Презентація «Медичне забезпечення походу. Комплектування аптечки»

Про матеріал
Презентація ознайомить вихованців гуртка з вимогами до загального стану організму людей, які збираються в похід, з профілактичними заходами перед походом, навчить дітей правильно і послідовно збирати аптечку в похід, підбираючи ліки, матеріали та інструменти.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Медичне забезпечення походу. Комплектування аптечки. КПНЗ «ЦТКЕУМ «Меридіан» КМРКерівник гуртка Рєзвова О. С.

Номер слайду 2

Йдучи в похід – потрібно пам’ятати, що з вами, вашими супутниками чи іншими людьми на тому ж маршруті може трапитись будь-що – від травми до раптового збою в роботі організму, але лікарі будуть далеко, тому варто дотримуватись принципу “допоможи собі сам і допоможи іншому”. Якщо трапиться нещасний випадок чи суттєво погіршиться стан здоров’я – зазвичай потрібно буде від одного до кількох днів, перш ніж хворий потрапить до рук кваліфікованого медика. Туристські походи, особливо висококатегорійні, передбачають умови, далекі від комфортних, пов’язані з відчутним збільшенням фізичних навантажень. Ця обставина обумовлює підвищення вимог до загального стану організму людини, що значною мірою забезпечує безаварійність при подоланні маршрутів.

Номер слайду 3

Перелік захворювань, визначено і затверджено Державним комітетом з фізкультури і спорту спільно з Міністерством охорони здоров’я, з якими не можна ходити в похід До них належать:органічні (уроджені) пороки серця, гіпертонія, захворювання серцевого м’яза,туберкульоз легенів у активній стадії,гострі захворювання легенів, бронхів, носоглотки, хронічний гастрит, виразка шлунку і 12-палої кишки, холецистит у стадії загострення, камені в жовчному міхурі, геморой із частими кровотечами, випадіння прямої кишки, запалення нирок, ниркових мисок і сечового міхура, камені в нирках,гостре запалення середнього вуха,кон’юнктивіт,гнійне запалення слізної залози, інфекційні захворювання шкіри, деякі захворювання жіночих статевих органів, злоякісні пухлини, грижі, ревматизм суглобів.

Номер слайду 4

Це також захворювання і травми опорно-рухового апарату, отримані незадовго до експедиції, і струс головного мозку, наслідком якого є періодичні головні болі;Не можуть брати участь у поході особи, що перенесли протягом попереднього місяця: - затяжний грип, - тяжку форму ангіни, - скарлатину чи інші інфекційні захворювання. Психічні захворювання, в тому числі, епілепсія, є протипоказанням навіть для одноденних походів і маршрутів. Виключена участь у туристських походах і подорожах людей з вираженим порушенням слуху і зору, що може стати причиною втрати орієнтації під час маршруту і призвести до нещасного випадку!

Номер слайду 5

Перш ніж вирушити в туристський похід, кожний з його учасників повинен здійснити комплекс профілактичних заходів: 1. Необхідно санувати ротову порожнину (полікувати зуби).2. Людям, схильним до захворювання на ангіну і запалення носоглотки, треба пройти профілактичний курс.3. Обов’язково слід позбавитись мозолів на ногах. 4. При підвищеному потінні ніг доцільно провести курс профілактичного лікування шляхом обробки міжпальцевих проміжків. До початку експедиції на вимогу санітарно-епідеміологічної служби необхідно зробити профілактичні щеплення проти ряду інфекційних і особливо небезпечних захворювань.

Номер слайду 6

Слід пам’ятати, що відповідальність за здоров'я туристів покладається на керівника походу та відповідального за медичне забезпечення походу (санітара). Перед походом санітар дає туристам інформацію про: санітарно-гігієнічні норми харчування і використання води;підготовку і вміст аптечки для походу;профілактику травм і захворювань; попередження укусів отруйними комахами; отруєння грибами і рослинами тощо. Крім медичного контролю, важлива роль під час туристського походу належить самоконтролю, який полягає у щоденному спостереженні за своїм самопочуттям з обов’язковим записом його результатів у польовому щоденнику і його наступним аналізом.

Номер слайду 7

До переліку захворювань і травм, основи діагностики і лікування яких повинен знати санінструктор, входять:1. Простудні захворювання (гострі респіраторні інфекції, грип, ангіна, запалення легенів); 2. Шлунково-кишкові захворювання (дизентерія, черевний тиф, “гострий живіт”, харчові отруєння); 3. Укуси отруйних змій і комах; 4. Гірська хвороба; 5. Снігова сліпота; 6. Тепловий і сонячний удар; 7. Обмороження, загальне замерзання (переохолодження); 8. Асфіксія при потраплянні в лавину, воду або дим; 9. Внутрішні кровотечі;10. Ураження блискавкою, електричним струмом; 11. Струс головного мозку; 12. Гнійничкові захворювання шкіри; 13. Опіки; 14. Удари, розтяг і розрив зв’язок; 15. Вивихи і переломи кісток.

Номер слайду 8

Похідна аптечка Вирушаючи в похід, кожна група, незалежно від дальності маршруту, повинна обов’язково мати з собою похідну аптечку, упаковану надійно, але з тим розрахунком, щоб у разі потреби її можна було швидко розпакувати. Герметичність упаковки, бажана в будь-яких походах, для водних маршрутів є обов’язковою. Розрізняють два основних типи похідних аптечок.: групову і індивідуальну. Групова аптечка повинна включати повний набір медикаментів для надання допомоги у випадку можливих захворювань і травм, які найбільш часто трапляються на маршруті. До індивідуальної аптечки, крім необхідного мінімуму медичних препаратів і перев’язочних матеріалів, повинні входити індивідуальні ліки, необхідні при наявності у людини алергічних реакцій, а також хронічних хвороб, при яких дозволено брати участь в експедиціях, і т.ін

Номер слайду 9

Індивідуальна похідна аптечка Незалежно від того, йдете ви в складі групи, з друзями або самостійно, у вас має бути особиста аптечка. Там ви будете нести: Індивідуальні ліки, які вам прописав лікар. Часто буває, що турист має хронічні захворювання й доводиться приймати спеціальні ліки. Тоді треба брати їх в особисту аптечку в розрахунку: всі дні походу + 1. Антисептики, які ви будете використовувати не тільки, щоб обеззаразити рану, але й для обробки рук перед прийомом їжі.  Бинти та пластирі. Зі стерильним бинтом можете не заморочуватись, все рівно, при першому ж дотику до нього немитими руками його стерильність зникає. Пластирі треба брати і в рулончику, і бактерицидні. Знеболюючі, які ви зазвичай приймаєте. Не варто експериментувати з новими ліками в умовах походу. Активоване вугілля або інший сорбент. Зміна харчування та нестандартні навантаження часто негативно відображаються на роботі КШТ. Краплі для очей. Льодяники від горла, спрей від нежитю. Пантенол або інший загоюючий засіб. Агресивного ультрафіолетового випромінювання немає лише під час дощу або в сильний туман. Тому незалежно від того, йдете ви в похід влітку чи взимку – беріть загоюючий засіб.  Антигістамінні на випадок, якщо проявиться алергія. В горах організм по іншому реагує на алергени, тому, навіть якщо у вас немає алергії, відповідні препарати радимо взяти. Сонцезахисний крем, гігієнічна помада. Крем не лише захистить від сонця, але й зволожить шкіру на вітрі. Для літа краще взяти на водяній основі, а для холода – на масляній. Особиста похідна аптечка має бути завжди під рукою – це може бути спеціальна передня кишеня рюкзака, відділ в клапані.

Номер слайду 10

Групова аптечка. Розраховуючи кількість необхідного, треба враховувати не тільки тривалість походу, але й кількість учасників. (Склад похідної медичної аптечки має включати достатню кількість медикаментів на всю групу походу. Бували випадки, коли під час осіннього походу вже з першого дня практично всім учасникам були потрібні льодяники від горла. І в таких випадках важливо, щоб вистачило на всіх). Аптечка похідна та її вміст може бути поділена на три категорії: Медичні матеріали та інструменти; Все, що може знадобитись для обробки ран; Медичні препарати (пігулки, мазі, інші форми ліків).

Номер слайду 11

Медичні матеріали на інструменти. Еластичний бинт (знадобиться, щоб зафіксувати м’язи. Розтягнення, вивихи, біль в колінах зустрічаються в походах досить часто. Тому еластичний бинт буде потрібний. Можна обрати будь-який: на блошці, на липучці, такий, що самостійно фіксується. До речі, якщо берете перший варіант, захопіть з собою пару булавок, щоб його зафіксувати).  Бинт для перев’язки (в середньому береться один на людину. Оптимальний розмір – 10 см на 5 м. Якщо похід тривалий, технічно складний, беріть більше. Чим складніший похід, тим більше бинтів). Рулонний пластир (річ багатофункціональна: ним можна зафіксувати еластичний бинт або бактерицидний пластир, якщо той погано тримається, його можна використати замість ізоленти, коли треба щось відремонтувати. Обирайте варіанти на тканинній основі, вони міцніші й дешевші. Ширини в 2 см буде цілком достатньо. За необхідності його можна зробити вужчим). Бактерицидний пластир (знадобиться, якщо черевики натирають ноги, ви поріжете палець або при іншій невеликій травмі. В аптеках можна придбати декілька розмірів для різних ситуацій).5. Ножиці (можна взяти манікюрні, медичні. Туристи часто обирають функціональні мультитули з ножицями). 6. Серветки спиртові (доповнюють бактерицидний пластир. Адже на брудну вологу шкіру він просто не приклеїться. Тому спочатку обробляємо рану серветками, а потім клеїмо пластир). 7. Медичні серветки (використовують як аналог вати для обробки ран, але вони йдуть без ворсу. Сюди ж можна віднести ватні диски та палички. В більшості випадків їх можна замінити шматком бинта, але обробляти рану біля ока, наприклад, буде зручніше паличкою). 8. Стерильні рукавички (знадобляться не тільки, щоб не занести інфекцію в рану постраждалого, але й самому не підхопити ніякої “зарази”. Часто людина навіть не підозрює, що є носієм якоїсь інфекції, тому відкриті рани треба обробляти тільки в рукавичках). Обробка ран 9. Перекис водню (в пластиковій тарі для обробки глибоких ран. Він безболісно “вимиває” увесь бруд, після чого можна продовжувати обробку та за необхідності заклеїти пластиром та забинтувати. Але пам’ятайте, що перекис НЕ знезаражує, а лише промиває рану).  10. Хлоргексидин (використовується в якості антисептика. Добре знезаражує. При контакті зі спорядженням не залишає слідів, не обпалює шкіру. Можна використовувати для промивання неглибоких ран. Продається в пластикових пляшечках, що дуже зручно в поході. Також можна використовувати Дексан, Бетадин).

Номер слайду 12

Медичні препарати Далі наводимо таблицю з найпопулярнішими видами препаратів, які беруть в походи. Завдяки їй ви зможете зрозуміти, які ліки взяти в тривалий похід, а що - в похід вихідного дня. Важливо знати й розуміти, що і коли приймати, які дозування, при яких симптомах! В списку відсутні антибіотики. Оскільки найчастіше курс їх прийому складає від 3 до 10 днів. Якщо є необхідність прийому антибіотиків, кращі зійти з маршрута та звернутись по спеціалізовану медичну допомогу. 

Номер слайду 13

Назва ліків. Як працюєПоказання. Форма ліків

Номер слайду 14

Назва ліків. Як працюєПоказання Форма ліків

Номер слайду 15

Що можна додати в аптечку? Крім ліків та перев’язочного матеріалу корисними в поході будуть: Пінцет для діставання кліщів – незамінна річ в теплий період року. З його допомогою ви легко та швидко дістанете кліща зі шкіри повністю. Після цього достатньо обробити рану спиртом або хлоргексидином. В таких ситуаціях спирт краще працює, він не дає яду розповсюдитись по тілу. Звичайний пінцет, з допомогою якого можна буде дістати скалку з пальця. Клей медичний БФ-6 дозволяє в умовах походу “заклеїти” рану. На поверхні шкіри утворюється прозора плівка, яку уже в цивілізації можна зняти і повноцінно обробити рану. Термоковдру купити треба не тільки тим, хто ходить в зимові походи. “Зловити” переохолодження можна й під літнім дощем. Тому сміливо беріть її з собою – місця займе мінімум, але може врятувати від холоду. Інструкції для всіх ліків та список ліків. Незважаючи на те, що це додаткова вага, але кожен з учасників зможе зорієнтуватись в різноманітті баночок та таблеток в аптечці. Репелент від кліщів та комарів. Для походу обирайте невеликі флакони спреїв та кремів з довготривалою дією. Таблетки для знезараження води.

Номер слайду 16

Вибір туристичної аптечки. Кожного разу, коли збираємо аптечку, виникає питання, куди все це упакувати. Адже не можна ж просто розпихати ліки по кишеням сумки або рюкзака. В таких випадках краще купити аптечку туристичну. Вона відповідає всім вимогам: Герметичність. Ліки та медикаменти мають бути захищені від вологи. Жорсткість конструкції. Якщо в аптечці є ампули або інші крихкі комплектуючі, то це один з найважливіших критеріїв. Надійність блискавок. Мала вага, щоб не обтяжувати загальний комплект спорядження. М'які захищені стінки. Їх роблять з надійних міцних тканин. Найчастіше аптечки всередині розділені на декілька відсіків, завдяки чому можна організувати всі медикаменти

Номер слайду 17

Лайфхаки та рекомендації з приводу аптечки. Терміни придатності перевіряйте перед кожним походом. Щоб зменшити вагу та об’єм, не обов’язково брати повну пластинку пігулок, просто ножицями відріжте необхідну кількість та зріжте кути. Щоб блістер випадково не відкрився, можна використати скотч. Мультитул з гострими ножицями може цілком замінити ножиці  в аптечку. Бактерицидний пластир, який погано тримається, можна зафіксувати пластирем в рулончику. Якщо немає аптечки, а треба взяти з собою ампули або скляні пляшечки, скористайтесь харчовим контейнером.

Номер слайду 18

Для загального розвитку, не зайвим буде відвідати курси з надання першої медичної допомоги. Це може допомогти не лише в поході, але і в місті, можливо, завдяки цим знанням ви врятуєте колись комусь життя. І пам’ятайте! – у випадку суттєвого погіршення стану здоров’я – повідомте про це інших учасників групи. Не соромтесь зійти з маршруту, особливо, поки ви не відійшли в якісь особливо віддалені регіони. Людське здоров’я – ваше і ваших друзів – цінніше за пройдений маршрут!

pptx
Додано
4 січня
Переглядів
294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку