Аграрні відносини. Аграрні суспільства в сучасному світіЕфективність роботи на землі залежить від аграрних відносин. Головним в аграрних відносинах є розподіл землі. Аграрні відносини – форми землеволодіння та землекористування, що впливають на спосіб виробництва й визначені характером чинних у країні законів про землю.
За формою власності на землю та використання земель розрізняють дрібнотоварні (традиційні) та високотоварні (сучасні) сектори. Дрібнотоварний сектор передбачає виробництво сільського господарської продукції для власного споживання селянами. Для нього характерні низька забезпеченість сільського господарською технікою, добривами, засобами захисту рослин, переважання рослинництва та невеликих ділянок земель, низький рівень меліорації. До таких господарств належать країни Африки, Азії, Океанії. У ряді країн Латинської Америки з часів колонізації збереглися латифундії – великі ділянки землі, що перебувають у власності поміщика, який здає їх в оренду селянам.
Структура сільського господарських угідь в УкраїніЗагальний земельний фонд України становить уся площа поверхні суходолу разом із внутрішніми водами, які розташовані в межах державного кордону. Його площа складає 603.6 тис. км 2 або 60,36 млн. га. Значною частиною земельного фонду України є сільськогосподарські угіддя – земельні ділянки, що використовуються для одержання сільськогосподарської продукції. Їх площа становить 415.1 тис. км., або 68,8% площі земельного фонду.
Залежно від призначення сільськогосподарські угіддя включають в себе рілля, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження, перелоги. Основна частина рілля зайнята одно та дворічними культурами, на ній розміщують посіви багаторічних трав, парники і теплиці. Під ріллею у нашій країні зайнято 325,3 тис.км2 (32.53 млн. га), що становить 78% від усіх площ сільгоспугідь. Частка пасовищ та сіножатей становить 13% та 5% від площі сільгоспугідь України. Найбільше під пасовища використовують гірські території та площі луків уздовж річок.
Багаторічні насадження включає ділянки, зайняті насадженнями для отримання плодів, ягід, винограду, хмелю; насадження ефіроолійних культур, розсадники (крім лісових); плантації декоративних багаторічних насаджень (квітники) для декоративного оформлення територій, а також для реалізації квітів; лікарські багаторічні насадження (беладона, наперстянка, шалфей лікарський та інші)
Таким чином, Україна має унікальну структуру сільськогосподарських земель, яка характеризується великим ступенем розораності території та відносно низькою часткою природних кормових угідь і багаторічних насаджень. Розгляньте карту та дайте відповіді на питання: В якій зоні найбільше рілля?В якій зоні найбільше пасовищ та сіножатей?В якій зоні найбільше садів та виноградників?
Основним видом землеробської діяльності України є зернове господарство – вирощування продовольчих хлібних, зернобобових, круп'яних, фуражних культур. Найважливіша зернова культура – пшениця, яка є двох видів. Озиму пшеницю вирощують в степовій і лісостеповій зоні. На сході лісостепу та степу переважають посіви ярої пшениці. В Україні лідерами за валовими зборами пшениці є Харківська, Дніпропетровська, Запорізька, Одеська, Херсонська, Вінницька обл. (за 2021 р.)
Ячмінь – третя за значенням зернова культура, яка відрізняється високою врожайністю і невибагливості до ґрунтів. Розрізняють кормовий ячмінь, що йде на корм тваринам і продуктовий,із якого отримують крупи, борошно,замінники кави. Його вирощують переважно у лісостеповій та степовій зоні. Провідними виробниками ячменю є Одеська, Миколаївська, Дніпропетровська, Херсонська області.
Україна вирощує ряд зернофуражних культур. Серед них за посівними площами лідером є кукурудза, під яку зайнято 15.9% рілля. Це дуже теплолюбна та вимоглива до ґрунтів рослина. Такі умови є в степу, південній частині лісостепу, Закарпатті. В країні лідерами за валовими зборами є Полтавська, Чернігівська, Сумська, Черкаська, Кіровоградська області.
Провідними технічними культурами в Україні є соняшник,соя,ріпак,цукрові буряки,льон-довгунець. Соняшник – ця культура посухостійка, вибаглива до тепла і потребує родючих ґрунтів, тому росте в степовій зоні. Найвища концентрація посівів спостерігається у Дніпропетровській, Запорізькій, Кіровоградській, Миколаївській, Харківський областях.
В Україні сформувалися сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для вирощування цукрового буряку. Ця культура залежна від тепла, світла й вологи та потребує родючих ґрунтів, тому основним регіоном її вирощування є лісостеп. Найбільше сіють і збирають цукрового буряку в Хмельницькій, Вінницький, Полтавській, Тернопільській, Київський областях.
З технічних культур в Україні вирощують хміль на Поліссі (Житомирській,Рівненській,Хмельницькій областях). Його використовують у пивоварному та фармацевтичному виробництві. Вирощування тютюну не набуло в Україні великого поширення. Незначні площі є в Чернівецькій,Вінницькій,Закарпатській областях.
У різних районах України овочі вирощують у відкритому ґрунті. На півночі та в центрі основні культури – капуста,буряк,морква,огірки; на півдні – баклажани, солодкий перець, томати, цибуля. Виробництво у закритому ґрунті розвинене у приміських зонах великих міст. Воно забезпечує городян вітамінами в холодну пору року.
Практично в усіх областях України вирощують плодові та ягідні культури. До лідерів зі збору яблук належать Вінницька, Закарпатська, Чернівецька, Хмельницька,Львівська області. У південних районах вирощують абрикоси,персики. Переважну більшість ягідних культур вирощують у приміських районах.