Презентація "Софокл. «Антігона». Оспівування людини та її внутрішнього світу"

Про матеріал

Закріпити в учнів знання про давньогрецький театр; ознайомити школярів із біографічними даними Софокла, визначити його роль у розвитку давньогрецького театру; проаналізувати фрагмент тексту з трагедії Софокла «Антігона»; розвивати навички узагальнення матеріалу, навички аналізу тексту; сприяти вихованню вдумливого свідомого читача.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Класна робота. ПЧ 2. Софокл – видатний давньогрецький трагік. «Антігона». Оспівування людини та її внутрішнього світу

Номер слайду 2

Дивних багато на світі див, найдивніше із них - людина Софокл «Антігона»

Номер слайду 3

«Поновіть визначення»парод – перша пісня хору; епісодій – діалогічна частина трагедії; стасим – урочиста пісня хору після завершення епісодію; строфа і антистрофа – однакові за композицією строфи, які виконував хор, повертаючись у різні боки; «батько трагедії» - Есхіл, Софокл

Номер слайду 4

«Театральна розминка»Чому давньогрецький театр мав форму зрізаного конуса? Чому, рушаючи до театру давні греки брали з собою кошики з їжею? Як одному – трьом давньогрецьким акторам вдавалось виконувати всі ролі у п’єсі? Кому в давньогрецькій трагедії вручали три грошові премії та один вінок з плюща? Що таке театральні гроші?

Номер слайду 5

Анкета СофоклаІм’я Софокл Місце народження Передмістя Афін місто Колон. Роки життя494 – 406 рр. до н.е. Світоглядні основи. Поборник демократії, патріот ГреціїСуспільно-державна діяльність. Один із 10 афінських стратегів, скарбничий Афінського морського союзу. Творча спадщина123 драматичні твори. Дійшло 7: «Антігона», «Електра», «Трахінянки», «Едіп-цар», «Еант», «Філоктет», «Едіп у Колоні»Софокл - новатор драми Збільшив кількість хоревтів, увів третього актора, започаткував зображення психології та почуттів героїв, велику увагу приділяв жіночим образам

Номер слайду 6

Робота з епіграфом. Чому людину названо найдивнішим дивом?Чи погоджуєтеся ви з Софоклом?

Номер слайду 7

«Театральні критики»І варіант – «Дивних багато в світі див». Які дива світу описує в уривку автор?ІІ варіант – «Найдивніше із них - людина». Що дивує автора в людині?

Номер слайду 8

Робота з таблицею. Дива світу Людина - найдивніше. Природні стихії (вітер, хвилі…)Цілеспрямовано їх перемагаєРодюча Земля Обробляє Землю невтомно. Птиці, риби, кінь, бик. Розумна ловить людина. Висновок 1. Вижити в світі може лише та людина, яка… (цілеспрямовано долає перешкоди, невтомно працює, розумно використовує природу)

Номер слайду 9

«Театральна шпаргалка»Людина. Висновок 2. Мисляча людина живе серед … (інших людей, у суспільстві), але життя її … (не вічне), а відтак ним … (потрібно дорожити, бо й прожити його можна по-різному).

Номер слайду 10

«Театральне дослідження»Які варіанти власного життя, на думку автора, може вибрати людина?життя. Той - преславний Той - безславний Шанує «клятви міць» (дотримується даного слова)Не завжди приймають правильні рішення. Шанує «батьків закон»«на кривдну путь серцем стать»Шанує «гнів богів» (не грішить) Який варіант єдино правильний на думку автора? Чому?

Номер слайду 11

Висновок 3. Автор створює ідеал людини, яка живе за …(моральними законами, вільна у своєму виборі), але … людські можливості обмежені, оскільки людина залежить від вищих сил, могутніх і невмолимих).

Номер слайду 12

Підсумок. Зображуючи трагедію Антігони, яку думку хотів донести автор до глядачів?Знайдіть у зошиті всі три висновки і прочитайте їх як один.

Номер слайду 13

Анкета думок. Які погляди автора вам близькі?

Номер слайду 14

Асоціації{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}СОФОКЛПідберіть асоціації до імені Софокл.

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Скласти промову на захист «Образ ідеальної людини за трагедією Софокла «Антігона».ІЗ: повідомлення про Вергілія та “Енеїду”.

pptx
Додано
9 березня 2018
Переглядів
4721
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку