Презентація "Стрічка Мебіуса - загадка сучасності"

Про матеріал
Презентація "Стрічка Мебіуса - загадка сучасності". Дана презентація створена для проведення позаурочного заходу під час проведення тижня математики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Логіка може вас привести із пункта А в пункт В, а уява - куди завгодно... А. Ейнштейн

Номер слайду 2

Стрічка Мебіуса – загадка сучасності

Номер слайду 3

Стрічка Мебіуса, яку також називають петлею, поверхнею або листом, - це об'єкт вивчення такої математичної дисципліни, як топологія, що досліджує загальні властивості фігур, що зберігаються при таких безперервних перетвореннях, як скручування, розтяг, стиск, згинання та інших, не пов'язаних з порушенням цілісності.

Номер слайду 4

Дивовижною і неповторною особливістю такої стрічки є те, що вона має всього одну сторону і край, які ніяк не пов'язані з її розташуванням в просторі.

Номер слайду 5

Відкриття стрічки Мебіуса. Август Фердінанд Мебіус. Йоганн Бенедикт Лістинг. Карл Фрідріх Гаус

Номер слайду 6

Властивості стрічки Мебіуса. Наявність обного боку. Безперервність. Зв’язність, або двомірність. Відсутня орієнтованість. Особливий хроматичний номер (6).

Номер слайду 7

Існує гіпотеза, згідно з якою Всесвіт - це величезна петля Мебіуса.

Номер слайду 8

Наукове використанняІнша теорія розглядає ДНК як частину поверхні Мебіуса, що пояснює складнощі з прочитанням і розшифровкою генетичного коду.

Номер слайду 9

Практичне застосування. Великий винахідник Нікола Тесла на початку століття винайшов резистор Мебіуса. Деталі трансформатора; гвинти моделі судна

Номер слайду 10

Смуги стрічкового конвеєра і фарбувальної стрічки в друкованих пристроях, абразивних ременів для заточування інструментів і автоматичної передачі створені на основі стрічки Мебіуса.

Номер слайду 11

Застосування в техніціфарбуюча стрічка в друкарських пристроях, стрічка в магнітофонних касетах створені на основі стрічки Мебіуса, тоді термін використання касети подвоюється.

Номер слайду 12

Практичне застосування. Крім того, знак стрічка Мебіуса використовується в різноманітних торгових марках і логотипах. Найвідоміший з них – це міжнародний символ вторинної переробки. Його проставляють на упаковках товарів або придатних для подальшої переробки, або зроблених з перероблених ресурсів.

Номер слайду 13

Олафур Еліасон«Нескінченні сходи»Мюнхен. Стрічка Мебіусамісто Рига«Стрічка Мебіуса»Франкфурт-на-МайніСтрічка Мебіуса надихнула багатьох художників та митців…

Номер слайду 14

Мауріц Корнеліс Ешер«Стрічка Мебіуса II (Червоні мурашки)»

Номер слайду 15

За мотивами «Лист Мебіус» А. Дж. Дейча режисером Густаво Москера був знята фантастична кінокартина «Мебіус»

Номер слайду 16

Як отримати стрічку Мебіуса?Візьми смужку паперу завдовжки 30 см і завширшки 2-3 см. Зігни смугу в кільце та з’єднай кінці. Перекрути один із них і саме так склей їх.

Номер слайду 17

Фокус 1 Візьми ручку чи фломастер й веди лінію посередині смужки. Продовжуй малювати, поки опинишся там, де почав. Це доведе, що стрічка насправді має лише один бік.

Номер слайду 18

Фокус 2 Ножицями зроби прокол усередині паперової смужки, де проведена лінія так, щоб розітнути стрічку навпіл. Що станеться?

Номер слайду 19

Фокус 3 Розріж стрічку Мебіуса, відступаючи від краю приблизно на третину її ширини. Отримаємо дві стрічки: одну, більш коротку, - звичайну стрічку Мебіуса, а другу – довгу, з двома напівобертами (Авганська стрічка).

Номер слайду 20

Фокус 4 Візьми найдовшу стрічку, яка в тебе є, перекрути її три рази і склей. Що ти отримав?Тричі перекручена стрічка Мебіуса, яка є логотипом переробки сміття

Номер слайду 21

Фокус 5 Розріжемо посередині тричі перекручену стрічку Мебіуса. Що ми отримали?Вдвічі більшу стрічку, але уже із вузликом. І до речі це дуже схоже на те, як з’являються вузли ДНК. Тому, що ДНК – це дуже дуже закручена нитка.

Номер слайду 22

Стрічка Мебіуса широко використовується в науці, техніці та навіть в дослідженні властивостей Всесвіту. Вона також надихає художників, письменників, дизайнерів на створення незвичайних витворів мистецтва. Загадкові властивості стрічки породжують багато винаходів та наукових гіпотез. Стрічка Мебіуса стала символом нескінченого пізнання істини…ЇЇ дослідження ще не закінчено…Висновки

Номер слайду 23

Стрічка Мебіуса – символ математики,Що слугує вищої мудрості вінцем. Вона повна неусвідомленої романтики,В ній безкінечність скручена кільцем. В ній простота, а разом з нею – складність,Що недосяжна навіть мудрецям. В нас на очах змінилась площина. В поверхню без початку і кінця.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Філатова Лариса Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
1238
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку