швидкості під дією цієї сили? Проведемо дослід! З цією метою покладемо лінійку на дві підставки і поставимо поставимо на неї важок. Лінійка деформується. Отже, важок подіяв на лінійку і змінив її форму, деформував. А при деформації виникла сила пружності, яка зрівноважила силу тяжіння, і важок припинив рух до Землі. Під дією важка лінійка змінює форму – деформується.

Номер слайду 7

Вага тіла ЩО ТАКЕ ВАГА ТІЛА? Вага залежить від механічного стану тіла. Якщо воно не рухоме відносно опори або підвісу чи рухається рівномірно і прямолінійно, то вага за значенням і напрямом збігається із силою тяжіння. Тому для цього випадку можна записати, що P = Fтяж ; P = gm Силу, з якою тіло діє на опору або підвіс, називають вагою.

Номер слайду 8

Деформація тіла Однією з ознак твердих тіл є властивість зберігати свою форму тривалий час. Взаємодіючи з іншими тілами, вони змінюють свою форму. Ця зміна не завждипомітна, але вона завжди існує. Зробимо дослід! Якщо ми підвісимо на штативі гумову нитку і виміряємо її довжину. Тоді підвісимо важок до нитки і побачимо що важок опускається донизу, розтягуючи нитку. Коли важок зупиниться ми побачимо що довжина нитки більша за початкову. За результатами досліду можна зробити висновок, що при деформації нитки виникла сила, напрямлена в бік, протилежний до деформації. Цю силу назвали силою пружності.

Номер слайду 9

Деформація тіл Закон Гука Закон Гука можна проілюструвати за допомогою графіка. На ньому залежність сили пружності від деформації зображена прямою лінією, оскільки сила пропорційна деформації. На малюнку показано залежність сили пружності від деформації для двох різних тіл. Графіки є прямими лініями, але мають різний нахил, що свідчить про різне значення коєфіцієнта пружності для різних тіл. Закон Гука справедливий для таких деформацій, після яких тіло знову набуває попередніх розмірів і форми. Такі деформації називають пружними. Який зміст закону Гука? Математично ця залежність записується так: Fпр=k Тут Fпр – сила пружності; - деформація тіла; k – коефіцієнт пружності.

Номер слайду 10

Сила тертя Взаємодія тіл, внаслідок якої змінюються швидкості цих тіл, відбувається не тільки при їх зіткнені. У природі можна спостерігати безліч випадків, коли одне тіло ковзає або котиться по поверхні іншого. Про взаємодію цих тіл можна зробити висновок із того, що швидкість цих тіл змінюється. Скотившись з гори, камінь навіть на рівній поверхні з часом зупиняється. Хокейна шайба рухається по льоду протягом певного часу, а потім зупиняється. Чому виникає сила тертя? Тертя виникає через наявність нерівностей на поверхні тіла.

Номер слайду 11

Сила тертя Розрізняють три види тертя: тертя ковзання, тертя кочення і тертя спокою. Тертя ковзання виникає тоді, коли одне тіло ковзає по поверхні іншого. Fтер = μN ; µ-коеф.тертя ковзання Тертя кочення виникає, коли одне тіло кулястої чи циліндричної форми котиться по поверхні іншого тіла. Сила тертя ковзання завжди більша за силу тертя кочення. Це добре знають вантажники, які замість того, щоб тягти бочку, котять її. А найбільша сила тертя – це сила тертя спокою. Тертя спокою виникає при спробі зрушити одне з дотичних тіл щодо іншого й тому перешкоджає руху тіл одне щодо одного.

Номер слайду 12

Сила тертя Тертя зменшується, якщо між тертьовими поверхнями знаходиться шар мастила.

Номер слайду 13

Дякую за увагу

ppt
Пов’язані теми
Фізика, Презентації
Додано
7 лютого
Переглядів
241
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку