Презентація "Складання відгуку на цікаву книгу"

Про матеріал

Розроблена презентація для використання на уроці розвитку мовлення, що дає змогу учням ознайомитися з відгуком, методами роботи над ним.видами відгуків, зразками та допоможе успішному його написанню.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

П”яте квітня Класна робота Розвиток мовлення Складання відгуку про цікаву книгу

Номер слайду 2

Мета уроку: поліпшувати мовленнєву культуру учнів. виховувати естетичні почуття, інтерес до історії культури рідного народу. Вчити учнів складати відгук на прочитану книгу

Номер слайду 3

ПОМИСЛИМО Як ви гадаєте, для чого людина народжується на світ? Багато філософів, відповідаючи на це питання, проголошують, що найважливіша мета людини — пізнати світ, який її оточує. Як людина пізнає навколишній світ? Існує два засоби пізнання світу: наука і мистецтво. Кожен із них дозволяє людині щось відкрити не тільки в оточуючому просторі, але й у собі самому. У школі ви багато уваги приділяєте вивченню основ наук, але потрібно завжди пам’ятати, що є речі, які не вивчає наука.

Номер слайду 4

МІРКУЮ Яким буває світанок на річці? Що відчуває закохана людина? Що таке горе? Що таке кохання? Саме на ці питання ми шукаємо відповіді в мистецтві, у книгах. Сьогодні на уроці ми будемо з вами намагатися зрозуміти й оцінити твори.

Номер слайду 5

Бесіда за питаннями 1. Які види мистецтва ви знаєте? 2. Чи доводилося вам складати відгуки? 3. Які труднощі у вас виникали? 4. Яким вимогам має відповідати відгук на книгу?

Номер слайду 6

Види мистецтва література, живопис, музика, театр, скульптура, хореографія, кінематографія, архітектура, декоративне мистецтво та ін. Кожен із них відтворює навколишній світ різними засобами: література за допомогою слова, музика — звуку, танець — руху і т. ін.

Номер слайду 7

Відгук - це і є обмін враженнями про книгу, вираз свого ставлення до створених автором образів. Відгук можна написати у вигляді листа, статті в газету, щоденникових записів, есе. Відгук завжди передбачає слухачів, співрозмовників. Це можуть бути друзі, вчитель, бібліотекар, широка аудиторія. Від того, до кого ви звертаєтеся, залежить і його форма, і зміст.

Номер слайду 8

СИТУАТИВНЕ ЗАВДАННЯ . Уявіть ситуацію: ви стали учасником обговорення переглянутого кінофільму (відвіданого спектаклю) чи прочитаної книжки. Підготуйте письмовий відгук (на вибір) у формі статті публіцистичного стилю до періодичного видання. Мета його — поділитися своїми враженнями про почуте, побачене чи прочитане. Скористайтеся пам'яткою "Як працювати над відгуком, про твір мистецтва" та орієнтовними схемами відгуку на кінофільм, спектакль та книжку.  Зверніть увагу!

Номер слайду 9

Лексична робота Під час складання відгуку на твір мистецтва використовуйте по можливості такі словосполучення: твір цікавий тим...; дуже вразило...; особливо запам'ятався епізод (момент, місце); увагу привертає...; автор вдало (переконливо, яскраво, захоплююче): на жаль, шкода, герой...; у творі піднімається проблема...; порушується питання...; стверджується думка...; основна думка розкривається... та ін.

Номер слайду 10

«Як складати відгук на прочитаний твір» Обґрунтувати, з якою метою складається відгук: 1) привернути увагу до твору, вплинути на думку інших людей, посперечатися з приводу оцінки художніх образів; 2) бажання поділитися враженням про прочитане з людьми, які знаходяться далеко ; 3) прагнення розібратися в прочитаному. Умотивувати, чому твір сподобався. Писати відгук під свіжими враженнями від прочитаного. Коротко схарактеризувати головних героїв твору. Оцінити ставлення автора до своїх персонажів. Не переказувати змісту твору: це знизить інтерес до нього в читача відгуку. Визначити художню вартість твору. Порадити адресатам прочитати цей твір літератури.

Номер слайду 11

План відгуку 1. Як називається книга і хто її автор? 2. Яку епоху описано в книзі, що обговорюється? 3. Який проміжок часу охоплюють описані в книзі події? 4. Що вас найбільше зацікавило в книзі: доля її героїв, їх вчинки та поведінка, спосіб їх життя чи самі події або описи природи тощо? 5. Які почуття викликала у вас ця книга, що з неї найбільше запам’яталося? 6. Чи сподобалась вам книжка? Чому саме?

Номер слайду 12

Домашнє завдання

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Афанасьєва Світлана Григорівна
    Дякую за чудовий, доступний і якісний матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Аннабердієва Лариса Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Мордвіна Ганна Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
22 жовтня 2018
Переглядів
18620
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку