Презентація "Скіфи на території України"

Про матеріал
Презентація призначена для проведення онлайн уроків. Містить матеріали та завдання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Скіфи на території України6 ВІ49

Номер слайду 2

Пригадайте, що вам відомо про зображену археологічну пам’ятку й автора цитованого уривку з поеми «Ирій» Бориса Мозолевського. Вечірній пруг — як скіфська гривна шийнаІз оленем на золотім пруту. Озвись мені, як зацвіте шипшина, —Я сам в тобі тим цвітом зацвіту. Віки зітхають із могильних штолень. Віки мені гукають: «О-го-го-о-о!». А я і сам стою, як скіфський олень,І все чекаю голосу твого. Борис Мозолевський. Ирій(Поема у витворах скіфського золотарства)Сьогодні ми поглибимо свої знання про часи панування скіфів на українських теренах. У ході дослідження знайдемо відповіді на запитання освітнього дартсу.

Номер слайду 3

1. ЩО ПРО СКІФІЮ РОЗПОВІДАЮТЬ ІСТОРИЧНІ ДЖЕРЕЛАСкіфи — перший народ, який створив державу на теренах України. Так само, як і кіммерійці, вони прийшли зі сходу. Скіфи перемогли кіммерійців та утворили велику державу, що проіснувала до IІI ст. до н. е. На правління царя Атея припадає вершина могутності Великої Скіфії. Античні автори наводять його звернення до жителів міста Візантій: «Не шкодьте моєму зискові, інакше мої кобили питимуть вашу воду». Пізнавально й цікаво. Геродот про природу СкіфіїВ усій цій країні зима така сувора, що нестерпний мороз триває вісім місяців, так що коли проллєш воду, то від цього на землі не буває болота, але коли розпалиш вогонь, може бути багнюка. Одна з рік Скіфії — це Істр. Далі за нею йде Тірас... Третя ріка — це Гіпаній... Четверта ріка — це Борисфен... Серед інших рік Борисфен найбільш корисний, бо навколо нього найкращі й найпоживніші пасовища для худоби, і багато в ньому риби, приємної на смак, і вода в ньому дуже чиста, порівняно до інших із каламутною водою, і ниви навколо нього чудові, а там, де не засіяно, виростає висока трава. А в його гирлі відкладається багато солі. І великі риби в ньому без колючих кісток, що їх називають антакаями. Для харчування ця ріка дає ще і багато чого іншого, гідного всякої уваги.1. Чим клімат Скіфії, за описом Геродота, відрізнявся від клімату вже вивчених вами країн?2. Яку користь для господарювання людини приносили багатства Борисфена?3. Заповніть відповідні рядки таблиці (попередній урок)Монета скіфського царя Атея (Атая), IV ст. до н. е

Номер слайду 4

Діємо: практичні завдання1. Уважно розгляньте зображення скіфів на археологічних знахідках. Про що вони можуть розповісти?2. Про які заняття скіфів ми можемо довідатися з пам’яток?3. Як, за свідченнями підписів до малюнків, складалися відносини скіфів із сусідами-греками? Пригадайте з історії грецьких міст-держав у Північному Причорномор’ї, що ви про це знаєте. Фігури скіфських воїнів на золотому гребені для волосся, IV ст. до н. е. (із царського поховального кургану Солоха, Запорізька область)Срібна чаша «Братіна», IV ст. до н. е. (з кургану Гайманова могила, Запорізька область)Скіфська пектораль4. Визначте, зіставивши карти на с. 225 та сучасної карти України, як у наш час називають згадані Геродотом географічні об’єкти. Фрагмент золотої пекторалі IV ст. до н. е. (з кургану Товста Могила, Дніпропетровська область)

Номер слайду 5

Поміркуймо!Сучасні історики про скіфів. Основу духовної культури кочових скіфів становили традиції середньоазійських іраномовних племен (саків, масагетів), т. зв. звіриний стиль у мистецтві, численні міфи, первісні релігійні уявлення. Певний вплив на формування духовної культури скіфів мали малоазійські народи та грецька культура, яка активно формувала естетичні смаки скіфської знаті. Довідник з історії України (А-Я) /За заг. ред. І. Я. Підкови, Р. М. Шуста — Київ: Генеза. — С. 765.1. Поясніть, як ви розумієте поняття «звіриний стиль» у мистецтві.2. Які елементи на скіфських пам’ятках указують на панування цього стилю в мистецтві скіфів?Золота бляшка у формі оленя. Бляшка-пронизка кінської вузди у вигляді згорнутого хижака з розкопок кургану біля села Вовківців. Бляшка-пронизка від портупеї з розкопок кургану біля хутора Шумейки. Пластина — прикраса вбрання з розкопок кургану Переп’ятиха Гріфон (Київська область)

Номер слайду 6

2. ЧИМ УСЛАВИЛИСЯ СКІФСЬКІ ВОЇНИУ 513 р. до н. е. перський цар Дарій І напав на територію Скіфії. Для оборони скіфи застосували тактику випаленої землі та блискавичних набігів на ворога невеликими загонами. Мовою документів. З праці Геродота «Історії»Після здобуття Вавилона Дарій вирушив у похід на скіфів... Скіфи ... вирішили не давати одразу відкритого бою,... поступово відступаючи і відбиваючи ворогів [персів], засипати криниці і джерела, що траплятимуться на їхньому шляху, а також підпалити всю траву... Коли нарешті Дарій опинився у великій скруті, скіфські царі довідалися про це і послали вісника з дарами до Дарія: птаха, мишу, жабу і п’ять стріл... зробив висновок про те, що дари означали таке: «Якщо, перси, ви не станете птахами і не полетите високо в небо, або мишами і сховаєтеся в землю, або жабами і не пострибаєте в болота, то ви не повернетеся до себе, вас загублять оці стріли».[Невдовзі Дарій зі своїм військом відступив.]1. За допомогою додаткових джерел інформації дізнайтеся, коли відбувся похід Дарія І на скіфів.2. Визначте за текстом, як скіфам вдалося змусити вороже військо відступити.3. Поміркуйте, у чому цінність праці Геродота для вивчення минулого. Пізнавально й цікаво. Геродот про обряд скіфського побратимства. До великої посудини вливають [свою кров] і змішують з кров’ю тих, з ким укладають союз, уколовши шилом або дряпнувши шкіру ножем. Після того занурюють у посудину меч, стріли, сокиру і дротик. Як це зроблять, промовляють довгу молитву, а потім п’ють з чаші і ті, хто клянеться, і найповажніші з присутніх. Золота пластина із зображенням обряду побратимства, IV ст. до н. е. (з кургану Куль-Оба поблизу м. Керчі, Крим)

Номер слайду 7

Мовою документів. Михайло Грушевський про звичаї скіфів... Поряд з... дикими... звичаями степовиків були у них, звичайно, й симпатичні звичаї. Так, славилося скіфське братство, вірність скіфських друзів... У ті войовничі та дикі часи надзвичайно важливо було мати вірного друга... Розповідає ще Лукіан про одного скіфського побратима, як той дав вийняти із себе очі, щоб звільнити з полону свого друга, і про іншого, який опинився разом зі своєю родиною та з пораненим побратимом у палаючому будинку: коли останній загорівся, скіф кинувся рятувати свого товариша, а дружину і дітей залишив. Дружина ледве врятувалася, а одна дитина згоріла, але скіф не засмутився цим, кажучи, що дітей він ще зможе мати, та й невідомо ще, що з них вийде, а такого іншого побратима, як цей товариш, який виявляв стільки разів свою любов до нього, невідомо, чи знайшов би він. Грушевський М. Ілюстрована історія України з додатками та доповненнями / Упор. Й. Й. Брояк, В. Ф. Верстюк. — Донецьк: ТОВ ПКФ «БАО», 2004. — С. 22-23. Які риси характеру скіфів висвітлює історик?У III ст. до н. е. під тиском наступаючих зі сходу племен сарматів скіфи покинули свою територію, лишаючи собі лише південь гирла річки Дніпро та степовий Крим. На цих землях з’явилася Мала Скіфія, яка проіснувала до III ст. н. е.

Номер слайду 8

ЗАПИТАННЯ І ЗАВДАННЯІ. Знаю й систематизую нову інформацію1. Самооцінювання. Оцініть свої успіхи в опануванні теми «Скіфи на території України». Дайте відповіді на запитання.2. Скільки століть налічує «скіфська історія» на теренах України?3. Визначте, які історичні епізоди були «сучасниками» скіфів. Побудуйте з них хронологічну шкалу (усно або накресліть у зошиті).ІІ. Обговоріть у групіНа який народ більше схожі скіфи: на греків, землеробські племена чи кіммерійців? Доведіть свою думку.ІІІ. Мислю творчо1. Поміркуйте, наскільки корисними були взаємні контакти греків і скіфів. Що про це свідчить?2. Майстерня гугл-дудл. Уявіть себе дизайнером дудлів й намалюйте або створіть за допомогою відомого вам графічного редактора/онлайн-застосунка дудл «Скіфські історії». Представте свою роботу в класі.

pptx
Додано
1 січня
Переглядів
1082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку