Презентація "Способи вираження присудка. Простий і складений присудки"

Про матеріал
Презентацію "Способи вираження присудка. Простий і складений присудки" можна використати під час проведення уроку української мови у 8 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Способи вираження присудка. Простий і складений присудки8 клас

Номер слайду 2

Мета:поглибити знання учнів про види присудків, ознайомити зі способами вираження простих і складених присудків, їх дієслівної та іменної частини; сформувати вміння відрізняти складений іменний присудок від простого і складеного дієслівного;розвивати моленнєві навички та логічне мислення учнів шляхом зіставлення різних мовних фактів; виховувати любов до рідної мови, естетичний смак до краси слова

Номер слайду 3

Гра «Так» чи «ні»?Граматична основа будь – якого речення обов’язково складається з підмета і присудка. Підмет відповідає на питання що роблять? що зроблять?Підмет може бути тільки простий. У ролі підмета може виступати фразеологізм. Щоб перевірити, чи правильно ви визначили підмет, замініть його відповідними займенниками він, вона, воно, вони у Н. в. Підмет пов’язаний з присудком

Номер слайду 4

Розгадавши ребус, ви дізнаєтеся тему уроку 

Номер слайду 5

«Типи присудків і засоби їх вираження»Простий дієслівний присудок – виражається дієсловом у формі будь – якого способу, часу і особи: Я на гору круту крем’яную буду камінь важкий підіймать, і, несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать. (Леся Українка)Складений дієслівний. Складений іменний

Номер слайду 6

Складений дієслівний присудок{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Допоміжне словоІнфінітив. Прикладпочаток, продовження чи кінець дії: починати, продовжувати, закінчувати, стати, перестати і под.;волевиявлення (бажання, прагнення, необхідність): могти, мусити, бажати, намагатися, треба і под.;прикметники типу згодний, ладен, радий, здатний Інфінітив із будь – яким значенням М’який, лапастий сніг не переставав падати (І. Микитенко)  Бажаю так скінчити я свій шлях, як починала; з співом на устах (Леся Українка) Про дідуся хлопець щовечора ладен їм розповідати(О. Гончар)  

Номер слайду 7

Складений іменний присудок{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Дієслово – зв’язка Іменна частина. Прикладбути (є)ставати робитисяздаватисявважатисяназиватися і под.  іменникприкметникчислівникзайменникдієприкметникфразеологізм. День як рік. Була весна весела, щедра, мила…(Леся Українка)Пісня і праця – великі дві сили (І. Франко)А тільки хоч, може, це й не мого розуму справа, а не слід на інших наговорювати, коли сам нездатний щось зробити(Ю. Збанацький)

Номер слайду 8

«Для кмітливих»Подумайте, чому у поданих реченнях простий дієслівний присудок виражений сполученням слів. Як називаються такі сполуки?Розмова відразу ж набрала виключно ділового характеру. Я печу раки і мовчки стою на одному місці. У перші дні нового року княжна вела довгі розмови з Шевченком. Деякий час не знаходив собі спокою, живучи в селі.

Номер слайду 9

«Синтаксичний марафон»Запишіть речення, підкресліть в них присудки. З’ясуйте, чим вони виражені та до якого типу відносяться? Для нас у ріднім краю навіть дим солодкий та коханий. (Леся Українка)У неділю вранці – рано синє море грало. (Т. Шевченко)Свіжість півночі не встигла здмухнути вогню з гарячого лиця степу. (І. Нечуй – Левицький)Щодня в подвір’я наше залітає упертий дятел. (М. Рильський)5. Повітря було холодне і чисте. (Є. Гуцало)6. На погребні любив спати дід. (О. Довженко)

Номер слайду 10

«Редактор» З’ясуйте, чи правильно підкреслено присудок у реченнях. Постояла я трохи, та й беруся йти додому (Марко Вовчок)Пісня – це ж саме здоров’я! (П. Тичина)Усі любили послухати казку (М. Коцюбинський)І ти осталася одна на березі (Т. Шевченко)Мені осіння ніч короткою здається (Леся Українка)

Номер слайду 11

«Розв’яжи проблему»У якому з поданих речень є простий дієслівний присудок?А. Жити щасливо мусить кожна людина (Р. Братунь). Б. Поезія – це свято, як любов (Л. Костенко). В. Молодість здатна творити несподіване й неймовірне (Ч. Качура). Г. Земля зеленіє тендітною травою (М. Стельмах).

Номер слайду 12

«Цифровий диктант»Випишіть номери речень у такій послідовності: А) – речення з простим дієслівним присудком. Б) – речення із складеним дієслівним присудком. В) – речення із складеним іменним присудком 1. Душа – як пісня солов’їна (В. Сосюра)2. Серце прагне буять на просторі! (Леся Українка)3. Вночі вже осінь глянула до двору (А. Малишко)4. Він був у чудеснім настрої (М. Коцюбинський)5. Я для вас рад жити (І. Франко).6. Я їй розказувати, а вона сміятись та радіти (Марко Вовчок)

Номер слайду 13

«Творче конструювання» Перебудуйте речення, замінивши прості присудки складеними. Надходив ранок. Слався по долинах тонкий туман. Од співів солов’їних луна сміялася. Широкий степ потягувавсь. (М. Рильський)

Номер слайду 14

«Доповніть речення»Простий дієслівний присудок виражається…Складений дієслівний присудок складається із…Допоміжним компонентом у складеному дієслівному присудку можуть бути…У ролі основного компонента у складеному дієслівному присудку виступає…Складений іменний присудок складається з…Основний компонент складеного іменного присудка - …

Номер слайду 15

Домашнє завдання (на вибір):1. Наведіть по 2 приклади речень з присудками різних типів, використовуючи підручник української літератури.2. Напишіть твір - опис «Осінь», використовуючи присудки різних типів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бринько Світлана Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 грудня 2022
Переглядів
6939
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку