Презентація "Симетрія в природі, техніці, архітектурі

Про матеріал
Дослідження: як природа та архітектура використала властивості симетрії в різних її об'єктах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Симетрія в природі, техніці, архітектурі

Номер слайду 2

Навчальний проект на тему: «Симертія в природі та архітектурі» Навчальна мета: дослідити як природа та архітектура використала властивості симетрії в різних її об`єктах Виховна мета: виховання самостійності у пошуках додаткової інформації про види симетрії та її властивості

Номер слайду 3

в природі, техніці, архітектурі. ” “ Симетрія відносно точки та прямої, та їх застосування Проектна робота учнів 9 класу: Загоровської Ангеліни; Шеховцової Анни . “…Бути прекрасним означає бути симетричним і пропорційним…” ПЛАТОН

Номер слайду 4

Важко знайти людину, яка б не мала якогось уявлення про симетрію. "Симетрія" - слово грецького походження. Воно, як і слово "гармонія", означає відповідність, наявність певного порядку, закономірності в розташуванні частин.     В математиці розглядаються різні види симетрії: осьова симетрія (симетрія відносно прямої), центральна симетрія (симетрія відносно точки) і дзеркальна симетрія (симетрія відносно площини).

Номер слайду 5

Центральна симетрія. Геометрична фігура називається симетричною відносно центру О, якщо для кожної точки А цієї фігури може бути знайдена точка E цієї ж фігури, так що відрізок AE проходить через центр О і ділиться в цій точці навпіл (AО = ОE). Точка С називається центром симетрії.   Відомості з курсу математики: А В О D Е

Номер слайду 6

Осьова симетрія. Симетричними відносно прямої а називаються точки А і А1, якщо ця пряма проходить через середину відрізка АА1 і перпендикулярна до нього. Пряма а - це вісь симетрії.   Відомості з курсу математики: А А1 а

Номер слайду 7

Природа - дивовижний творець і майстер. Все живе в природі має властивість симетрії:

Номер слайду 8

Якщо зверху подивитися на будь-яку комаху і подумки провести посередині пряму (площину), то ліві і праві половинки комах будуть однаковими і по розташуванню, і за розмірами, і за забарвленням. Адже ми ні разу не бачили, щоб у жука або бабки, у будь-якої іншої комахи лапи ліворуч були б ближче до голови, ніж праворуч, а праве крило метелика або сонечка було б більше, ніж ліве. Такого в природі не буває, інакше б комахи не змогли б літати.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Симетрія, характерна для представників тваринного світу, називається білатеральною симетрією.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Симетрію можна побачити серед квітів. Осьову симетрію мають квітки сімейства розоцвітих, а центральну симетрію – сімейство хрестоцвітих. Симетрію можна побачити і на листі дерев.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

  Проте симетрія існує і там, де її не видно на перший погляд. Фізик скаже, що всяке тверде тіло - кристал. Хімік скаже, що всі тіла складаються з молекул, а молекули складаються з атомів. А багато атомів розташовуються в просторі за принципом симетрії.

Номер слайду 17

 Властивість симетричності, властиве живій природі, людина використала у своїх досягненнях, винайшовши літак, створивши унікальні будівлі архітектури. Та й сама людина є фігурою симетричною.

Номер слайду 18

Осьова симетрія є як в природі, так і в техніці

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Осьова симетрія

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Дзеркальна симетрія. Симетричні фігури, предмети і тіла не рівні один одному у вузькому сенсі слова  називаються дзеркальнорівними.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Симетрія – це не тільки математичне поняття.

Номер слайду 27

Висновок Таким чином, дане перетворення фігур (симетрія) увійшло в математику в результаті спостереження людини за навколишнім світом. Воно зустрічається часто і повсюдно. Тому навіть не досвідчена людина зазвичай легко вбачає симетрію у відносно простих її проявах.

Номер слайду 28

Дякую за увагу

ppt
До підручника
Геометрія 9 клас (Істер О. С.)
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
6020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку