Презентація «Спиці та аксесуари».

Про матеріал
Презентація «Спиці та аксесуари». Загально - професійна компетентність ЗПК.6.Оволодіння знаннями та вміннями працювати з обладнанням трикотажного виробництва. Презентація використовується під час вивчення здобувачами освіти теми уроку «Інструменти для ручного в’язання». Професія: 8262 в’язальник трикотажних виробів та полотна.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДНЗ «Центр легкої промисловості та побутового обслуговування населення м. Житомира»   Спиці та аксесуари Підготувала: викладач професійно-теоретичної підготовки Карпова Людмила Цезаріївна Презентація

Номер слайду 2

Види спиць Якість в'язання в значній мірі залежить від правильного підбору спиць. Існує кілька видів спиць: прямі панчішні гнучкі кругові допоміжні 4) Дополнительные спицы

Номер слайду 3

Довгі в'язальні спиці Зазвичай це два стержня довжиною від 20 до 40 см, один кінець яких помірно загострений, а на іншому розташований обмежувач (кільце або кулька на іншому кінці), що перешкоджає зісковзуванню петель, на них вказана товщина спиць. Завдяки тому, що спиці від кінця звужуються, петлі лежать на них вільно і легко пров'язуються. Звичайними спицями в'яжуть деталі, що мають з двох сторін закриті кромки. Вони служать для в'язання великих деталей одягу, хусток, шарфів та інших великих виробів.

Номер слайду 4

Набір з п'яти спиць Панчішні спиці - набір з 5 коротких прямих спиць (15 або 20 см), загострених з обох сторін, без обмежувача, що мають по два робочих кінця. Петлі при в'язанні панчішними спицями розподіляються на чотири спиці і пров'язуються 5-ою спицею. Використовуються у в'язанні рукавиць, рукавичок, шкарпеток по колу. Особливо гарні для цього спиці з бамбука. Вони дуже легкі і тому не вислизають з петель.

Номер слайду 5

Гнучкі спиці Їх використовують для в'язання широких деталей, наприклад, для пуловерів і жакетів. З одного боку в якості продовження спиці мається жилка. Навіть якщо деталі виробу ширше спиць, стопори перешкоджають зісковзуванню петель.

Номер слайду 6

Кругові спиці Кругові спиці - це дві прямі спиці, з'єднані гнучкою пластмасовою жилкою. Жилка буває різної довжини (звичайно від 30 до 150 см, вимірюються від кінчика однієї голки, до кінчика другої). Тільки круговими спицями можна пов'язати виріб без шва (по колу), причому не змінюючи напрямок в'язання, не переходячи з лицьових на виворітні. Важливо пам'ятати, що довжина гнучкої частини повинна бути трохи менше ширини вив'язується полотна, інакше виріб буде розтягуватися і деформуватися під час роботи. Ці спиці універсальні. Короткими круговими спицями в'яжуть, наприклад, бейки горловини або коміри-гольф. Довгими спицями можна в'язати по колу цілі моделі.

Номер слайду 7

Допоміжні спиці Допоміжні спиці або спиці для в'язання "кіс" використовують для перехрещування петель. Спиці для в'язання "кіс" мають посередині невеликий вигин, щоб петлі, що перехрещуються попереду або відповідно ззаду полотна не зісковзували.

Номер слайду 8

Спиці та аксесуари

Номер слайду 9

В'язальна шпилька В'язальна шпилька схожа на велику англійську шпильку. Її використовують для того, щоб тимчасово залишити петлі, петлі переносять на шпильку і застібають її.

Номер слайду 10

Лічильник рядів Його можна надіти на спиці. У нього є маленький лічильний механізм, який переводять вручну після кожного пров»язанного ряду. Таким чином в будь-який час можна побачити, який ряд узору знаходиться в роботі.

Номер слайду 11

В'язальний наперсток Він полегшує в'язання жакардових візерунків. З його допомогою можна в'язати одночасно 2 або 4 нитками.

Номер слайду 12

Калібратор спиць Калібратор спиць - це шаблон для визначення товщини спиць. На ньому розташовані отвори діаметром від 2 до 10 мм. З його допомогою можна визначити товщину спиць без маркування.

Номер слайду 13

Маркувальні кільця Маркувальні кільця служать для того, щоб позначити початок кругового ряду або певні місця у візерунку.

Номер слайду 14

Кольорові накінечники Їх можна надіти на кінці спиць, якщо доводиться перервати роботу або потрібно тимчасово залишити частину петель. Вони перешкоджають зісковзуванню петель.

Номер слайду 15

Гострі ножиці Гострі ножиці з загостреними кінцями необхідні для в'язання так само, як і для будь-якого іншого виду рукоділля.

Номер слайду 16

Номери спиць Найчастіше при підборі потрібного номера спиць користуються правилом: діаметр спиці повинен в 2 рази перевищувати товщину нитки. Тобто якщо нитка скласти навпіл і злегка скрутити, то ми отримаємо необхідну товщину в'язальної спиці. Спиці розрізняють за номерами. Номер спиці відповідає її діаметру в міліметрах. Так, наприклад, спиця №1 має в діаметрі 1 мм, №2 - 2 мм. т.д.

Номер слайду 17

Матеріали для спиць Спиці виробляють з безлічі різних матеріалів. Це можуть бути: сталеві , алюмінієві, пластмаси, пластикові, дерев'яні бамбукові, зроблені з кістки.

Номер слайду 18

Сталеві нікельовані спиці Сталеві спиці - найміцніші. Навіть найтоншу спицю зі сталі важко погнути або зламати. Вони гладкі, а тому петлі на них добре ковзають. Сталеві нікельовані спиці не викривляються і не бруднять виробу. Як правило, це довгі тонкі прямі спиці відкритого або закритого типу. Ці спиці добре підходять для всіх видів пряжі, особливо для вовни, бавовни і акрилу. Недолік - при великих діаметрах, дуже важкі. Звичайно, різниця в 20гр не істотна, на перший погляд, але при роботі від більш важких спиць можуть втомлюватися раніше руки. Чим легші спиці, тим менше будуть втомлюватися Ваші руки. .

Номер слайду 19

Спиці з алюмінію На відміну від сталевих спиць, алюмінієві спиці дуже легкі - кисті не так втомлюються, в'яжеться ними легко. Але слід врахувати, що алюмінієві спиці не дозволяють в'язати виріб з пряжі світлих відтінків. Від тертя про спиці пряжа брудниться, тому алюмінієві спиці застосовують тільки при в'язанні з темної пряжі. Алюміній легко гнеться і ламається, тому виготовляють спиці з цього матеріалу зазвичай товсті.

Номер слайду 20

Спиці з пластмаси Пластмасові спиці - найдоступніші і поширені спиці. Об'єднують в собі переваги попередніх двох типів спиць. Вони легкі і міцні, в також вони не бруднять пряжу. Пластмасові спиці не надто міцні. Ці спиці дозволяють в'язати м'яке і пухке за якістю полотно. Пластмасові спиці відмінно підходять для товстої пухнастою пряжі.

Номер слайду 21

Пластикові спиці Пластикові спиці дуже гнучкі. Спиці великих розмірів найчастіше роблять із пластику, щоб зменшити їх вагу. Вони відмінно підходять для будь-яких типів пряжі і будь-якої ваги пряжі. Спиці повинні бути гладкими, полірованими.

Номер слайду 22

Спиці з кістки Спиці з кістки ідентичні за властивостями пластмасовим спицям, але в'язати ними - одне задоволення. Вони легкі і міцні. Кістяні спиці - зустрічаються рідко, використовуються для вив'язування складних ажурних візерунків.

Номер слайду 23

Спиці з дерева або бамбука Спиці з дерева або бамбука дуже добре себе зарекомендували: легкі, приємні на дотик, не містять нікелю. У них є незаперечна перевага - дерев'яні спиці безшумні в роботі: не стукають, як металеві. Недолік один, але істотний: поверхня таких спиць з часом стає шорсткою, нитки чіпляються за маленькі нерівності і від цього ускладнюється процес в'язання і погіршується зовнішній вигляд виробу, а також вони дуже крихкі - дерев'яні спиці легко ламаються. Спиці з бамбука чудово підходять для всіх типів пряжі, особливо для гладкої і легкої пряжі. Тому, якщо ви хочете придбати дерев'яні або бамбукові спиці, вибирайте розмір не тонше трьох з половиною міліметрів. Купувати більш тонкі спиці переважніше з інших матеріалів.

Номер слайду 24

Вимоги до спиць Спиці повинні бути досить легкими, міцними, гладкими, полірованими. Навіть незначні шорсткості на їх поверхні перешкоджають легкому ковзанню нитки, і волоски пряжі переламуються. Виріб виходить неакуратним і негарним. При виборі спиць слід звертати увагу на їх кінець. Він не повинен бути занадто гострим або занадто тупим. У першому випадку він розщеплює нитку, у другому - розтягує петлі.

Номер слайду 25

Висновок: Будь-яке в'язання розпочинається з простого прийому - підбору спиць і допоміжного пристосування Існує немало видів спиць і допоміжного пристосування, які у вдалому поєднанні з візерунком для в'язки, зроблять Ваш виріб особливо привабливим. При цьому, кожен вид спиць і допоміжного пристосування має свої переваги. Залежно від того, якими спицями Ви скористаєтеся, виріб, може набути різних властивостей. Освоївши роботу різними видами спиць і допоміжного пристосування, Ви зможете добитися значних успіхів в правильному оформленні ваших виробів. Правильний вибір спиць і допоміжного пристосування - це красивий вигляд виробу, який не втратить своєї початкової форми в процесі носіння

ppt
Додано
27 квітня 2021
Переглядів
818
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку