Презентація «Спортивне орієнтування. Легенда КП (контрольного пункту)»

Про матеріал
Презентація допоможе пояснити вихованцям гуртка що називають легендою спортивних карт, ознайомить з інформацію, яку містить таблиця легенд КП, а також навчить читати умовні позначення спортивних карт, щоб легко уявляти характер і особливості зображеної місцевості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спортивне орієнтування. Легенда Контрольного пункту. КПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМРКерівник гуртка «Пішохідний туризм» Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

«Біжи з такою швидкістю, щоб можна було читати карту» - найважливіший момент орієнтування. Легендою контрольного пункту (КП) називають опис орієнтира, на якому поставлено знак КП, або місця його розташування відносно орієнтирів. Легенда повинна бути точною і короткою. Її використовують тоді, коли: Карта не дає чіткої характеристики орієнтира, на якому розташований КП; При переносі спортсменом позначення КП з контрольної карти на свою, позначення орієнтира може бути знищено (наприклад, мікрогорбок, ямка тощо);Видимість знака КП обмежена самим орієнтиром (він встановлений за каменем тощо; Карта в районі КП читається погано (дефекти друку тощо);

Номер слайду 3

ЯК ЗАСТОСОВУВАТИ ЛЕГЕНДИ КП Мета опису полягає також в тому, щоб забезпечити чітку ідентифікацію об’єкту КП, зображеного на карті, а також надати додаткові пояснення щодо розташування знаку КП, тим самим допомагаючи учаснику краще зрозуміти положення КП на місцевості. Проте в основному, точка розташування КП має ідентифікуватися за допомогою карти. Опис легенди та код можуть сприяти в цьому завданні, але слід намагатися застосовувати короткий та простий опис, мінімально необхідний для визначення місця розташування КП.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Кожен КП описується таким чином: Стовпець A ‒ номер КП (КП нумеруються в порядку їх проходження (крім змагань за вибором)). Стовпець B ‒ код КП (код КП повинен являти собою число більше 30). Стовпець C ‒ який з подібних об’єктів (заповнюється у випадку, коли в межах окружності КП на карті знаходяться декілька подібних об’єктів). Стовпець D ‒ об’єкт КП (об’єкт, на якому розташований КП, описується так, як він позначений на карті, наприклад, галявина (камінь, горб тощо). Стовпець E ‒ особливості об’єкта КП (додаткова інформація про об’єкт КП, якщо потрібно (зарослий, зруйнований, пологий і т. п.) Стовпець F ‒ розміри/комбінації (розміри об’єктів КП вказуються для позамасштабних символів (камінь, воронка, болотце і т.п.) також використовується для опису комбінації символів – злиття, перетин). Стовпець G ‒ розташування знака КП (положення знака КП щодо об’єкта, наприклад: З. кут (всередині); Ю. підошва). Стовпець H ‒ особлива інформація (інша інформація, наприклад: прес – КП, пункт харчування тощо).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Особливі позначення. Відстань від лінії старту до початку орієнтування

Номер слайду 13

ПРИКЛАД ЛЕГЕНД КП

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Приклади використання легенд контрольних пунктів

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

ПРИНЦИПИ ОРІЄНТУВАННЯ:старті

Номер слайду 27

pptx
Додано
3 січня
Переглядів
511
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку