Презентація "Складнопідрядне речення з підрядними з’ясувальними"

Про матеріал
Складнопідрядне речення з підрядними з’ясувальними. Вивчення нового матеріалу та поглиблення набутих знань. Завдання можна використовувати як супутні до плану-конспекту уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядне речення з підрядними з’ясувальними

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Завдання 1. Записати речення, розставити розділові знаки. Я люблю коли в листя зелене дерева одягає весна і під вітром хитаються клени і співає в квітках долина. Від ріки що широким луком обгинала місто з двох боків тягло вогким холодом. Я схиляю голову перед тобою бо бачу невимовну красу твою чую мелодію невідомих пісень яких ми не знали але хотіли б створити. Сагайда уважно стежить яке враження справлять його слова на ординарця. Ось твій світ існує вільний і прекрасний і ти живеш коротку мить.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

СПР з підрядними з’ясувальними називаються речення, у яких підрядна частина пояснює в головній якийсь член речення, доповнюючи його зміст. ЩО? ЩО САМЕ? Він знав, чий голос чує. Що?

Номер слайду 9

Обери складнопідрядне речення з підрядними з’ясувальними.

Номер слайду 10

Завдання 2. Усно перетворити речення на складнопідрядні із з'ясувальною частиною. Викладач порадив студентам скористатися додатковою літературою. 2. Екскурсовод обіцяв показати нам соляну печеру. 3. У нічній тиші я почув спів соловейка. 4. З вікна потяга я спостерігала за зміною краєвидів. 5. Усіх присутніх попросили вимкнути мобільні телефони. 6. Нас приємно вразило оздоблення, оригінальне освітлення й охайність готельного номера.

Номер слайду 11

Завдання 3. За поданими схемами складіть складнопідрядні речення з підрядними з’ясувальними [сказати], (що...).[повідомити], (як...).[помічати], (що...).[відомо], (що...).[треба], (щоб...).[прекрасно], (що...).

Номер слайду 12

Домашнє завдання. Параграф 17, вправа 187

pptx
Додано
16 січня 2022
Переглядів
743
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку