Презентація. Складне речення. Складносурядне речення

Про матеріал
Презентація для уроку з української мови на тему "Складне речення. Складносурядне речення" (11 клас), даний матеріал дпоможе вчителю провести онлайн-урок.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтаксис

Номер слайду 2

Тренувальна вправа. Виділити члени речення, визначити речення за будовою. Які засоби зв'язку використано у складних реченнях. Які засоби зв'язку використано у складних реченнях. Звикли до правди мої вуста. Нащо їм чорне вино лукавства?Чи вдарить смерть у серце співом, чи упаду в безодню я?Той ліс, що я дитиною садив, гуде й шумить на кам'янім узгір'ї. Мене проліском звали – така я була синьоока. Ми носим в серці Батьківщину милу, бо знаєм: в світі іншої нема.

Номер слайду 3

Складне речення. Речення, яке складається з двох або кількох простих об'єднаних за смислом та інтонацією.

Номер слайду 4

Складне речення. Сполучникове Складносурядне (і, й, та, але, проте, зате, однак, або, чи) Складнопідрядне (інші: що, як, ніби, мов. Безсполучникове З різними видами зв'язку

Номер слайду 5

Тренувальна вправа В кожному реченні підкреслити граматичні основи. Вказати прості речення. Вказати складні речення зі сполучниковим, яким саме, та безсполучниковим зв’язком. Я іду у парку золотому, і прощально листя шелестить. (В. Сосюра.) Листя вмира і на брук осипається. (Б. Олійник.) Дощ іде і наче стукає срібним пальцем у вікно. (В. Сосюра.) Вже з дощами в шибку стука рання осінь, на прив’ялих травах тужавіють роси, вітер з кленів листя холодно зрива. (З. Бебешко.) Пливе над світом осінь, як медуза, і мокре листя падає на брук. (Л. Костенко.) Землю огорта рожева тиша, вечір опускається з небес. Він сопілку з очерету ріже, і лунає тихий полонез. (Є. Сарапулова).

Номер слайду 6

Складносурядне речення1 Тікає ніч у нетрі таємничі, 2і торжествує вранішня зоря.[ ], і [ ].

Номер слайду 7

Розряди сполучників сурядності

Номер слайду 8

Тренувальна вправа Визначити, якими сполучниками (єднальними, протиставними, розділовими) поєднуються між собою частини речень. Підкреслити граматичні основи речень. Синіє угорі ласкаве небо, а в ньому знов курличуть журавлі. (М. Волощук.) Чи ти вночі зітхаєш надворі а чи то вереснева ніч зітхає... Чи ти вночі вмиваєшся слізьми, чи ніч взялась виплакувати очі. (Є. Гуцало.) Шпаки – це імітатори веселі. То іволга у пісні їх дзвенить, то хлопчик, друзів кличучи, свистить, то соловейко розсипає трелі, то колесо немазане скрипить. (М. Рильський.) Чи ти мій сон, чи ти моя уява? (Л. Костенко.)

Номер слайду 9

Розділові знаки в складносурядних реченнях

Номер слайду 10

Тренувальна вправа. Переписати речення, розставляючи пропущені розділові знаки (подаємо речення без їх вилучення). В останньому реченні підкреслити члени речення. Вітер не вщухав уже кілька днів, і море клекотіло пронизливою синявою. (П. Загребельний.) Якісь кораблі даленіли, і крилами птиці шуміли. (Л. Костенко.) Тріщав мороз безжалісний, лихий, і підіймався буревій сердитий. (С. Долгошеєнко.) Од ударів кололся небо і дерева надсадно тріщали. (І. Немченко.) Назавтра сонце устане знову і зійдуть росою отави. (М. Овдієнко.) Свинцем набрякли сиві хмари, і сонце зникло якось враз. (О.Ісаченко.) Десь пливуть дощі по шибках і бредуть сніги в полях. (Є. Сарапулова.)

Номер слайду 11

Домашнє завдання. Переписати речення у робочий зошит, розставляючи пропущені розділові знаки. Підкреслити члени речення, вказати розряд сполучника. Виконати на онлайн-урок 29.04І. Піднялися крила сонних вітряків і черешню білу вітер розбудив. Була метелиця і тиша залягла. Та ронять верби жовте пір’я на чорні колії доріг і строгий погляд постеріг відльотний ключ серед безмір’я. Прив’яла папороть ще зеленіє та вже горять як свічі дерева і памороззю криється трава уранці-рано. Як жива між віттям павутина проплива а сонце світить тихо мов крізь вії. Я натомився від екзотики від хитро вигаданих слів а на вербі срібляться котики і став холодний посинів. З тв. М. Рильського. ІІ. Вікам посивіли вже скроні а все про волю не чувать. Порозпрягали хлопці коні і полягали спочивать. Бряжчать мені невільницькі кайдани а я шукаю сховані ключі. Духовний Чорнобиль давно вже почався а ми іще тільки його боїмось. Вже леви ждуть і жде мене арена. Життя мабуть це завжди Колізей. Було життя як вірш без пунктуації а смерть поставить крапку і тире. Вже листопад підкрався з-за дубів і гай знімає золоту перуку. І хто б там що кому не говорив а згине зло і правда переможе! З тв. Л. Костенко.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Василенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 квітня 2021
Переглядів
6304
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку