Презентація "СОЦІАЛЬНА МОБІЛЬНІСТЬ"

Про матеріал
Презентація пояснює підхід різних шкіл в соціології та їхніх представників до вивчення проблеми соціальної мобільності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальна мобільність

Номер слайду 2

Мобільність – (від лат. Mobilis рухливий) – рухливість, здатність до швидкого пересування, дії.

Номер слайду 3

Соціальна мобільність міжгрупова або просторова рухливість населення, його здатність (готовність) до соціальних переміщень.

Номер слайду 4

Соціальна мобільність — перехід індивіда, соціального об'єкта або цінності, створеної або модифікованої завдяки людській діяльності, від однієї соціальної позиції до іншої. Поняття було введено Пітірімом Сорокіним у 1927 р. Соціальні переміщення є виявом соціальної мобільності, яка виражається у зміні класової належності індивідів, у переходах з однієї внутрікласової групи до іншої, міграції сільських жителів до міста і навпаки.

Номер слайду 5

Соціальна мобільність – здатність адаптуватися в соціальному середовищі, змінювати його, оперативно встановлювати особистісні, культурні й ділові контакти в мікро- та макросоціумі, проявляти свою соціальну компетентність.

Номер слайду 6

За напрямом переміщення розрізняють вертикальну соціальну мобільність — посадове, кваліфікаційне зростання чи декваліфікація, перехід до групи та верстви з вищим чи нижчим статусом, і горизонтальну соціальну мобільність — рух між соціально однорідними позиціями й категоріями населення. Обидва види переміщення переплітаються, взаємодіють.

Номер слайду 7

ВИДИ СОЦІАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІ (за широтою охоплення)ГРУПОВАПЕРЕМІЩЕННЯ ВНИЗ, ВГОРУ АБО ПО ГОРИЗОНТАЛІ ВІДБУВАЄТЬСЯ ОДНОЧАСНО ДЛЯ ЦІЛОЇ ГРУПИ НАСЕЛЕННЯІНДИВІДУАЛЬНАПЕРЕМІЩЕННЯ ВНИЗ, ВГОРУ АБО ПО ГОРИЗОНТАЛІ ВІДБУВАЄТЬСЯ У КОЖНОЇ ЛЮДИНИ НЕЗАЛЕЖНО ВІД ІНШИХ

Номер слайду 8

ВИДИ СОЦІАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІМІЖПОКОЛІННАПОРІВНЯЛЬНЕ ЗМІНА СОЦІАЛЬНОГО СТАТУСУ В РІЗНИХ ПОКОЛІНЬ (НАПРИКЛАД, СИН РОБІТНИКА СТАЄ ІНЖЕНЕРОМ)ВНУТРІШНЬОПОКОЛІННАЗМІНА СТАТУСУ В РАМКАХ ОДНОГО ПОКОЛІННЯ (ЛЮДИ, ЯК ПРАВИЛО, ДОСЯГАЮТЬ НОВОГО СТАТУСУ ЗАВДЯКИ ВЛАСНИМ ЗУСИЛЬ)ОРГАНІЗОВАНАПЕРЕМІЩЕННЯ ЛЮДИНИ АБО ЦІЛИХ ГРУП ВГОРУ, ВНИЗ АБО ГОРИЗОНТАЛЬНО ІНІЦІЮЄТЬСЯ ДЕРЖАВОЮ: ЗА ЗГОДИ САМИХ ЛЮДЕЙ, АБО БЕЗ ЇХ ЗГОДИВИПАДКОВАПЕРЕМІЩЕННЯ ЛЮДИНИ АБО ЦІЛИХ ГРУП Є РАЗОВИМ І ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ОБ’ЄКТИВНИХ ОБСТАВИН, А НЕ ВОЛІ ЛЮДЕ ЧИ ОРГАНІЗАЦІЙ

Номер слайду 9

ПОКАЗНИКИ СОЦІАЛЬНОЇ МОБІЛЬНОСТІВЕРТИКАЛЬНА СОЦІАЛЬНА МОБІЛЬНІСТЬ (ДИСТАНЦІЯ), ЯКІ ІНДИВІДИ ПРОХОДИТЬ ВГОРУ ЧИ ВНИЗ ЗА ПЕВНИЙ ПРОМІЖОК ЧАСУ. (ПРИКЛАД: ДВА МОЛОДИХ ФАХІВЦЯ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ ІНСТИТУТУ ПРИХОДЯТЬ НА РОБОТУ. УПРОДОВЖ П'ЯТИ РОКІВ ОДИН ІЗ НИХ СТАЄ ЗАВІДУВАЧЕМ ВІДДІЛОМ, ІНШИЙ ПІДНІМАЄТЬСЯ ДО ПОСАДИ ИНЖЕНЕРА. В ЦЬОМУ ВИПАДКУ ШВИДКІСТЬ МОБІЛЬНОСТІ У ПЕРШОГО ВИЩЕ, Т. К. ВІН ЗА ВКАЗАНИЙ ПРОМІЖОК ЧАСУ ПОДОЛАВ БІЛЬШЕ СТАТУСНІ РІВНІВШВИДКІСТЬ(ДИСТАНЦІЯ)МОБІЛЬНОСТІКІЛЬКІСТЬ ІНДИВІДІВ, ЗМІНЮЮТЬ СОЦІАЛЬНІ ПОЗИЦІЇ У ВЕРТИКАЛЬНОМУ ЧИ ГОРИЗОНТАЛЬНОМУ НАПРЯМКУ ЗА ПЕВНИЙ ПРОМІЖОК ЧАСУ. ЧИСЕЛЬНІСТЬ ТАКИХ ІНДИВІДІВ В ЯКУ-НЕБУДЬ СОЦІАЛЬНУ СПІЛЬНІСТЬ ДАЄ АБСОЛЮТНУ ІНТЕНСИВНІСТЬ МОБІЛЬНОСТІ,А ЇХ ДОЛЯ В ЗАГАЛЬНІЙ ЧИСЕЛЬНОСТІ ДАНОЇ СОЦІАЛЬНОЇ СПІЛЬНОСТІ ПОКАЗУЕ ВІДНОСНУ МОБІЛЬНІСТЬІНТЕНСИВНІСТЬ(ОБ `ЄМ)МОБІЛЬНОСТІ

Номер слайду 10

Соціальну мобільність зумовлюють об'єктивні обставини:— структурні зрушення в економіці;— зміни характеру й змісту суспільного розподілу праці й відносин власності; — послаблення закріпленості працівників за соціально та економічно нерівноцінними видами діяльності.

Номер слайду 11

Соціальні ліфти. Шляхи, якими відбувається переміщення людей з одних соціальних груп до інших, називають каналами соціальної мобільності, чи соціальними ліфтами. Прикладами може бути: армійська служба, здобуття освіти, оволодіння професією, укладання шлюбу, придбання майна.

Номер слайду 12

Надзвичайно актуальним сьогодні для вас може стати роль майбутньої професії як соціального ліфта.

Номер слайду 13

Вивчаючи тему соціальної мобільності, можна замислитись над тим, чи користується попитом обрана вами професія в нашому місті, чи зможете ви пропонувати свої професійні здібності на ринку праці в іншому місті або регіоні.

Номер слайду 14

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шинкарук Оксана Миколаївна
    Дякую! Творчих успіхів!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 жовтня 2020
Переглядів
8149
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку