Презентація "Симон Петлюра"

Про матеріал
Презентація "Симон Петлюра" містить інформаційний матеріал до теми "Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення української державності" 10 клас. Використовується і як матеріал для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Інформаційний матеріал до теми “Розгортання Української революції. Боротьба за відновлення української державності”. 10 клас Христинівська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1 ім.О.Є.Корнійчука Христинівської міської ради Черкаської області Новіцька Ж.В

Номер слайду 2

Петлюра С. В. - голова Директорії УНР (1919) Петлюра Симон Васильович Петлюра Симон Васильович (1879 – 1926 рр.). Державний, військовий і громадсько-політичний діяч, журналіст, редактор. Член Української Центральної Ради та Малої Ради (1917 р.); голова Української фронтової ради Західного фронту (квітень 1917 р.); голова Українського військового генерального комітету (з 15.06.1917).

Номер слайду 3

Симон Петлюра Петлюра Симон Васильович Голова Всеукраїнського союзу земств (1918); Головний отаман Армії УНР (із листопада 1918); голова Директорії УНР (1919). Після поразки Визвольних змагань - в еміграції в Польщі (1920 — 1923), Угорщині (1923), Австрії (1924), Франції (1924 — 1926). Вбитий більшовицьким агентом. Похований на кладовищі Монпарнас у Парижі.

Номер слайду 4

Оголошення І Універсалу Центральної Ради на Софійській площі. Київ, 12 (25).06. 1917 р. Проголошення ІІІ Універсалу Центральної Ради на Софійській площі. В центрі - Петлюра С.В., Грушевський М.С., Винниченко В.К. 1917 р. Представники Центральної Ради підписують угоду в Брест-Литовську. Лютий 1918 р. Представники Директорії вітають делегацію ЗУНР перед проголошенням Акта злуки ЗУНР і УНР. Зліва направо: Л.Бачинський, С.Петлюра, В. Винниченко. Київ, 22 січня 1919 р. Етапи великого шляху

Номер слайду 5

Голова Директорії В. Винниченко і головний отаман С. Петлюра під час мітингу на Софійській площі. Київ, 19 грудня 1918 р. С. Петлюра – головний отаман армії УНР Голова Д— В. Винниченко (член УСДРП). Члени Директорії: С. Петлюра (член УСДРП), головний отаман армії УНР; Ф. Швець (член УПСР), професор геології; А. Макаренко (представник об'єднаної ради залізничників України), безпартійний; П. Андрієвський (член Української партії самостійників - соціалістів), адвокат.

Номер слайду 6

Володимир Винниченко (14 грудня 1918 р. - 13 лютого 1919 р.) Симон Петлюра (13 лютого 1919 р. - 10 листопада 1920р.) Внутрішня політика Директорія відновила закони УНР. Призначила свій перший уряд — Раду народних міністрів на чолі з В.Чехівським. Найвища виконавча влада належала Директорії з п'яти осіб, вища законодавча - Трудовому конгресові, що його обирало трудове населення України. Після злуки УНР і ЗУНР до складу Директорії увійшов представник ЗУНР Є. Петрушевич. Відновлювалися 8-годинний робочий день, права на колективні договори, страйки, права профспілок. Прийнято закон про автокефалію Української православної церкви. Задекларовано про вилучення землі у поміщиків без викупу .

Номер слайду 7

Керівники Директорії та армії УНР. Сидять: Ф.Швець, С.Петлюра, А.Макаренко. Кам’янець-Подільський, липень 1919 р. Зовнішня політика Директорія змогла розширити міжнародні зв'язки УНР. Україну визнали Угорщина, Чехо-Словаччина, Голландія, Ватикан, Італія. Водночас Директорія: 1. Не домовилася про мир із радянською Росією, хоча переговори про його укладення велися від кінця грудня 1918 р. 2. Радянська сторона відкинула звинувачення у веденні неоголошеної війни. 3. Директорія не погодилася на об'єднання Директорії, з українським радянським урядом і відмовилася прийняти інші вимоги, що означали самоліквідацію УНР. 4. Домовитися з країнами Антанти про допомогу Директорія не спромоглася.

Номер слайду 8

Важливою датою в історії УНР і ЗУНР стало 22 січня 1919 року. У цей день на Софійському майдані в Києві було проголошено: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західно-Українська Народна Республіка (Галичина, Буковина й Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна». ЗУНР було перейменовано в Західну Область Української Народної Республіки (ЗоУНР) і надано їй повну автономію. Єдиним державним гербом став тризуб замість ухваленого раніше для ЗУНР золотого лева на блакитному полі . Мітинг на Софійському майдані під час проголошення соборності Української держави. Київ. 22 січня 1919 р. Об’єднання УНР і ЗУНР

Номер слайду 9

Приїзд голови Директорії УНР С.Петлюри в м. Кам'янець-Подільський. 1920 р. Директорія УНР у 1919 – 1921 рр. Діячі УНР не розглядали Антанту і білогвардійські війська А. Денікіна як союзників, оскільки ті рішуче заперечували існування самостійної України. Але, за відсутності зброї, амуніції і сильної армії, Директорія змушена була розпочати переговори з Антантою. Під час зустрічі в Одесі французьке командування в ультимативній формі зажадало: реорганізації уряду УНР і самої Директорії, вилучення з її складу представників соціалістичних партій, в тому числі В. Винниченка і С. Петлюри; відмови від більшовицької соціально-економічної політики; збільшення армії УНР до 300 тис. та підпорядкування її нарівні з Добровольчою армією Денікіна командуванню Антанти.

Номер слайду 10

Директорія УНР у 1919 – 1921 рр. За спогадами В. Винниченка, начальник штабу антантівських військ в Одесі А. Фрейденберг брутально заявив членам української делегації: «Голову Директорії В, Винниченка й голову Ради народних міністрів В. Чехівського вигнати, як собак... бо вони більшовики. С. Петлюру усунути - бо він бандит» … В. Винниченко вийшов зі складу Директорії і передав свої повноваження С. Петлюрі, який заявив про припинення членства в УСДРП. В.Чехівський подав у відставку, а безпартійний С. Остапенко очолив уряд. Влада в Директорії зосередилася в руках С. Петлюри, який сподівався знайти порозуміння і допомогу з боку Антанти, але цього не сталося. Переслідувані радянськими військами, загони Петлюри в березні 1919 р. залишили Вінницю. Черговою резиденцією уряду УНР стала Жмеринка, а з травня – Радзивилів. 6 листопада укладено угоду про перехід армії УГА на бік Денікіна. 21 квітня 1920 р. між Польською Республікою і УНР було підписано Варшавську угоду, яка поставила УНР у залежність від Польщі (відмова від ідеї соборності українських земель). Грудень 1919 – травень 1920 рр. – перший зимовий похід військ УНР. У листопаді 1921 р. відбувся другий зимовий похід військ УНР, який став останнім збройним виступом армії УНР. С.Петлюра перебував в еміграції у Польщі з 1920 по 1923 роки.

Номер слайду 11

Огляд військ Директорії Причини поразки Директорії Неспроможність Директорії створити життєздатний і стабільний політичний режим, державний апарат, армію і органи охорони громадського порядку, систему законодавчих і виконавчих органів як у центрі, так і на місцях. Нехтування впливу більшовицької агітації та пропаганди на населення. Нерішучість у проведенні внутрішньої політики, яка мала б створити широку соціальну основу режиму. Пошук підтримки серед зовнішніх сил Втручання радянської Росії, яка готувала на своїй території військові частини та направляла їх в Україну. Серед членів Директорії не було згоди щодо напрямку найближчої політики, особисте суперництво В. Винниченка і С. Петлюри. Широкі маси населення України не усвідомлювали необхідності створення і зміцнення власної держави.

Номер слайду 12

Використані джерела Грицак Я. Нарис історії України. - Київ, 1996. Коваленко Г. Українська історія. - Київ.1993р.- ст. 120-129 Мороко В. Історія України. – Київ, “Генеза”,2000р. - ст.73-75 Субтельний О. Нарис історії України.-Львів,1992р. - ст.146-149 Україна: Хроніка ХХ століття. Довідкове видання. Рік 1918. –Київ, 2005. – с. 221 Середницька Г. Історія України. –Київ, “АСК”. 2007р. ст. 70-76. Гісем О.В. Історія України: підруч. Для 10 кл. – Х., 2018. www. archives.gov.ua

ppt
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
23 лютого 2022
Переглядів
4207
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку