Презентація "Створення єдиного інформаційного освітнього простору – основний критерій ефективності використання нових інформаційних технологій в навчальному закладі"

Про матеріал

Створення єдиного інформаційного простору закладу освіти забезпечує відкриту освіту та підготовку випускника, який має гарантований рівень загальних та предметних компетенцій, готовий до життя в сучасному інформаційному суспільстві.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Створення єдиного інформаційного освітнього простору – основний критерій ефективності використання нових інформаційних технологій в навчальному закладі (з досвіду роботи)Амеліна Л.І., вчитель математики ІІ-Іванівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Барвінківської районної ради Харківської області

Номер слайду 2

Мета створення єдиного інформаційного простору:здійснення діагностики та управління навчально-виховним процесом;підвищення інтересу школярів до різноманітних навчальних предметів;допомога учням влитися в світовий інформаційний простір;підвищення якості знань учнів, їхніх компетенцій;впровадження сучасних нформаційних технологій в навчально-виховний процес;координація навчальної-виховної, науково-методичної діяльності загальноосвітнього закладу;забезпечення ефективного використання програмових засобів;підвищення ефективності процесів (видів діяльності), які здійснюються в освітній системі.

Номер слайду 3

Єдиний інформаційний простір школи – це сукупність наступних компонентів:інформаційних ресурсів , які містять дані та відомості , що зафіксовані на носіях інформації;організаційних структур, які забезпечують функціювання та розвиток єдиного інформаційного освітнього простору , тобто який забезпечує всі інформаційні процеси;програмно - технічних засобів та організаційно-нормативних документів.

Номер слайду 4

Єдиний інформаційний простір школи – це система, в якій задіяні та на інформаційному рівні пов'язані всі учасники навчально-виховного процесу: Модель взаємодії учасників навчально-виховного процесу. Адміні-страція. ВчителіБатьки. УЧНІ123645

Номер слайду 5

Завдання:1. Забезпечити можливість для успішної соціальної адаптації випускника школи в умовах швидко мінливого світу.2. Навчити учнів і вчителів орієнтуватися в інформаційному просторі, активно використовувати сучасні інформаційні технології в навчально-виховному процесі та в повсякденній діяльності, сформувати інформаційну культуру.3. Сформувати особистість, конкурентноздібну та компетентну в електронному інформаційному середовищі.4. Створити умови для неперервної самоосвіти вчителів та учнів.5. Створити умови для самореалізації та розвитку творчого потенціалу учнів.6. Сформувати в учнів добре систематизовані міжпредметні знання з метою засвоєння інформаційної картини світу.7. Розвивати комунікативні здібності учнів і вчителів.8. Забезпечити в максимальному степені автоматизацію управління навчально-виховним процесом.

Номер слайду 6

Функції єдиного інформаційного простору школи: Виховна. УправлінськаІнформаційна. Методична. Навчальна. Технічна. Комунікаційна

Номер слайду 7

В єдиному інформаційному просторі навчального закладу вирізняються три його складові:єдиний інформаційний простір управлінської діяльності;єдиний інформаційний простір навчальної діяльності;єдиний інформаційний простір наукової діяльності.

Номер слайду 8

Характерні особливості навчальної діяльності:інформаційні ресурси є навчальними комп’ютерними програмами, курсами дистанційного навчання, електронними підручниками, довідковою інформацією, навчальними відеофільмами, методичними матеріалами тощо. Вони призначені для використання учасниками навчально-виховного процесу навчального закладу . Доступ до цих ресурсів, за винятком платних, є вільним;кількість користувачів інформаційних ресурсів – необмежена;територія, на якій розташовані об’єкти, що охоплені єдиним інформаційним простором, – уся територія країни;Найпопулярнішим є обмін за допомогою локальної мережі і Інтернет.

Номер слайду 9

Створення єдиного інформаційного простору загальноосвітнього навчального закладу:володіння комп'ютером,використання ІКТ в навчально-виховному процесі,підключення до мережі Інтернет,проходження курсової перепідготовки за дистанційною формою навчання,використання навчальних електронних посібників та їх створення (медіатеки),використання електронної пошти, створення освітніх сайтів і порталів в Інтернеті та наповнення їх необхідним контентом тощо.

Номер слайду 10

Єдиний інформаційний освітній простір формує новий зміст освіти в цілому, оскільки змінюються:організаційні форми і методи навчання, форми і методи обміну педагогічним досвідом, форми і методи підвищення кваліфікації педагогічних кадрів; форми і зміст взаємодії між учителями й учнями, між учасниками педагогічного процесу; уявлення про місце і час проходження навчання; суть освітніх і виховних завдань, які повинні вирішувати педагоги і суть навчальних завдань, які повинні вирішувати учні.

Номер слайду 11

Результати використання єдиного інформаційного освітнього простору:ефективно використовувати навчальні інтерактивні технології для розв’язання рутинних завдань (підготовка текстів, таблиць, збір, обробка і представлення експериментальної інформації, пошук необхідних даних і комунікація з іншими членами «електронного співтовариства»);самостійно освоювати і використовувати необхідні для них засоби, готові до самонавчання;усвідомлювати, що саме вони знають і вміють, готові у будь-який момент поділитися цими знаннями зі своїми колегами;уміють співробітничати зі своїми колегами;краще розуміти проблеми, що виникають в ході колективної роботи; можуть добре пояснити один одному суть і будову достатньо складних процесів і систем; збирати і представляти інформацію в різних формах (таблиці, графіки, звіти і навіть гіпертекст і відеоряди); з оптимізмом дивитися в майбутнє, настроюватися на продовження освіти і на роботу в найбільш складних і престижних галузях суспільного виробництва, політики, управління, торгівлі .

Номер слайду 12

Організація особистого інформаційного простору вчителя та учнів. Освітні блоги – це є організація особистого інформаційного простору вчителя та учнів, можливість побудувати освітній маршрут для учнів з метою формування інформаційної освітньої культури. Забезпечують оперативний і надійний зв'язок між суб’єктами навчального процесу для вирішення різних питань, отримання відповідей, обговорення поточних проблем і організаційних моментів.

Номер слайду 13

Веб-сайт ІІ-Іванівської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Сьогодні життя закладу не можливо уявити без зовнішнього сайту у всесвітній мережі Інтернет. Шкільний сайт представлений в Інтернеті на домені edu.vn.ua , розповідає про життя закладу, його матеріальну та методичну базу, висвітлює значущі подіє навчального процесу та суспільного життя закладу.

Номер слайду 14

Формування власного інформаційного простору:оновлення наповнюваності власного сайту;використання комп’ютерів для контролю навчальних досягнень учнів;практичне засвоєння, а в подальшому застосування ІКТ в навчально – виховному процесі. використанню хмарних технологій Google.

Номер слайду 15

Веб-сайт вчителя математики Амеліної Л.І. Мій сайт вчителя математики дозволяє по новому підійти до вирішення питань організації навчально-виховного процесу, забезпечує зв'язок між мною, як вчителем математики і класним керівником, та учнями, батьками учнів.

Номер слайду 16

Висновок: Таким чином, створення єдиного інформаційного простору закладу освіти забезпечує відкриту освіту та підготовку випускника, який має гарантований рівень загальних та предметних компетенцій, готовий до життя в сучасному інформаційному суспільстві. 

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Мельничук олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новицька Наталія Борисівна
    Просто, чітко та зрозуміло!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
6781
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку