Презентація "Стрітення"

Про матеріал
Вважається, що у свято зустрічаються зима з весною та сперечаються. Хто переможе на Стрітення, той і правитиме на землі найближчим часом. У давнину в цей день намагалися визначити, якими будуть наступні два тижні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Холодна, біла,Ліс оголила. Скувала річку,Струмок спинила. Задзвеніли струмки,Прилетіли граки. У вулик бджола. Перший мед принесла. Хто скаже, хто знає,Коли це буває?

Номер слайду 4

Вважалося, що зима з весною перетинаються на дорозі та сперечаються, хто ще залишиться в цих краях господарем.

Номер слайду 5

Визначали переможця за погодою під вечір: якщо стало холодніше, то зима ще залишиться у своїх володіння, а якщо потеплішало — весна взяла верх і її прихід буде раннім.

Номер слайду 6

Назву Громниці свято отримало, бо це був єдиний день зими, коли можна було почути відлуння грому.

Номер слайду 7

Також, прикмети нерідко стосувалися води. Якщо на даху висіли бурульки — їх збивали й розтоплювали у воду. Цю талу воду вважали цілющою

Номер слайду 8

Жінки раніше готували на Стрітення обрядове печиво у формі жайворонків. Це печиво давали дітям, а ті мали закликати разом із цими птахами весну.

Номер слайду 9

Жайворонки. На два десятки пташок:свіжі дріжджі — 30 г (або 10 г сухих)тепла вода — 2 склянки (400 мл)цукор — 3 столові ложкиолія — 3 столові ложкисіль — 1/3 чайної ложкиванілін на кінчику чайної ложкиборошно — близько 4-5 склянок (500-600 г)жменька темних родзинок

Номер слайду 10

Народні прикмети 15 лютого. Якщо під вечір тепло — значить і весна буде сонячною. Якщо все снігом замело — зима закінчиться не скоро, а весна буде дощовою. Якщо на деревах іній — вродять добре гречка й картопля.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Сьогодні Стрітення! Чудово!І сонце в небо попливло. Та усміхнулось світанково,Щоб світло й тепло нам було. Хай літо зиму переможе,Бо так вже хочеться тепла. А так і буде. Дуже схоже,Що вже весна до нас прийшла.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Чікаленко Ганна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 лютого 2023
Переглядів
524
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку