Презентація "Сполучення йо, ьо. Правопис слів зі сполуками йо, ьо"

Про матеріал
Повторити, узагальнити та систематизувати знання студентів про правила вживання та навички правильного написання слів зі сполученнями йо, ьо; розвивали орфографічну грамотність, пам’ять, увагу; виховувати повагу до традицій свого народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сполучення йо, ьо. Правопис слів зі сполуками йо, ьо

Номер слайду 2

ЙО передає звукосполучення й + о:1) на початку слова та після букви, що позначає голосний: його́, йому́, завойо́ваний, привілейо́ваний, райо́н, чийо́го;2) після букви на позначення приголосного, переважно на початку складу: батальйо́н, бульйо́н, вйо́кати, Воробйо́в, курйо́з, мільйо́н, Соловйо́в.2. ЬО пишемо після букви на позначення м’якості приголосного перед о: всього́, Ковальо́в, Линьо́в, льон, льох, сього́дні, сьо́мий, трьох, тьо́хкати, цього́.

Номер слайду 3

Пишемо ЬОСполучення букв ьо пишемо для пом'якшення попереднього приголосного перед о. Приклад: Льон, у нього, тьохкання, дьоготь, дзьоб. Зверни увагу!ЬО може бути лише в кінці чи в середині складу: кольоровий, сьомий, учотирьох. Перепишіть слова і поясніть правопис буквосполучень ьо, йо. Мідь, трьох, вузький, людськість, по-молдавському, ковзкий, гарненький, спільник, галка — галчин — галченя, киньте, тепер, волинський, інший, користю, різьбяр, безбатченко, шприц, кінцівка, мільйон, серйозний, бойовий.

Номер слайду 4

Пишемо ЙОСполучення букв йо пишемо для позначення звуків  [й] та [о]. Приклад: Павільйон, бойовий, гайок, район. Зверни увагу!ЙО може бути лише на початку складу чи цілим складом: майонез, йод, його, Андрійович. Перепишіть слова і вставте в них пропущені буквосполучення. Озна…млення, сер…зний, л…дяниковий, во…вничий, Мурав…в, Андрі…вич, …сипович, …дування, розку…вджений, с…рбання, т…хкання, дз…бання, ма…р, з…мка, га…к, сл…зливий, ра…нування, кур…з.

Номер слайду 5

Під час переносу буквосполучення «ЙО» та «ЬО» розривати не можна. Буквосполучення «ЙО» позначає 2 звуки [йо]. Буквосполучення «ЬО» позначає м'якість попереднього приголосного + [о].

Номер слайду 6

У деяких словах іншомовного походження пи­шемо буквосполучення ьйо:б а т а л ь й о н , б у л ь й о н , г і л ь й о т и н а , к а н ь й о н,л о с ь й о н , м е д а л ь й о н, м і л ь й о н , п а в і л ь й о н,т р и л ь й о н, с е н ь й о р (в Іспанії та іспаномовнихкраїнах) і си н ь й о р (в Італії) тощо. У завданні перевіряються ваші орфографічні навички щодо написання сполучень йо, ьо. Запишімо ці слова без пропусків: батальйон, серйозний, сьомга, феєрверк, бойовий, бульйон, знайомство, каньйон, крайовий, курйозний, гостьовий, лосьйон, шампіньйон, чотирьох, сеньйор. На місці крапок поставте пропущені букви. Поясніть правопис буквосполучень -ьо-, -йо-. Зна…мий, міль…он, п’ят…ох, …одистий, змі…овик, давн…ому, дз…об, у вс…ому, ма…оріти, л…онар, л…ох, л…одяник, Вороб…ов, т…охкати, ціл…овий, ст…ожка, ст…обати, …осип, під…омний, …рш, по-друж…ому.

Номер слайду 7

1. Запишіть прислів’я та приказки, поясніть їхній зміст, обґрунтувавши написання йо, ьо. На язиці медок, а на думці л(Й,ь)одок. Йому брехати, як собаці мух ганяти. Зимою ден(Й,ь)ок, як комарів носок. Рання пташка дз(Й,ь)обик чистить, а пізня очиці жмурить. Розумному натяк, дурному ки(Й,ь)ок. (Нар. творчість)2. Самостійна творча робота.— Утворіть словосполучення, до кожного слова дібравши словосполучення з йо, ьо. Утворені словосполучення введіть до самостійно складеного висловлювання.... олівці, ... голос, ... справа, ... настрій. Довідка. Кольорові, серйозна, бадьорий, знайомий.3. Пошукова робота.— Знайдіть третє «зайве» у групах слів.1. Ковал..ов, з..омка, кол..оровий.2. Бо..овий, с..огодні, баталь..н.3. Ц..ого, утр..ох, трил..йон.

Номер слайду 8

4. Записати слова у два стовпчики: у першу з буквосполученням йо, у другий – з ьо. Льон, дзьоб, майор, його, медальйон, сьомий, батальйон, тьохкати, бульйон, бойовий, крайовий, синього, трьох, Воробйова, майонез, у нього, льодовик, броньовик, йогурт, зверхньо.5. Перепишіть прислів’я, вставляючи пропущені слова з йо, ьо. Позначити в словах орфограму «Буквосполучення йо, ьо». Дівочі … - то весняний дощ. Кінь на … ногах, а спотикається. У … шлунку кишни марш грають. Дивіться …, бо завтра не дотовпитесь. Сором не ворон, очей не … . Для довідок. Сльози. Чотирьох. Порожньому. Сьогодні. Видзьобає.6. Запишіть, що зображено на малюнках. Зробіть фонетичну транскрипцію.

Номер слайду 9

7. Навчальний диктант. Позначити в словах орфограму «Буквосполучення йо, ьо». У нашій сім’ї дуже шанували лелек. Над самою хатою вони клекотали дзвінко вранці і вечірньої пори. Цього літа лелеки вирощували шістьох лелечат. Носили їм цілими днями їжу, запихали у бездонні вола. А ввечері лелечиха перещупувала дзьобами пір’я на малятах, а лелека витанцьовував чорногузячого гопака на краю гнізда. Він видзвонював своїм червоненьким дзьобом, розмахував широкими крилами, підскакував. Лелечата сиділи тихенько і дивилися на батькові танці. мама наша часто говорила: «Та посидьте хвилинку тихенько, як лелечата». Може, ми б і сиділи, якби наш тато танцював нам гопака. Та його не було вдома, він приходив, коли ми спали. (Ю. Збанацький)8. Проаналізуй афішу з кінотеатру. Поясни правопис слів. Напиши коротку анотацію до цього мультфільму, використовуючи слова мальовничий, серйозний, район, компаньйон, мільйон.

Номер слайду 10

9. Устав пропущені ьо або йо. 1. У н___го правда на язиці й душа на долоні. 2. Не пол___ва земля родить, а руки. 3. Хороший рибак по кл___ву мусить знати, як рибку звати. 4. С___годнішн___ї роботи на завтра не відкладай. 5. ___го і в ложці не впіймаєш. 6. День с___годнішній молодший від учорашн___го. 7. Спритний і під л___дом не прохолоне. 8. Зна___ма робота сама по собі робиться. 9. За одного письменного тр___х неписьменних дають. 10. Хоч за копі___чку, а щоб було на тарілочку. 11. Не зарікайся вс___го робити — тільки свого вуха вкусити. 12. Зна___мий собака, а за ноги кусає (Нар. тв.).10. Виправ помилки в словах. Бульон, каньон, стілчик, сйогодьні, мільйон, свьято.11. Перепишіть речення, поставте на місці крапок потрібні букви. Поясніть правопис виділених слів.1. Є тисячі доріг, міль…он вузьких стежинок, є тисячі ланів, але один лиш мій. 2. Привели …ого на світанні у багнюці вс…ого, в крові. Захлиналися постріли дальні, і дрижали бліді вартові. Мов примари, гойдалися тіні на колисках ску…овджених віт. 3. Я вірив, що краще вс…ого пісні, які знав дідусь. Вмощусь на коліна до н…ого і в очі …ому дивлюсь (В. Симоненко).4. Своя пора для вс…ього є: жита квітуть літом, весною дерево стає покрите білим цвітом. 5. Партизани бо…ових пісень співали, йшли в похід і ніч, і день. 6. Степова далечінь знемагала в надвечірн…ому сонці, а тут все було ще соковитим, як ранн…ою весною (О. Гончар). 7. Мокрий холод заліг на дні кан…ону (П. Загребельний).

Номер слайду 11

12. Утворіть від поданих імен форми по батькові за зразком. Зразок. Сергій – Сергійович. Андрій, Микола, Олексій, Валерій, Сергій, Віталій, Юрій.13. Прочитайте слова. Визначте кількість звуків і букв у кожному з них. Район, павільйон, льон, підйом, льотчик.14. Розподіліть слова в дві колонки, вставивши на місці пропущених літер буквосполучення йо, ьо. Поясніть правопис цих буквосполучень. С…мий, ра…н, бо…вий, бад…рий, мал…вничий, вол…вий, ма…рить, син…го, під…м, …дистий, га…к, зна…мий, л…довик, сер…зний, Мурав…в, прац…витий, дз…бик, сл…зи, с…годні, Солов…в.15.

Номер слайду 12

16. Знайти слова з буквосполученнями ЙО, ЬО, записати їх, пояснити орфограму. РАЙОНКДЛОЙОДЛВМЛМЕДАЛЬЙОНІВОМАЙОНЕЗОАДВЙОГУРТВЦТБУЛБЙОНДБКОРЗЙОМКАВАППРГКУРЙОЗМВЕКРСЬОГОДНІТРЬОХ

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

ТВОРЧА МАЙСТЕРНЯДо кожного з поданих слів дібрати спільнокореневе з буквосполученнями ЙО. ЬО. Працювати, сім, гай, поле, лід, синіти, літати, три, бій, колір, хвилюватися, лляний. Записати 4-5 речень до картини, використовуючи слова з орфограмою ЙО, ЬО

Номер слайду 16

ПОВТОРИМО

Номер слайду 17

ТЕСТИ1. М'який знак на місці пропуску треба писати в усіх словах рядка. А мал..овничий, з..омка, опрац..ований. Б давн..окиївський, чотир..ох, ра..он. В кра..овий, пен..ок, прац..овитість. Г с..орбати, сер..озний, багат..ом. Д с..огодні, пізн..ого, кол..оровий2. Літеру й треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка. А баталь..он, сер..озний, сь..омга. Б фе..єрверк, бо..овий, буль..он. В зна..омство, кань..он, кра..овий. Г кур..озний, гость..овий, лось..он. Д шампінь..он, чотирь..ох, сень..ор3. Літеру й на місці пропуску треба писати в усіх словах рядка. А баталь..он, сер..озний, с..омга. Б фе..єрверк, бо..овий, буль..он. В кур..озний, гост..овий, лось..он. Г шампінь..он, фе..єрія, сень..ор. Д зна..омство, кань..он, кра..овий

Номер слайду 18

4. Букву й треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка. А кромань..онець, сер..озний, бо..овий. Б зна..омство, баталь..он, тра..єкторія. В привіле..ований, гость..овий, буль..он. Г шампінь..он, треть..ого, кур..озний5. Букву й треба писати на місці пропуску в усіх словах рядка. А нью..орківець, гост..овий, лось..он. Б кань..он, сер..озний, зна..омство. В буль..он, кра..овий, фе..єрверк. Г баталь..он, бо..овий, сл..озливий. Д шампінь..он, сол..овий, сень..ора6. Літеру й на місці пропуску треба писати в усіх словах рядка А компань..он, буль..он, міль..он Б медаль..он, с..омга, Вороб..ов В сер..озний, фе..єрія, кань..он Г ра..он, баталь..он, Ковал..ов Д фе..єрверк, кур..оз, сень..ор 

Номер слайду 19

7 . З буквосполученням йо всі слова пишуться в рядку. А давн..індійський, кул..вий, сень..р, кіноз..мка Б ст..жка, нул..вий, підпад..мкати, кул..к. В мужн.., по-їхн..му, батат..х, мікрора..н Г Васил..вич, мал..вничий, кра..вий, ма..р. Д ді..вий, переши..к, шинь..н, Микола..вич8 . З буквосполученням йо всі слова пишуться в рядку. А тінявий, вол..вий, кра..вий, ціл..вий Б Ковал..в, тр..х, бад..рість, ц.хорічний. В з..мка, баталь..н, бо..вий, ра..он Г (на) чотир..х, намал..ваний, чи..го, пол..вий. Д Солов..в, Куравл..в, при..м, зна..мий

Номер слайду 20

9. З буквосполученням йо всі слова пишуться в рядку. А вір..вка, л-.отчик, давн..го, попередн..го. Б ц..горіч, с..рбати, сформул..ваний, тр..х'ярусний. В ос..вий, л-.х, середи..віччя, Хвил..вий Г буль..н, всер..з, Солов..в, в..кати. Д бо..вий, контрол..ваний, ра..нний, во..вничий10 . З буквосполученням йо всі слова пишуться в рядку. А лось..н, ску..вдити, зна..митися, ..сип Б л..н, дз..об, с..годні, кань..н. В опен..к, Головл..в, сл..за, міль..н Г с..мий, кол..ровий, кур..з, т..хкати. Д Ковал..в, га..к, заво..ваний, в..кати

Номер слайду 21

11 . З буквосполученням ьо всі слова пишуться в рядку. А л..н, син..окий, достатн.., тр..хсотий. Б гіль..тина, яблун..вий, вишн..вий, давн..римський. В леген..вий, лось..н, скрон..вий, лікар..м. Г кобзар..м, медал..н, ковал..вого, корчн..вий. Д вимал..вувати, лиц..вий, черешн..вий, тижн..вий12 . З буквосполученням ьо всі слова пишуться в рядку. А життєвий, триль.лі, вермішел..вий, емал..вий. Б по-осінн„му, могутн.., по-справжн..му, спрац..ваний. В етал..вий, рубл..вий, компан..н, л..дяник. Г сень..р, мовленн..вий, тюл..вий, плавн..вий. Д вертол..тчик, кол..ровий, кінц..вий, жолуд..вий

pptx
Додано
10 січня
Переглядів
1790
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку