Презентація Стежками Миколи Федоровича Сингаївського

Про матеріал
Онлайн вернісаж пам'яті видатного українського поета,пісняра, публіциста, перекладача Миколи Федоровича Сингаївського, всесвітньо відомого автора тексту "Чорнобривців" , який опублікував більше 75 книг та понад 500 пісень , надзвичайно унікальній особистості.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Данюк Лариса Костянтинівна, ЗДВР, вчитель-методист зарубіжної літературиІрпінського ліцею № 3 Бучанського району Київської областіСтежками Миколи Федоровича Сингаївського. Данюк Лариса Костянтинівна, Заступник директора з виховної роботи, вчитель-методист зарубіжної літературиІрпінського ліцею № 3 Бучанського району Київської області

Номер слайду 2

Онлайн вернісаж. Живий у слові поміж нас

Номер слайду 3

Микола Сингаївський. Український поет,пісняр, перекладач, публіцист.12.11 1936-22.02 2013

Номер слайду 4

Ти поіменно спом’яни їх, доле,-Як хліб духовний і насущний хліб…М. Сингаївський…Мої літа – не перекотиполе. Вони в житті лишили добрий слід. Перша збірка – 1958 рік збірка для дітей «Жива криничка». Збірки поета: «З березнем по землі», «Архіпелаги», «Поступ», «Вогневиця»,«Сонце в долонях». «Я родом із пісні» , "Травостої життя», «Краплі зорі» та інші.. Вірші- пісні: «Чорнобривці», «Безсмертник»,«Полісяночка», «В краю дитинства», «Сонце в долонях», «Розляглося наше поле»…

Номер слайду 5

Письменник жив і працював у Києві, але природа і люди Полісся знайшли постійну прописку в його поетичних творах, починаючи з першої збірки «Жива криничка» (1958) і до останніх збірок – «Ми – громадяни», «Стежка до криниці», «Тепла земля», «Калиновий вітер».

Номер слайду 6

Про першу збірку для дітей «Жива криничка». Саме про неї схвальним словом відгук- нувся  Михайло Стельмах. Далі були поетичні збірки «Земле, чую тебе», «Грона»…

Номер слайду 7

Поет зізнавався: «В душі я відчуваю безмежну вдячність своєму краю. Там на все життя я відчув смак житнього хліба і джерельної води. Джерела, або живі кринички – так називають їх на Поліссі – б’ ють тут з-під кожного пагорбка. Звідси витоки моєї творчості»

Номер слайду 8

Джерело, джерело, джерело… Мого краю живе джерело. Духовним джерелом для Миколи Федоровича Сингаївського було його рідне село Шатрище Житомирської обл.

Номер слайду 9

Древлянський краю,ти переді мною -З лугівками, полями та гаями. Таким я тебе знающе з дитинства,А нині знову наче відкриваю….

Номер слайду 10

«Рідний поліський край, як і вся Батьківщина, стали часткою моєї біографії», - згадує поет.

Номер слайду 11

Родина Сингаївських : Матір Уляна Андріївна, сестра Ганна, Микола на руках у батька Федора Федоро- вича,старший брат Петро, теж відомий поет.

Номер слайду 12

Невелике Шатрище. У зелені тоне село.І дорога вгинається колодвору…Загубилось «курли»,попливло. Над рікою, над сизимсосновим бором… …Встає над Тетерів -рікою. Моя столиця обласна.

Номер слайду 13

Писати Микола почав ще навчаючись у школі міста Коростеня.  Друкуватися почав у цей же час: «Радянське Полісся» та обласна- «Радянська Житомирщина». Пізніше –у солідній «Літера- турній Україні»

Номер слайду 14

У 1961 році Микола Сингаївський закінчив філологічний факультет Львівського університету і почав працювати в пресі.

Номер слайду 15

В роботі вся краса людини,Найвища істина життя. Робота – у людськім жаданні,Робота – в кожному дерзанні,Моє покликання – вона!

Номер слайду 16

Моя творчість, рядки моєї поезії чи прози,- з трави, з гаїв і перелісків… М. Сингаївський

Номер слайду 17

Мати, мова, Батьківщина — От і вся моя родина. Батьківщина, мати, мова — Три цілющих,вічних слова. Батьківщина, мова, мати — Нас повік не роз'єднати.(Микола Сингаївський) 

Номер слайду 18

М. Сингаївський з матір’ю Уляною Андріївною в хаті у рідному селі Шатрище

Номер слайду 19

Перше наше слово з нами повсякчас,Мати-Україно, ти одна у нас!Ниви і діброви, і садів окрас —Рідна мати Батьківщино,Ти ж одна у нас!Україна-мати

Номер слайду 20

«Від серця поклонюсь…»,«Батьківське поле»\Батьки митця

Номер слайду 21

“Від серця поклонюсь”Микола Сингаївський садить дерево біля хати-музею Юхимовича в селі Сингаї Коростенського району на Житомирщині 

Номер слайду 22

Поезія Миколи Сингаївського – це суцільна пісня. І не випадково, що багато його віршів покладено на музику. Все своє творче життя митець безперервно творив пісні.

Номер слайду 23

«Я родом із пісні»Багато мелодій, написаних композиторами на вірші М. Сингаївського, знайшли дорогу до людських сердець. Таку назву має одна зі збірок поета

Номер слайду 24

«Як на ті чорнобривці погляну…» Поет Микола Сингаївський і композитор. Володимир Верменич , 1957 рік

Номер слайду 25

«Душа – як вічна українська пісня, з усіх країв додому нас вела...»

Номер слайду 26

…Душа моя від пісні порадіє, Що збудить найніжніші почуття… Життя моє без пісні – не життя, Без неї я себе не уявляю…

Номер слайду 27

М. Сингаївський разом із народним вокальним ансамблем "Криниченька" Коростенського районного будинку культури 

Номер слайду 28

Стали «співучими» серед людей «Чорнобривці», «Безсмертник», «Полісяночка», «В краю дитинства», «Сонце в долонях», «Розляглося наше поле» та інші. Понад 500 пісень

Номер слайду 29

Д. Павличко у передмові до збірки пісень М. Сингаївського «Безсмертник» писав:«Пісні М. Сингаївського близькі до фольклорних, ясні й прості за образною системою, але головне: вони відбивають зворушення сучасної людини, яка шукає й знаходить основоположні моральні цінності в своєму зв'язку з рідною землею, бачить свою душу крізь чисті джерела того краю, де минулося її дитинство».

Номер слайду 30

Завжди відчував себе журналістом і публіцистом: «Поезія — мистецтво, що вірить і вірує у звичайні і прості речі — в правду і любов, в радощі і страждання, в зустрічі і розлуки...»

Номер слайду 31

Основні книги. Земле, чую тебе. 1961 Гроно. 1962 Мої сторони світу. 1963 Моя радиостанция. 1964 Вибрані поезії. 1966 З березнем по землі. 1968 Архипелаги. 1968 Поступ. 1969 Вогневиця. 1970 Избранная лирика. 1971 Я родом из песни. 1971 Автограф. 1972 Добросвіт. 1974 Созвездие лиды. 1974 Покоління. 1975 Дорогою зорі. 1979 Заповітний хліб. 1982 Внезапный возраст. 1982 Синові в дорогу. 1982 Лоза і камінь. 1984

Номер слайду 32

Форма творчих пошуків митця різноманітна: від пейзажного малюнка – до сонета, балади,поеми; від дитячої приспівки – до філософського триптиху.

Номер слайду 33

За 55 років творчої діяльності вийшло понад 75 книжок

Номер слайду 34

М. Ф. Сингаївський навічно закарбував своє ім’я в історії літератури, залишив унікальну літературну спадщину.

Номер слайду 35

Микола Сингаївський навічно закарбував своє ім’я в історії літератури , залишив унікальну літературну спадщину. Нагороджений премією імені Олександра Бойченка за збірки «Архіпелаги», «З березнем по землі»; Республіканською літературною премією ім. Миколи Островського за збірки поезій «Вогневиця» та «Поступ»

Номер слайду 36

Літературна премія ім. В. Юхимовича за книгу поезій «Іскоростенська райдуга»; Орден «Співдружності» за вагомий внесок у зміцнення дружби між країнами СНД та багаторічну популяризацію української літератури в країнах СНД;

Номер слайду 37

Золотий знак Спілки письменників Болгарії та Спілки перекладачів Болгарії за подвижницьку перекладацьку працю з болгарської.

Номер слайду 38

Збірки для дітей. Жива криничка. 1958 Колесо. 1966 Метелик у портфелі. 1967 Перепілка щастя носить. 1968 Мій календар. 1969 Журавлине літо. 1970 Сонце для всіх. 1975 Березничка. 1972 Ми — громадяни. 1976 Я вже виросла. 1978 Стежка до криниці. 1980 Тепла земля. 1982 Краплі зорі. 1985

Номер слайду 39

За твори для дітей та юнацтва у галузі дитячої літератури М. Сингаївський удостоєний найвищої літературної премії імені Лесі Українки та премії імені Миколи Трублаїні, а його поезії увійшли в читанки, шкільні підручники та хрестоматії.

Номер слайду 40

«…Древлян-ська земле, ми твої сини, тому й живучі, навіть і по смерті»

Номер слайду 41

У 2013 році було засновано Міжнародну літературно-мистецьку премію імені Миколи Сингаївського, яку вручають щороку 12 листопада – у день народження митця.

Номер слайду 42

Використані матеріалиhttps://gazeta.ua/articles/culture/_cim-zhiv-tvorec-cornobrivciv-mikola-singayivskij-eksklyuzivna-rozmova-z-blizkimi/821745https://ukrlit.net/biography/singaivsky1.htmlhttps://childlibr.org.ua/index.php?m=content&d=view&cid=12https://ukrlit.net/biography/singaivsky.htmlhttps://ukurier.gov.ua/uk/articles/yak-na-ti-chornobrivci-poglyanu/https://childlibr.org.ua/index.php?m=content&d=view&cid=12https://litgazeta.com.ua/biohrafiya-korotko/singaivskij-mikola-biografia/ 

pptx
Додано
9 листопада 2021
Переглядів
2294
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку