Презентація "Стандарти безпеки харчової продукції"

Про матеріал
Навчальна відео презентація призначена для розкриття теми "Стандарти безпеки харчової продукції", при викладанні позашкільного гуртка "Відповідальне споживання" на базі КПНЗ "Станція юних натуралістів Тернівського району" КМР. Автор керівник гуртка Ханченко Дар'я Олегівна. Ролик зроблено за допомогою сервісу Canva https://www.canva.com/join/btx-zfs-ckd
Перегляд файлу

imageimageСтандарти безпечності харчової продукції або НАССР

 

КПНЗ "СЮН Тернівського району" КМР гурток "Відповідальне споживання" керівник Ханченко Д.О.

Що таке НАССР?

НАССР (Hazard Analysis and Critical Controlpoints) – лише одна зі складових Системи менеджменту безпеки харчової продукції, яка

imageimageв свою чергу забезпечує попередження виникнення небезпек на всіх етапах харчового ланцюжка, від первинного виробника

сировини (наприклад, фермерського господарства) до кінцевого споживача (наприклад, магазину).

 

image

imageimageimageІснує безліч стандартів, які реалізують принципи НАССР. Найпоширеніші: ДСТУ 4161 (Національний стандарт України), ISO 22000, FSSC 22000 (поліпшена версія ISO 22000), IFS Food Standard (внутрішній стандарт європейських торгових мереж), BRC GLOBAL STANDARD FOR FOOD SAFETY (британський стандарт).

imageimageimageimageВпровадження системи менеджменту безпеки харчової продукції, заснованої на принципах НАССР, дає такі "+"

image Підприємство підвищує надійність та безпеку готового продукту

ДЛЯimage          Збільшує безпеку ланцюга живлення

imageВИРОБНИКА

                                                                                                                                                                                                                   image                Підвищує конкурентноздатність

image    Істотно зменшується кількість негативних відгуків і вилучень продукції, тобто знижуються фінансові ризики

image    Споживач отримує впевненість у безпечності продукції та послуг

ДЛЯ

imageСПОЖИВАЧА

image Знижується ймовірність виникнення ризиків, пов'язаних із небезпечними продуктами

image


imageПершими вимагати від своїх постачальників    imageреальної відповідності принципам НАССР стали великі торговельні мережі, такі як МЕТРО. Причому це стосувалося не лише private label (власні торгові марки), але й усієї продукції, яка поставлялась в ці торгові мережі. Звісно, для того, щоб працювати з такими мережами, виробники почали перебудовувати свої виробничі потужності та впроваджувати систему менеджменту безпеки харчової продукції, засновану на принципах НАССР.


Найпростіша для впровадження система, яка реалізує принципи НАССР, заснована на вимогах

стандартів ДСТУ 4161, а за ним і ISO 22000.

Якщо підприємство дотримувалося всіх вимог чинних

imageсанітарних норм, то для переходу на

вимоги ДСТУ 4161 та ISO 22000 необхідно провести порівняно небагато змін. Як

правило, більшість

сумлінних виробників були до цього готові.


Як отримати бажаний сертифікат?

imageimageimageimageРозробити і впровадити вимоги цих стандартів не складно. Складніше підвищити рівень

компетентності й відповідальності виробничого

персоналу і довести всі виробничі потужності до рівня вимог цих стандартів.

Для впровадження вимог необхідно використовувати тільки такі технологічні операції, які

виключають будь-яке можливе забруднення сировини та кінцевої продукції, аж до правильного прибирання, миття, дезінфекції,

imageimageдезінсекції і дератизації усіх виробничих приміщень, устаткування, інвентарю і до найсуворішого дотримання правил особистої гігієни.

Зокрема, одна з вимог – дотримуватися послідовності потоків (входи й виходи технологічних потоків не повинні перетинатися).

Побутові приміщення, такі як санвузли, кімнати прийому їжі, не мають виходити безпосередньо в приміщення цеху, потрібні буферні зони.


Після впровадження вимог стандартів будь-який

виробник може сертифікувати свою систему. А ви вже наєте,

що за законом України сертифікація має

добровільний характер, тому

кожне підприємство для себе приймає рішення про сертифікацію.

Можуть встановлюватись вимоги щодо обов’язковості сертифікації як умови для подальшої співпраці

image(наприклад, багато з європейських торговельних мереж вимагають підтвердження

відповідності Системи міжнародним

сертифікатом).

При цьому не кожен стандарт з безпеки харчової продукції дозволяє

вказувати факт сертифікації

Системи у вигляді маркування на споживчій упаковці або в рекламі. А про маркування ми поговоримо з вами вже наспуного разу.


image

pdf
Додано
10 грудня 2021
Переглядів
614
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку