Презентація "Створення інклюзивного середовища в шкільній бібліотеці для забезпечення всебічного розвитку дитини, як показник рівня свідомості нації."

Про матеріал
Створення інклюзивного середовища в шкільній бібліотеці - це потреба сьогодення, постійно удосконалювати умови організації інклюзивного простору, удосконалювати професійну майстерність бібліотекаря шляхом самоосвіти, ознайомлення з сучасними методиками і підходами, які застосовуються для роботи з дітьми з особливими освітніми потребами. У нашому суспільстві починає формуватися нова культурна й освітня норма - повага до людей з фізичними та інтелектуальними вадами, тому завдання бібліотеки - подолання браку спілкування, забезпечення рівного доступу до всього спектру бібліотечних та інформаційних послуг дітей з ООП для соціальної адаптації .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Хочеться висловити впевненість у тому, що процеси інтеграції дітей з особливими освітніми потребами в ЗНЗ набудуть значного поширення і стануть успішними за умови зміни ставлення суспільства до цих дітей.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Батьки Бібліотекар Дитина з особливими потребами Асистент вчителя Логопед Психолог Дефектолог Адміністрація ЗНЗ Вчитель

Номер слайду 7

Інклюзивне середовище в шкільній бібліотеці: «Під сонцем міста вистачить усім» Шкільна бібліотека – територія дозвілля і творчості, комунікаційний центр для зустрічей і спілкування дітей. Це місце де можна поспілкуватися з друзями, взяти участь у масовому заході, зробити селфі з книгою, дізнатись про цікаві новинки, де діти з ООП мають можливість реалізувати свої культурні та освітні потреби.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Айстопер (те, що зупиняє очі) – книжкові виставки, тематичні полички – один із найважливіших методів пропаганди літератури серед дітей з ООП. Основне призначення – привернути увагу.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Каністерапія – це новий метод лікування та реабілітації за допомогою собак, який може застосовуватись у різних випадках. Інноваційний метод індивідуальної роботи:

Номер слайду 14

Діти читають книги собакам. Собака не буде засуджувати, якщо дитина щось робить неправильно, тварини не сміються, коли дитина читає і робить помилки в словах, або наголосі. Тобто вони читають не дорослим, або своїм товаришам, а читають собакам. Після таких занять у дітей покращується техніка читання та підвищується самооцінка. Інноваційний метод індивідуальної роботи:

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Бібліотерапія – терапія через книгу, лікування словом. Бібліотекар – провідник, який допомагає книзі, знайти дорогу до серця «особливої» дитини. Libros психотерапія – лікування читанням

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

День відкритих дверей – батьки відвідують бібліотеку разом з дитиною; Консультації – диференційований підхід до кожної сім’ї, що має «особливу» дитину. Головне, щоб батьки вірили у своїх дітей і були помічниками для бібліотекаря. Семінари-практикуми – де батьки знайомляться з літературою, іграми, вчаться застосовувати отримані знання на практиці. Ділові ігри. Проведення спільних свят, де батьки можуть бачити досягнення своєї дитини, брати участь спільно з дитиною.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

1. Навчитися толерантно ставитися до особливих дітей, але в ніякому разі не акцентувати увагу на дитині. 2. Сприяти тому, щоб кожна дитина відчула себе прийнятою. 3. Сприяти створенню у дитячому колективі атмосфери доброзичливості, справедливості й толерантності. 4. Надавати індивідуальну підтримку, але при цьому не відокремлювати дітей з особливими потребами від основної групи дітей. 5. Намагатися наблизити різного роду завдання до потреб і можливостей такої дитини. 6. Співпрацювати з іншими спеціалістами (психологом, логопедом, асистентом вчителя) та батьками в одній команді.

Номер слайду 22

ppt
Пов’язані теми
Педагогіка, Методичні рекомендації
Інкл
Додано
3 листопада 2022
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку