Презентація "Сватання на Гончарівці"

Про матеріал
Ознайомити учнів та учениць з життям і творчістю Г. Квітки-Основ'яненка, розкрити його ідейно-тематичне спрямування; розвивати увагу, пам'ять, культуру зв'язного мовлення, логічне мислення; виховувати почуття поваги до творчості письменника, а також цікавість до читання української художньої літератури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Позакласне читання. Г. Квітка-Основ’яненко«Сватання на Гончарівці»Презентацію підготувала вчителька української мови та літератури Поповська І. В.

Номер слайду 2

Біографія. Григорій Федорович Квітка-Основ’яненко народився 29 листопада 1778 р. на хуторі Основа в родині знатних поміщиків-дворян. Він був українським прозаїком, драматургом, журналістом, літературним критиком і культурно-громадським діячем, а також засновником художньої прози і жанру соціально-побутової комедії в класичній українській літературі.

Номер слайду 3

Здобув домашню освіту. У родині панувала глибока шана до рідної мови, історії, фольклору, мистецтва. Звичаї в родині відзначалися простотою, тут багато читали, постійними були вистави самодіяльного театру, натхненником яких був Григорій; він же виконував і головні ролі. Усе це формувало мистецькі смаки юного Квітки, його суспільні погляди, прищеплювало любов до народної поезії, виховувало повагу до простолюду.

Номер слайду 4

У 23 роки вступив до Курязького монастиря, але через чотири роки повернувся до світського життя. Був комісаром у народному ополченні, повітовим предводителем дворянства (1817–28), згодом — головою Харківської палати кримінального суду. Став активним діячем громадського і культурного життя Харкова. Обирався членом Товариства наук при Харківському університеті.

Номер слайду 5

Виступав з пропагандою народної теми в літературі, був переконаний в позастановій цінності особистості. Свої перші твори друкував у журналі «Украинский Вестник», який видавав у 1816–17 разом з Р. Гонорським і Є. Філоматським. Писав українською і російською мовами.

Номер слайду 6

Помер Г. Квітка-Основ’яненко 20 серпня 1843 р. після тяжкої хвороби у м. Харкові. Квітка-Основ’яненко має почесне ім’я «батька української прози». Його повісті, сюжети яких розгортаються поза соціальними конфліктами, з ідеально-побожними героями, є типовим зразком українського сентименталізму. Творчість Квітки-Основ’яненка справила значний вплив на подальший розвиток української літератури.

Номер слайду 7

Цікаві факти. Народився він у заможній дворянській родині, проте довго соромився свого панського походження. У дитинстві через хворобу осліп. Лікарі й знахарі нічим не могли допомогти, та у 6 років раптово зір повернувся. Свій перший твір опублікував лише у 49 років. Квітка-Основ’яненко не виїздив із Харкова все своє життя.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Головні героїПрокіп Шкурат, його дружина Одарка й донька Уляна; кріпак Олексій і його дядько-солдат Осип Скорик, селянин Павло Кандзюра і його син Стецько, приятель і «підбрехач» Осипа Скорика Тиміш, дівчата-подруги Уляни.

Номер слайду 22

Сюжет. Одарка Шкурат свариться зі своїм чоловіком Прокопом через те, що той пиячить. Через деякий час до них заходить Кандзюба з пропозицією посватати їхню єдину доньку Улянку за свого сина Стецька. Одарка зі своїм чоловіком відразу не погоджуються, адже Стецько був не дуже розумним, проте згадавши що хлопець має великі статки, батьки дівчини дають згоду. Улянка проти такого шлюбу, адже дівчина кохає кріпака Олексія.

Номер слайду 23

Сюжет. Олексій дізнається, що його кохану Улянку батьки хочуть силоміць видати заміж за дурня, тому хлопець починає бити Стецька, щоб той відмовився від сватання. Проте Стецько не погоджується, бо дуже боїться свого батька. Врешті-решт за допогою хитрощів Олексійового дядька Уляна одружується з коханим, а Стецько отримує гарбуза.

Номер слайду 24

Гра «Вгадайте персонажа за описом»Розпочати гру

Номер слайду 25

Аналіз твору. Рік написання: 1836. Жанр: соціально-побутова комедія. Тема: розповідь про сватання бідної дівчини. Показ сільського життя, побуту та звичаїв.Ідея: засудження соціальної нерівності та уславлення палкого почуття кохання.

Номер слайду 26

Проблематика твору батьки і діти; виховання молодого покоління; людина і суспільство; соціальна нерівність; кохання та сімейне щастя.

Номер слайду 27

Гра «Знайдіть слова»Розпочати гру

Номер слайду 28

1. Справжнє прізвище письменнка

Номер слайду 29

2. Місто де жив і писав свої твори автор

Номер слайду 30

3. Жанр твору "Сватання на Гончарівці"

Номер слайду 31

4. Цей овоч дають нареченому, коли дівчина відмовляє йому

Номер слайду 32

5. Г. Квітка-Основ'яненко – "батько української ..."

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Дякую за увагу!

Номер слайду 35

Використані джерелаhttps://dovidka.biz.ua/svatannya-na-goncharivtsi-analiz/https://dovidka.biz.ua/svatannia-na-honcharivtsi-perekaz/https://onlyart.org.ua/biographies-poets-and-writers/kvitka-osnovyanenko-grygorij-biograf/https://dovidka.biz.ua/grigor-y-kv-tka-osnov-yanenko-ts-kav-fakti/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Перекрест Тетяна Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 липня 2022
Переглядів
2722
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку