Презентація "Соціально- просвітницький тренінг Вплив засобів масової інформації на здоров’я і поведінку людей. Комп’ютерна безпека. Безпека у мережі Інтернет"

Про матеріал
Мета:допомогти учням усвідомити сутність понять «інформація», «ЗМІ», «інформаційна революція»; визначити основні види та функції ЗМІ; розкрити роль ЗМІ у сучасному суспільному житті; продовжити формування в учнів свідомого вибору власних мотивів в роботі з інформацією: збирати, накопичувати, обробляти, зберігати, передавати, аналізувати та робити висновки; сприяти вихованню активної життєвої позиції учнівської молоді, орієнтуючись на справжні життєві цінності з повагою до думки іншого.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала Шкред Ольга Володимирівна. Вчитель основ здоров’я та біологіїДіанівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Волноваської районної ради Донецької областіСоціально- просвітницький тренінг. Вплив засобів масової інформації на здоров’я і поведінку людей. Комп’ютерна безпека. Безпека у мережі Інтернет

Номер слайду 2

допомогти учням усвідомити сутність понять «інформація», «ЗМІ», «інформаційна революція»; визначити основні види та функції ЗМІ; розкрити роль ЗМІ у сучасному суспільному житті;продовжити формування в учнів свідомого вибору власних мотивів в роботі з інформацією: збирати, накопичувати, обробляти, зберігати, передавати, аналізувати та робити висновки;сприяти вихованню активної життєвої позиції учнівської молоді, орієнтуючись на справжні життєві цінності з повагою до думки іншого. Тип уроку: комбінований. Форма проведення: урок-тренінг. Мета:

Номер слайду 3

Знайомство (гра «Інтернет - дерево») Мета: знайомство учасників для створення комфортної атмосфери для роботи. Метод: індивідуальна робота нікнейм Теоретична інформація: На ватмані малюється дерево. Учасникам тренінгу пропонується придумати собі «нікнейм» та написати його на отриманих стікерах. Після чого кожен з учасників виходить і наклеює свій стікер з «нікнеймом» на дерево та розповідає про себе: своє реальнее ім’я, рід заняття, хобі, та чому він придумав такий «нікнейм». Ці «нікнейми» можна використовувати під час спілкування на тренінгу. Після виконання вправи порівняти отримане дерево з мережею інтернет: так само як багато гілочок на дереві, так багато і користувачів у мережі інтернет.

Номер слайду 4

Вимкнути мобільні телефони;правило «тут і зараз»;правило «піднятої руки»;правило добровільної активності;говорити по черзі й коротко;не критикувати;бути толерантними;дотримуватись конфіденційності;Прийняття та засвоєння правил

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Інформація – відомості про людей, предмети, факти, події, явища і процеси незалежно від форми їхнього представлення. Сучасне розуміння інформації розширилися. Нині говорять про обмін інформації не лише між людьми, а й між людиною і природою, людиною і технічними пристроями, між технічними пристроями.

Номер слайду 7

Засоби масової інформації (ЗМІ)-інформують про події у світі та аналізують їх. ЗМІ впливають на поведінку людей, прийняття рішень, формування життєвих цінностей. Інформація ,отримана через ЗМІ, розвиває, виховує, розважає. Особливо значного впливу зазнає молодь . Через ЗМІ, мабуть, найбільш впливові телебачення та Інтернет. Вплив інформації ЗМІ може бути позитивним і негативним.

Номер слайду 8

Плюси - задовольняють інформаційні, освітні, культурні потреби, відкривають безмежний простір для спілкування та самовираження. Інтернет. Мінуси – фінансові шахраї, хакери, різного роду дезінформатори, тенета спокус (порноіндустрія, комп’ютерні ігри тощо).

Номер слайду 9

Гра «Хто більше?»Яку Інтернет-термінологію ви знаєте? Назвати два улюблених фрукта. По черзі „через одного” діти поділяються на дві групи:«Персики» знаходяться в одній стороні, а «Яблука» - в іншій.(Кожній з команд видається маркер та лист ватману). Пропонується командам написати за 3 хвилини якомога більше Інтернет-термінологій, тобто все, що пов’язано з Інтернетом. Але назви сайтів писати не можна. Наприклад: спам, комунікації, вірус, друзі, сайт, пошта та інші. Далі кожна з команд називає одне слово по черзі. Якщо в іншій команді воно є, обидві групи закреслюють слово. Перемагає той, в кого найбільша кількість незакреслених слів.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

«Ситуації»Життєві ситуацій, що можуть трапитись з вами в інтернеті, та з’ясуємо що ж треба робити в таких ситуаціях. Уважно прочитайте листи. Яку відповідь ви дасте на них? Обґрунтуйте. Лист 1. Привіт! Мене звати Сашко. Мені 17 років. Я живу в Києві. Шукаю друзів по переписці. Я полюбляю комп’ютерні ігри, читати книги, дивитися телевізор. Я мрію подорожувати. Хочу побувати в Лондоні .... Лист 2. Привіт! Мене звати С. Я хочу з тобою познайомитися. Мені 30 років. Я живу в Сполучених Штатах Америки. Я маю власну фірму. У мене свій двох поверховий будинок. Я збираюся відвідати Україну. Може ми зустрінемося? Пришли мені свою фотокартку та домашню адресу. Лист 3. Всім!!!Наша організація займається збиранням коштів для потерпілих відповені в N. Ми купуємо їжу, теплі речі для тих, хто втратив домівки. Не будьте байдужими до чужого горя! Хто скільки може. Наш рахунок № 123456789. Вдячні діти Вас ніколи не забудуть. Дякуємо.(Діти відповідають на листи, обґрунтовуючи)

Номер слайду 12

ФІЗХВИЛИНКАА тепер у нас розминка,А тепер фізкультхвилинка. Встали рівно біля парт,Починаємо наш старт. Ось зігнули так ручата. Й полетіли, мов качата. Ніжками затупотіли,Потім разом всі присіли. До сонечка потяглисяІ у боки так взялися. Вправо разом нахилились,Вліво, щоб не помилились. Руки вниз ми опустили. Й трохи ними потрусили. Шию трішки розім'ялиІ за парти посідали. А тепер мерщій до справ,Кожен вченим з нас щоб став.

Номер слайду 13

Гра «Флешка»Учасники передають один одному флешку та розповідають будь-яку історію пов'язану з використанням Інтернету, що трапилась із ними.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

«Колаж» Мета: виявити, наскільки тема безпеки в Інтернеті висвітлюється в ЗМІ та довести корисність розповсюдження інформації. Учасникам пропонують зробити колаж за темою: «Інтернет – «ЗА» і «ПРОТИ»

Номер слайду 18

Підсумок «Створи свою мережу»Скажіть, будь ласка, діти, чи сподобалось вам зараз працювати разом?Які завдання ви виконали?А що саме вам сподобалось?Чи змогли б ви виконати сьогоднішні завдання з віртуальними друзями в інтернеті? Чому?Що нового дізналися сьогодні?

Номер слайду 19

Молодці!!! Всі були дуже активні. Ми навчились плести павутинку, тим самим дізнались як утворюється мережа Інтернет. Вона має бути міцною. Адже, наша сила в єдності, і об’єднавши зусилля, ми можемо зробити щось потрібне і міцне. Але не забувайте, що віртуальне спілкування не може замінити живих взаємин. Людина не складається з одного тільки щастя, у нас завжди є бажання поділитися сокровенним - тим, про що можна розповісти тільки при особистій зустрічі. Ми реагуємо на емоції тільки в процесі живої розмови - на усмішку відповідаємо усмішкою, на печаль відгукуємося співчуттям. Інтернет же створює ілюзію живого спілкування. Надавайте перевагу живому спілкуванню. Проводьте більше часу з друзями граючи в рухливі ігри на свіжому повітрі і завжди посміхайтеся.

pptx
До підручника
Основи здоров`я 9 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
18 травня 2019
Переглядів
2247
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку