Презентація "Стежками Івана Франка"

Про матеріал
Презентація до уроку вивчення біографії І.Франка допоможе учителю здійснити віртуальну мандрівку тими куточками рідного краю, в яких жив або мандрував Іван Франко.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Стежками І.Франка Нагуєвичі Свята святих землі цієї, Що у Франковій стороні. Шановні гості, зупиніться І поклоніться цій землі!

Номер слайду 2

Стежками Івана Франка Нагуєвичі музей-садиба

Номер слайду 3

Нагуєвичі Батьківська кузня

Номер слайду 4

Нагуєвичі Музей І.Франка

Номер слайду 5

Стежка Франка в Нагуєвичах Франків гай

Номер слайду 6

Стежка Франка в Нагуєвичах Франків гай

Номер слайду 7

Ясениця-Сільна Сусіднє з Нагуєвичами село Ясениця Сільна — батьківщина Франкової матері Марії з роду Кульчицьких. У цьому селі впродовж двох років малий Іван здобував початкову освіту. Мирон Гаврилик, скоромовкою пояснив, що він тут «у приймах», женився на пра-прародичці Марії Франко

Номер слайду 8

Дрогобич Тут пройшла юність великого Каменяра. Тут він навчався спочатку у школі, пізніше у місцевій гімназії. Цей період свого життя письменник змальовує на сторінках своїх творів «Грицева шкільна наука», «Олівець». Пізніше він опише це місто у одній із своїх найзахоплюючих повістей «Перехресні стежки».

Номер слайду 9

Борислав «Сонце досягло вже полудня. Годинник на ратушевій вежі вибив швидко і плачливо одинадцяту годину...» Так почав 125 років тому 25-річний Франко свій роман «Борислав сміється». Роман, дія якого відбувається в місті, що було тоді європейським центром нафтовидобутку, де й досі діє єдина в світі озокеритова шахта.

Номер слайду 10

Криворівня Музей Франка у Криворівні. Музей розміщений у колишньому будинку Василя Якіб'юка, який з 1901 року по 1914 рік часто навідував Іван Франко. Іван Франко бував тут переважно в літні місяці в 1901—1904, 1906—1907, 1909—1914 роках. В. Гнатюк, назвав Криворівню „Українськими Афінами”.

Номер слайду 11

Лолин На фотографії ми бачимо Франка з його учнями Я.Рошкевичем та І. Погорецьким, з якими він у юнацькі роки заприятелював, відмовившись від плати за репетиторство. Тому й гостював у Рошкевичів.

Номер слайду 12

Івано-Франківськ (Станіслав) Тут часто перебував Франко Тут знайомиться з Юзефою Дзвонковською Востаннє відвідав місто у 1911р. Читав поему “Мойсей”

Номер слайду 13

Станіслав Зі Станіславом пов'язане і життя сина Каменяра – письменника, літературознавця і педагога Тараса Франка (1889-1971), який працював тут упродовж 1936-1945 років і мешкав на вул. Шевченка, 95. Пам'ять про ці події увічнює меморіальна дошка.

Номер слайду 14

Калуш Пам’ятник І.Франку

Номер слайду 15

с. Криворівня Верховинський р-н Івано-Франківська обл. Тут у чарівному куточку Гуцульщини над Черемошем не раз відпочивав Франко Тут у 1953 р. відкрито літературно-меморіальний музей ім.І.Франка

Номер слайду 16

Підгірки музей-оселя родини Франків «Повертаючись із Криворівні, ми завжди заїжджали до стрийка Онуфра, бо те місце ми любили, як родинне. А ще помагали стрийні на полі, а коли верталися, любили пити квасне молоко і спати на сіні в стодолі», згадує Ганна Франко.

Номер слайду 17

Музей-оселя Франків Могила Онуфрія Франка

Номер слайду 18

Перебуваючи у Криворівні, поет неодноразово відвідував у різних потребах сусідне село Верхній Ясенів. Побував на Писанім камені Урочище „Писаний Камінь” с Верхній Ясенів

Номер слайду 19

Коломия Тут був ув’язнений у 1880р. У січні 1912р. у нинішньому приміщенні Народного дому Франко прочитав свою поему „Мойсей”.

Номер слайду 20

Нижній Березів с. Нижній Березів Косівського району. І.Франко не раз приїжджав до Косова у гості до своїх приятелів Павликів. З пошаною ставився до Анни Павлик. Під впливом Франка і свого брата Анна до кінця свого життя залишилася вірною ідеям, які сповідував Каменяр.

Номер слайду 21

Галич По дорозі до Львова варто зупинитися у стародавньому Галичі. Тут І.Франко студентом Львівського університету 20 січня 1875 року брав участь у народному вічі. Перед громадою він прочитав вірш „Схід сонця”.

Номер слайду 22

Дім Франка у Львові Зараз музей

Номер слайду 23

Пам’ятник Франку у Львові Львів – місто Франка, де він прожив сорок років з відпущених йому Богом шістдесяти. Перед найстарішим на Україні університетом його імені, встановлено величезний пам’ятник І.Франкові. Парк носить ім’я Українського Мойсея

Номер слайду 24

Личаківський цвинтар Помер 28 травня 1916р. Пам'ятник на його могилі було відкрито тільки у 1933 р. Автор пам’ятника С.Литвиненко Неподалік Франка похована його дружина Ольга

ppt
Додано
8 червня 2020
Переглядів
1335
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку