Презентація "Складносурядне речення. Ознаки. Будова"

Про матеріал

Презентація до уроку для 9 класу з поглибленим вивченням української мови.Розробка уроку формує в учнів поняття про складносурядне речення, пунктуаційні навички.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

СКЛАДНОСУРЯДНЕ РЕЧЕННЯ. ОСНОВНІ ОЗНАКИ.

Номер слайду 2

Мета: усвідомити поняття про складносурядне речення; пояснити, якими сполучниками  пов’язуються його частини; формувати вміння знаходити складносурядні речення, визначати в них граматичні основи, розряди сполучників сурядності, якими з’єднуються частини складносурядного речення; формувати пунктуаційну грамотність та навички роботи з підручником і таблицею; розвивати увагу, логічне мислення, усне й писемне мовлення, естетичну сферу; виховувати любов до краси рідної природи. Тип уроку:  урок вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 3

ТВОРЧА РОБОТАСПР (головне речення перед підрядним). ССРБСРСПР (головна частина після підрядного)Або …. або + визначити тип. Скласти речення за умовою+ підкреслити граматичні основи

Номер слайду 4

СПОСТЕРЕЖЕННЯ НАД МАТЕРІАЛОМСонце яскраво світить, і пташки співають на гілках. Дме сильний вітер, проте на вулиці не холодно. Ні то сніг зривається, ні то дощ. На свято були запрошені не тільки учні класу, а й дорослі. На галявині ростуть квіти, та й співають пташки. Прочитати речення, знайти граматичні основи, визначити зв’язок (схеми) Визначити, які смислові відношення між частинами речень.

Номер слайду 5

ОПРАЦЮВАННЯ МАТЕРІАЛУ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Тип сурядного речення. Розряди сполучників сурядностіПрикладиЄднальні і (й), та (в знач. і), ні – ніСпать мені не хочеться, і сон  мене не бере. Протиставні а, але, та (в знач але), проте, зате, однак. Ведмідь танцює, а циган гроші бере (Нар.творч. Розділовіабо, чи, хоч, то-то, не то – не то, хоч – хоч, або – або. Або слави добути, або дома бути. Хоч дай миску з пирогами,  хоч приведи дідька з рогами. Не то ти дурний, не то в тебе розуму немає. (Нар.творч.)ГрадаційніПарні сполучники: не тільки – а й не лише - а й не лише – але й. Вчитель не лише опитував матеріал, а й учні були зацікавлені в знаннях. Приєднувальніта й, ще й, також, причому, при тому, при цьому. Увечері матуся вишивали, ще й діти вчилися у неї.

Номер слайду 6

ВИКОНАННЯ ВПРАВ Відшуміло вже літо, і осінь прийшла.  Чи  дощова хмара висовує  з-за гори своє верхів’я, чи темний ліс дрімає на сонячній спеці? Або гори Карпати сповиті в синяві мряки, або непроглядні густі праліси синіють здалека.  Сузір’я бігли за Чумацьким возом, а ми пливли в чумацькому човні. В полі коли-не-коли  сюркне цвіркун , проте здалека донесеться крик перепела. Дороги розмиті, і чується крик журавлиний. Чи в вас в пітьмі посліпли очі, чи сил немає в вас іти, чи жити з вас ніхто не хоче? Росинка заблукає в павутинці, та й сивішатиме небо що не день. Визначити зв'яки у ССР. Накреслити схеми.

Номер слайду 7

Практичні завдання. Вправа 97 стор. 58 Вправа 101 стор. 59 (усно). Конструювання (переписати прислів’я, замість крапок уставляючи пропущені сполучники сурядності. До якого розряду належить кожен сполучник?)Життя не має ціни, ... воля дорожча за життя. Один засіває поле, ... інший збирає плоди. Коріння навчання гірке, ... плід його солодкий. ... ... розумне казать, ... зовсім мовчать.  Язик має й коняка, ... вона не балака.

Номер слайду 8

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯВивчити таблицю у довіднику (сполучники!!!)+ стор.57-58 Вправа 100 стор. 59 (накреслити схему+ визначити зв'язок) Вправа 102 стор. 59

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Москаленко Світлана Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Українська мова для ЗНЗ з поглибленим вивченням філології 9 клас (Караман С. О., Горошкіна О. М., Караман О. В., Попова Л. О.)
Додано
23 липня 2018
Переглядів
8891
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку