Презентація «СЛОВО ДО СЛОВА - ЗЛОЖИТЬСЯ МОВА»

Про матеріал

Навчати дітей розуміти і збагачувати рідну мову, формувати розуміння того, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна, як держава; розширювати знання про красу і багатство української мови; пробудити почуття національної гідності; розвивати логічне і творче мислення; виховувати любов до рідної мови, рідного краю, його традицій, почуття поваги до всього свого, українського, бажання розмовляти рідною мовою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласний захід, 6 А клас. Вчитель – Мукан Н. М. Мовна ігротека «СЛОВО ДО СЛОВА - ЗЛОЖИТЬСЯ МОВА»

Номер слайду 2

Найбільше і найдорожче добро кожного народу — це його мова, ота жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподівання, роздуми, досвід, почування. Панас Мирний

Номер слайду 3

Міжнаро́дний день рі́дної мо́ви — день, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття та багатомовності» було оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня — 17 листопада 1999 року в Парижі. Оскільки з 6 000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи. Окрім того, організація вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги. Щорічне відзначення цього дня використовується для скерування уваги на меншини з менш аніж 10.000 особами, котрі активно розмовляють рідною мовою. Часто ці мови не передаються наступному поколінню і потрапляють у забуття. Багато мов, котрими розмовляють менше 100 осіб не задокументовані.

Номер слайду 4

1. КОНКУРС «РОЗМИНКА»Перевіримо швидкість вашого мислення. Я буду називати тлумачення понять, а ви – називати їх одним словом. Це своєрідний словник. 

Номер слайду 5

2. КОНКУРС « ЗАКІНЧИ ПРИСЛІВ'Я»

Номер слайду 6

1 команда. Що маєш казати -…Говори мало, слухай багато, а. Не хочеш почути поганих слів, …Умій вчасно сказати і вчасно…Краще мовчати, аніж…Дав слово - … Шабля ранить голову, а слово -…

Номер слайду 7

2 команда. Від теплого слова і…Слово старше за…Більше діла - …Їж борщ з грибами і… Дурний язик голові не… Довгим язиком тільки… Хто людей питає, …

Номер слайду 8

3. КОНКУРС «ДОПИШИ ВІРШИКА»В кожному рядку вірша відкинути зайві синоніми і залишити тільки той, який допоможе розказати про свою мрію у віршованій формі.

Номер слайду 9

 МРІЯЯк виросту – збудую (дім, хату, оселю),Поставлю, колесо (приладнаю приб’ю, прикріплю). А там я поселю (крилату, летючу, літаючу)Лелечу клекітну (родину, сім’ю, пару)Нехай розводиться, (селиться, гніздиться)По всіх деревах і (будинках, хатах, оселях)Нехай мені щоночі (здається, сниться, ввижається)Що я літаю, наче (пташка, птиця, птах).

Номер слайду 10

4. КОНКУРС «ВІДПОВІДІ У СЛОВАХ»Відповіді на ці запитання можна знайти у словах.

Номер слайду 11

1 команда1. Яку квітку бачив хлопчик, коли лежав у гамаку?2. Що їв касир під час обідньої перерви?3. Як називається водойма, де купається влітку Марічка?4. Який спортивний заклад спорудили на пустирі?5. Що вилили з цистерни на залізничну колію?

Номер слайду 12

2 команда6. Що побачив мотоцикліст попереду?7. Що побачив Карлсон, який спав на даху?8. Яку страву любить тракторист?9. Хто налякав королеву у лісі?10. Що зламав цап об поріг?

Номер слайду 13

5. КОНКУРС « ХВИЛИНКА »Запитання і відповіді даються протягом 1 хвилини. За правильну відповідь – 1 бал.

Номер слайду 14

6. КОНКУРС «СЛОВНИКОВА СКРИНЬКА»Використовуючи літери із запропонованих слів (не повторюючи), скласти їх у нові слова:1 команда СТОРІНКА –…2 команда МИЛОЗВУЧНІСТЬ – …

Номер слайду 15

7. КОНКУРС «ЗАГАДКИ – ЖАРТИ»

Номер слайду 16

8. КОНКУРС « НАША МОВА СОЛОВ’ЇНА»

Номер слайду 17

Мова наша, мова –Мова кольорова,В ній гроза травнева. Й тиша вечорова. Мова наша, мова –Літ минулих повість,Вічно юна мудрість,Сива наша совість. Ми без тебе, мово,Без зерна полова,Соняшник без сонця,Без птахів діброва. Як вогонь у серці,Ви несіть в майбутнєНевгасиму мову,Слово незабутнє! 

pptx
Додано
22 січня 2019
Переглядів
1607
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку