Презентація "Способи дієслів"

Про матеріал
Презентація "Способи дієслів" допоможе краще засвоїти матеріал даної теми. Дана презентація розрахована на учнів 7 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи дієслів (дійсний, умовний, наказовий)

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ти… поглибиш знання про дієслово; дізнаєшся про способи дієслів; навчишся розріняти способи дієслів; навчишся утворювати різні способи дієслів, правильно вживати їх у мовленні.

Номер слайду 3

Пригадай Дієслово – це… самостійна частина мови, що означає дію або стан предмета і відповідає на питання що робити? що зробити? Форми дієслів… Вид дієслів… Часи дієслів… -неозначена форма(інфінітив); -особова форма; -безособова форма на –но, -то; -дієприкметник; -дієприслівник. Доконаний та недоконаний Минулий, теперішній та майбутній Морфологічні ознаки… Час, число, особа, рід, вид, спосіб

Номер слайду 4

Пригадай

Номер слайду 5

Способи дієслів Дійсний Умовний Наказовий Виражає Дійсну, реальну дію Бажану, можливу за певних умов дію Спонукання до дії (наказ, пораду, прохання, побажання) Питання що робить? що зробить? що зробив? що робив би? що зробив би? що роби? що зроби? Змінюється За часами, числами та особами або родами (мин.ч.) За числами, в одн.- за родами За числами та особами. В одн.-2-га особа, у мн.-1-ша та 2-га особи Творення Дієслово минулого часу +частки б, би Можуть творитися за допомогою часток хай, нехай Приклади Працює, сміється, забуде, зробив Повідомив би, прийшла б Говори, говорімо, хай говорить, нехай говорить

Номер слайду 6

Запиши дієслова у три колонки: 1) дійсного способу; 2) умовного способу; 3) наказового способу. Усміхнись, скочується, внесіть, понесли, організовується, дочитаймо, даруватимуть, остудила б, спілкуймося, кажи, освітлюється, вносить, відчинив би, вмикайте, днювали б, дарували, тьмянів би, дивіться. Якщо ти правильно виконав завдання, то з других букв записаних дієслів складеться початок прислів`я: «…, а зима намолотом».

Номер слайду 7

Спиши речення, замінюючи подану в дужках неозначену форму дієслова особовими дієсловами у формі умовного способу. Поясни написання частки би(б) з дієсловами. 1.(Бути) більше часу, Сергійко (прочитати) книжку. 2.Якби не дощ, Марина (піти) до лісу. 3.Рибалка (попливти), якби не вітер. 4.Гарно як довкола! (Бути) так завжди. 5.Марина (працювати) до вечора, та почав здійматися вітер. 6.Коли тепло (прийти), гарні в садку (зацвісти) матіоли.

Номер слайду 8

Запам’ятай ! Знак м’якшення у дієсловах наказового способу в кінці слова та складу вживаємо тільки після букв на позначення м`яких приголосних [д'], [т'] , [з'], [с'], [ц'], [л'], [н'] Наприклад: полізь, виходьте, погляньмо. АЛЕ: ріж, постав, повірте.

Номер слайду 9

Спиши слова, розкриваючи дужки. Підкресли і поясни орфограму «Буква ь у дієсловах наказового способу» Вибач(ь), порад(ь)те, їж(ь)те, поклич(ь), заход(ь)те, подивис(ь), відріж(ь), насип(ь)те, виход(ь)те, подивіт(ь)ся, почист(ь)мо, залиш(ь), зваж(ь)те, замаж(ь), повір(ь), помнож(ь).

Номер слайду 10

Сьогодні на уроці Я… Закріпив… Дізнався… Навчився… Потренувався… Запам`ятав…

Номер слайду 11

Дякую всім за роботу! До зустрічі!

ppt
Додано
14 січня
Переглядів
84
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку