Презентація "Сторітелінг- мистецтво створювати історії"

Про матеріал
Мета: за допомогою технології сторітелінгу розвивати уяву, фантазію, мовлення учнів, складати захоплюючі, дивовижні та неперевершені історії. Технологія сторітелінгу є однією з інноваційних педагогічних технологій, що допомагає учневі : 1)засвоїти матеріал, поданий у вигляді цікавої захоплюючої історії; 2)сприяє розвитку його особистісних якостей; 3)демонструє унікальність уяви кожної дитини; 4)дозволяє проявити активність та творчість.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сторітелінг. Мистецтво створювати історії

Номер слайду 2

РОЗВИВАЙ ФАНТАЗІЮАле як вигадати цікаву історію? Як розвивати фантазію та уяву? 

Номер слайду 3

Пам’ятайте«Уява – не привілей обраних, нею наділені всі. Просто її треба розвивати» Джанні Родарі

Номер слайду 4

В чому суть «сторітелінгу» ?Технологія сторітелінгу є однією з інноваційних педагогічних технологій, що допомагає учневі засвоїти матеріал, поданий у вигляді цікавої захоплюючої історії, сприяє розвитку його особистісних якостей, демонструє унікальність уяви кожної дитини, дозволяє проявити активність та творчість.

Номер слайду 5

Можна отримати найбільш важливі результати:зняття напруженості; створення невимушеної обстановки; пожвавлення атмосфери у класі; найбільш прості та швидкі шляхи встановлення контакту між вчителем та учнями, засобом привернення та утримання їх уваги.

Номер слайду 6

ВПРАВА «КОЛА НА ВОДІ»Діти вибирають довільне слово. Воно записується на дошці стовпчиком. На ці букви добираються нові слова, до слів - речення. На основі отриманих результатів складають оповідання, казку, веселу історію, вірш.

Номер слайду 7

СКЛАДИ РОЗПОВІДЬС- сніжок. Т- танокІ- іній. Н - небо. А- акація. Настав ранок, прокинулась сніжинка, закружляла у веселому танку. Іній вкрив усе навкруги. Небо посилало сонячне проміння. Сніжинка сіла на акацію перепочити.

Номер слайду 8

СЛОВО «СЛОН»С – сліпак (гризун)Л – ліс. О – орел. Н – нора. Довго літав орел високо над лісом. Раптом ліс скінчився . Почався широкий степ. Хижий птах побачив сліпака. Гризун прямував до своєї нори. Орел кинувся стрілою на свою здобич. Сліпак так і не добіг до своєї домівки. А орел схопив його і поніс до свого гнізда. Він збудував собі гніздечко дуже високо,прикрив його сосновими гілками, щоб малечі не було спекотно . Його вже чекало двоє маленьких пташенят. Через 3 місяці вони почнуть самостійно літати на полювання.

Номер слайду 9

С – Степан. О – оповідання. Ю – Юхим. З - зима. Степан – старший брат. Він допомагає написати оповідання. Юхим радий братовій допомозі. Разом вони склали оповідання про зиму. Степан та Юхим дуже люблять зимові розваги. СЛОВО «СОЮЗ»

Номер слайду 10

П – парашутист. А – Америка. Р – річка. К – Колорадо. Один парашутист вирішив об’їхати увесь світ. Америка була першим континентом у його маршруті. Його увагу привернула річка, яка тече через 7 штатів, 2 країни та 9 національних парків. Її назва Колорадо,але це ще й назва височини та штату. СЛОВО «ПАРК»

Номер слайду 11

Вправа «Біном фантазії»Оберіть два будь-яких іменника, які змістовно якомога віддаленіші між собою (наприклад, гітара і миша) і поєднайте їх. Як це зробити? Щонайперше, за допомогою прийменників. У, на, під, коло,за, біля,всередині,між, поряд, поруч, позаду, навколо, тощо.

Номер слайду 12

Творча діяльність. Далі зміст історії можна розкривати за допомогою відповідей на додаткові питання. Наприклад, так: Миша в гітарі (Що робить? За яких обставин опинилася? Що відчуває?)Миша під гітарою (Чому? Хто поруч?)Гітара у миші (Співає душа? Творча особистість? Концертна діяльність чи певне свято?)Миша на гітарі (Намальована? Сидить? Грає?)

Номер слайду 13

Вправа «Несподіванка»Запропонуйте учням передати основний зміст певного оповідання за допомогою 5 ключових слів. А потім створити нову історію, додавши 6 слово, яке жодним чином не пов'язане із сюжетом. Наприклад, казку «Курочка Ряба» можна переказати за допомогою таких слів – курка, яйце, дід, баба, сльози. Додайте нове слово, наприклад, металобрухт, і попросіть учнів або органічно вписати це слово в існуючий сюжет, або переписати зміст відомої історії, вигадавши в ній нові обставини.

Номер слайду 14

ПРИКЛАД ІСТОРІЇМинуло 2 роки. Усі спроби Курочки Ряби знов знести обіцяне золоте яйце були марними. Однак їй таки вдалося отримати певні здобутки, у неї виходили дійсно незвичайні яйця – їхня шкаралупа була з міцного заліза. Здавалося б, який зиск від цього? Ан ні! У селі був пункт прийому металобрухту. Старенькі почали здавати шкаралупу і невдовзі збагатилися. Після цього жили вони не лише довго, а й щасливо.

Номер слайду 15

Вправа « Техніка фантастичних гіпотез»Доберіть випадкові підмет і присудок та запропонуйте школярам вигадати історію на кшталт «Що було б, якби...?» з підстановкою запропонованої пари слів. Наприклад, підмет – стілець, присудок – говорити. Отже, отримаємо гіпотезу, на якій має будуватися подальша історія – «Що було б, якби стілець міг говорити?».

Номер слайду 16

Вправа « Ігри з помилками»Запропонуйте школярам вигадати чи переписати відому історію: у центрі такої історії буде слово чи словосполучення, в якому допущена словесна помилка. Наприклад, якщо учні помилково вживають словосполучення «одягати (предмети одягу, взуття)», замість «надягати», можна запропонувати написати казку про життя одягу чи взуття: як ці речі прокидаються, умиваються, одягаються і йдуть на роботу.

Номер слайду 17

Почніть писати просто зараз!Чому історія ? Історії легше сприймаються учнями, ніж описи, визначення; реалізується принцип доступності навчання. Сучасні діти з «кліповим» мисленням краще сприймають динамічну історію, ніж текст іншого виду. В історії є герой, який в процесі боротьби та наполегливої праці змінюється і мотивує до цього ж дітей.

Номер слайду 18

Почніть писати просто зараз!Історія впливає на почуття дитини, а це підвищує рівень концентрації уваги. Історія викликає асоціації, адже при розповіді використовуємо малюнки, презентації; реалізується принцип наочності.

Номер слайду 19

БАЖАЮ ВАМТВОРЧИХ УСПІХІВТА НЕПЕРЕВЕРШЕНИХ ІСТОРІЙ!

pptx
Пов’язані теми
Українська мова, 3 клас, Презентації
НУШ
Додано
3 березня
Переглядів
51
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку