Презентація "Старий і море"

Про матеріал
Розповідь про старого рибалку, який здійснив свою мрію – спіймав найбільшу рибу, але так і не зміг її утримати. Проста, невибаглива історія старого рибалки Сантьяго стає узагальненою історією складного шляху людини на землі, яка щодня веде нескінченну боротьбу за існування, поєднуючи її з намаганням жити у злагоді з навколишнім світом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ернест Хемінгуей «Старий і море»Книга про чоловіка, який ніколи не здається. Підготувала. Вчитель КЗ КОР «БСФК»Гегач Любов Ярославівна

Номер слайду 2

Письменник народився 21 липня 1899 року в містечку Оук-Парк в штаті Іллінойс (це було передмістя Чикаго). Його батько був лікарем, а мати займалася вихованням дітей. Хемінгуей отримав освіту, навчаючись у граматичній школі та школі “Рівер форест хай скул”. Після закінчення школи в Оук-Парк, він почав працювати репортером в газету Канзас-Сіті. Незабаром він був мобілізований і відправлений на службу в Червоний Хрест в Італії. В 1921 році одружується з піаністкою Елізабет Хедлі Річардсон та переїжджає до Парижа (Франція), в місто, про яке він вже давно мріє1925 – 1935 роки – період стрімкого творчого злету письменника.2 липня 1961 у своєму будинку в Кетчумі, через кілька днів після виписки з психіатричної клініки Майо, Хемінгуей застрелився з улюбленої рушниці, не залишивши передсмертної записки.

Номер слайду 3

Творчий шлях1 період(1926-1950)Романи:“Весняні води” “І сонце сходить”“Прощавай зброє”“По кому подзвін”

Номер слайду 4

2 період(1932-2005)Документальна проза:“Смерть після полудня ““Зелені пагорби Африки “

Номер слайду 5

3 період(1923-2008)Збірки розповідей:“Чоловіки без жінок”“88 поем”“Хемінгуей та війна”

Номер слайду 6

Історія створення “Старий і море”повісті «Старий і море» бере свій початок 1936 року, коли Хемінгуей опублікував у часописі «Есквайр» нарис про дійсний випадок у Гольфстримі: рибалка спіймав величезну рибину, яка довго тягла за собою човника; коли потерпілого знайшли, від риби майже нічого не залишилося, а старий ридав з відчаю.

Номер слайду 7

Та наплювати мені на це везіння! .. Я тобі принесу удачу. Людина, що бореться з долею, не звертає уваги на свої невдачі. Старий розуміє, що головне - це не невдача, а фатальний вибір, який відточує силу волі і характер. Він сам не відступає, і вчить хлопчика також не відступати. Життєва мета Сантьяго - боротьба. Його принцип - дійти до кінця. Повість пронизана символами і образами, які є ключовими, і представляють лейтмотив твору.

Номер слайду 8

Аналіз твору “Старий і море”Автор- Ернест Хемінгуей Рік написання- 1936-1951р. Жанр- повість-притча. Напрям- реалізм. Тема – мрія і перемога людини, боротьба з самим собою на межі людських можливостей, випробування духу, сутичка з самою природоюІдея-Людина була створена не для того, аби постійно терпіти власні поразки. Людину мабуть і можна

Номер слайду 9

Елементи сюжету -Експозиція — знайомство з головними героями повісті Сантьяго і Маноліно -Зав’язка — старий збирається вийти в море, щоб зловити велику рибу -Розвиток дії — пригоди старого у відкритому морі, змагання з рибою. -Кульмінація (їх дві) — по- перше, це перемога рибалки над рибою, а по-друге, боротьба з акулами, під час якої він ледве не загинув, але врятувався, хоча й втратив рибу- Розв’язка — повернення Сантьяго в селище

Номер слайду 10

Образи і символи. Море – символ вічності життя, непереборної сили природи;Риба – символ втіленої мрії та досягненої мети;Старий – символ людського досвіду, мужності та нездоланної сили волі;Хлопчина – символ трагічної самотності, надії на щасливе майбутнє та заміни покоління;Акула – символ життєвих перешкод, труднощів та жорстокого світу;Лев – символ молодості, юності, любові до життя та віри у перемогу.

Номер слайду 11

Старий Сантьяго - бувалий рибалка , який все життя трудиться , борючись з стражданнями і небезпеками. Шрами на його руках «старі, як тріщини в давно вже безводній пустелі». Усе його життя пов'язане з морем. Море годує рибалок . Але воно нічого не хоче віддавати добровільно. Люди ведуть вічну боротьбу зі стихією , саме ця боротьба зробила Сантьяго сильною і вольовою людиною. Тільки таким людям поступається природа частину своїх багатств , якщо людина навчиться розуміти мову природи , відчувати її глибоку і складне життя .

Номер слайду 12

Проводячи багато днів в океані , старий Сантьяго відчуває себе частиною природи. Герой Хемінгуея пов'язаний з морем якимись внутрішніми узами. Навіть у старості очі його схожі були кольором на море. «Це були веселі очі людини, яка не здається» , - пише Хемінгуей . Триденний поєдинок з спійманої рибою Сантьяго « виграв ». « Людина не для того створена , щоб терпіти поразки. Людину можна знищити , але її не можна перемогти » , - говорить старий рибалка .

Номер слайду 13

Новаторство Ернеста Хемінгуея1. Море - доказ могутності людини над усім , але тільки не над природою.2. Риба - родючість , очищення від скверни , символ вічності , безсмертя , тому Сантьяго так і не зумів зберегти рибу в цілості , людині не підвладне здобути перемогу над вічним.3. Старий у битві виходить переможцем - одержуючи головне - торжество життя , сльози радості хлопчика , який зустрічає старого.4. Скелет набуває іншого зміст - стрижень , на якому фактично будується вся творчість письменника: уявлення про життя , основи людської культури , які будуть завжди тріумфувати над смертю.

Номер слайду 14

Повість «Старий і море» не тільки викликає гордість за людину, якого не можна перемогти. Вона змушує задуматися про принципи його існування, про ставлення до життя і природи. Людина може багато чого, вона може бути сильнішою самої природи. Але вона повинна розуміти свій вічний зв'язок з нею і вічну провину. Поки людина керується совістю і розумом у відносинах з природою, вона терпить наше існування і ділиться своїми багатствами.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 березня 2023
Переглядів
735
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку