Презентація "Складнопідрядне речення"

Про матеріал
Презентація до уроку української мови для учнів 11 класу на тему "Складнопідрядне речення". Дана розробка допоможе провести онлайн-урок з вище зазначеної тематики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтаксис. СКЛАДНОПІДРЯДНЕ РЕЧЕННЯ

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завданняІ. Піднялися крила сонних вітряків і черешню білу вітер розбудив. Була метелиця і тиша залягла. Та ронять верби жовте пір’я на чорні колії доріг і строгий погляд постеріг відльотний ключ серед безмір’я. Прив’яла папороть ще зеленіє та вже горять як свічі дерева і памороззю криється трава уранці-рано. Як жива між віттям павутина проплива а сонце світить тихо мов крізь вії. Я натомився від екзотики від хитро вигаданих слів а на вербі срібляться котики і став холодний посинів. З тв. М. Рильського. ІІ. Вікам посивіли вже скроні а все про волю не чувать. Порозпрягали хлопці коні і полягали спочивать. Бряжчать мені невільницькі кайдани а я шукаю сховані ключі. Духовний Чорнобиль давно вже почався а ми іще тільки його боїмось. Вже леви ждуть і жде мене арена. Життя мабуть це завжди Колізей. Було життя як вірш без пунктуації а смерть поставить крапку і тире. Вже листопад підкрався з-за дубів і гай знімає золоту перуку. І хто б там що кому не говорив а згине зло і правда переможе! З тв. Л. Костенко.

Номер слайду 3

ТРЕНУВАЛЬНІ ВПРАВИВизначити види складних речень. Все минає, та пам’ять не гасне в тобі. (Г. Коваль.) Один у другого питаєм: нащо нас мати привела? (Т. Шевченко.) Доскіпуюсь, допитуюся: хто я? (П. Перебийніс.) Ще змалечку треба вчитись, як на світі жити. (Т. Шевченко.) Уже в людей в коморі повно хліба, а я свою лиш засіваю ниву. (Н. Пукас.) Живемо, поки сміємось, сміємось, поки живемо (Є. Гуцало.) Жила б і розцвітала Україна, а більшої я щедрості й не жду. (М. Гурець.)

Номер слайду 4

ТРЕНУВАЛЬНІ ВПРАВИРозставити пропущені розділові знаки. Вже листопад підкрався з-за дубів і гай знімає золоту перуку. (Л. Костенко.) Ще птиці півсонні тремтять на сірій озерній воді і чайка повільно летить крило срібнопере поклавши на пасма холодної мли. (М. Бажан.) Дороги розмиті і чується крик журавлиний. (Л. Костенко.) Здається чимало дощів пролилось і розмито доріг. (Л. Первомайський.) За тихим степом тліють вечори і сивим пилом криється дорога. (А. Малишко.) Повітря склом виблискує ламким і тиша ніжно дзвонить над гаями. (М. Рильський.) ст.23

Номер слайду 5

Зробити синтаксичний розбір речення 1 Щоб не пломеніти горобині самотньо, 2посадив я поблизу неї нашу українську калину. для чого? з якою метою?(Щоб), [ ]. СПР з підрядним мети

Номер слайду 6

Складнопідрядне речення. Складне речення, частини якого не рівноправні та граматично і поєднані сполучником чи сполучним словом. У СПР є головна частина (схематично її позначають квадратними дужками) і підрядна (схематично її позначають круглими дужками), що приєднуються сполучниками підрядності (бо, якщо, що, тому що, як тільки) чи сполучними словами.

Номер слайду 7

Тренувальна вправа. Визначити головну і підрядну частину. Від головної частини до підрядної поставити питання. Я чую, як історія нетлінна гортає сторінки свої тонкі. (П. Перебийніс.) Україно, справиш ти обжинки ті, що їх Державою зовуть. (Л. Полтава.) В мойого народу багато турбот, багато турбот, бо він добрий народ. (О. Довгий.) Як прийде година, достигне й калина. (Нар.творч.)

Номер слайду 8

Типи складнопідрядних речень (СПР)

Номер слайду 9

Тренувальна вправа. Назвати головну й підрядну частини СПР. Поставивши питання від головної до підрядної, визначити тип СПР. Красу, яку людина сотворила, я шанував понад усе земне. (М. Руденко.) Жили й живем на світі боротьбою, якою перетворюється світ. (Л. Дмитерко.) Життя тільки тоді щасливе, коли людина створює щось нове. (М. Упеник.) Ще будуть люди і брати там, де раби були й кати. (Б. Грінченко.) Правдо, наша мати! Поки ще жива ти, доти будем навкруг хати своє жито жати! (П. Куліш.) Я вірю у щирість друга, що світиться колосково. (Р. Лубківський.)

Номер слайду 10

Домашня роботи. Переписати правило сторінка 209-211 (довідник Авраменка)Виконати тренувальну вправу у робочому зошиті. Підкреслити члени речення, визначити головну підрядну частини, поставити питання. Визначити тип СПРІ. Коли доброта ще в тобі не пропала, зроби, щоб вона з глибини зазвучала, бо зверху не звук, а пилюка встає! (Д. Павличко.) Щоб мене зневіра не скосила, щоб не подолали вороги, земле рідна, влий своєї сили і вділи цілющої снаги! (Є. Гуцало.) ІІ. А як серце спопеліє в грудях і замре веселка у тобі, ти кріпись, аби тебе на людях завтра не побачили в журбі. (М. Руденко.) Пошли мені, Господи, слово, до котрого змалечку звик, щоб я мою рідну мову не обращал в “язик”. (Ю. Ряст.)

pptx
Додано
23 квітня 2021
Переглядів
1785
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку