Презентація "Світ юридичних професій". Урок правознавства 9 клас

Про матеріал
Комп'ютерна підтримка уроку з правознавства, тема "Світ юридичних професій". Мета: дати уявлення про окремі юридичні професії, ознайомити з вимогами, яким мають відповідати особи, що збираються працювати в галузі права.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“СВІТ ЮРИДИЧНИХ ПРОФЕСІЙ”ПРАВОЗНАВСТВО, 9 клас

Номер слайду 2

СУДДЯОднією з гілок влади в будь-якому демократичному суспільстві є суд. Діяльності судів України присвячені спеціальні розділи Конституції України - “Правосуддя” і Конституційний Суд України”. Суддею є громадянин України, який відповідно до Конституції України призначений суддею, займає штатну суддівську посаду в одному з суддів України і здійснює правосуддя на професійній основі.

Номер слайду 3

Стаття 69. Вимоги до кандидатів на посаду судді.1. На посаду судді може бути призначений громадянин України, не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п’яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п’ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою.2. Не може бути призначений суддею громадянин, який:1) визнаний судом обмежено дієздатним або недієздатним; 2) має хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню функцій зі здійснення правосуддя;3) має незняту чи непогашену судимість.

Номер слайду 4

Стаття 69. Вимоги до кандидатів на посаду судді.3. Не може претендувати на посаду судді особа, до якої згідно із законом застосовується заборона обіймати відповідну посаду.4. Не може претендувати на посаду судді також особа, яку було раніше звільнено з посади судді за вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді або виявило його невідповідність займаній посаді.5. Не може претендувати на посаду судді також особа, яку було раніше звільнено з посади судді за результатами кваліфікаційного оцінювання.

Номер слайду 5

НОТАРІУСНотаріус – це уповноважена державою фізична особа, яка здійснює нотаріальну діяльність у державній нотаріальній конторі, державному нотаріальному архіві або незалежну професійну нотаріальну діяльність, зокрема посвідчує права, а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняє інші нотаріальні дії, передбачені законом, з метою надання їм юридичної вірогідності.

Номер слайду 6

Нотаріусом може бути громадянин України, який має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори - не менш як три роки, склав кваліфікаційний іспит і отримав свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Не може бути нотаріусом особа, яка має судимість, обмежена у дієздатності або визнана недієздатною за рішенням суду.

Номер слайду 7

Нотаріус не може займатися підприємницькою, адвокатською діяльністю, бути засновником адвокатських об’єднань, перебувати на державній службі або службі в органах місцевого самоврядування, у штаті інших юридичних осіб, а також виконувати іншу оплачувану роботу, крім викладацької, наукової і творчої діяльності.

Номер слайду 8

Адвокат. Адвока́т (від лат. advocates — прикликаний від лат. advoco — запрошую) — юрист, що надає професійну правову допомогу учасникам правовідносин. Участь адвоката є обов'язковою при захисті особи від кримінального обвинувачення а також в інших випадках, визначених законодавством відповідної держави.

Номер слайду 9

Адвокатом може бути фізична особа, яка має повну вищу юридичну освіту, володіє державною мовою, має стаж роботи в галузі права не менше двох років, склала кваліфікаційний іспит, пройшла стажування (крім випадків, встановлених цим Законом), склала присягу адвоката України та отримала свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю.

Номер слайду 10

Не може бути адвокатом особа, яка:1) має непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення тяжкого, особливо тяжкого злочину, а також злочину середньої тяжкості, за який призначено покарання у виді позбавлення волі;2) визнана судом недієздатною чи обмежено дієздатною;3) позбавлена права на заняття адвокатською діяльністю, - протягом двох років з дня прийняття рішення про припинення права на заняття адвокатською діяльністю;4) звільнена з посади судді, прокурора, слідчого, нотаріуса, з державної служби або служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, вчинення корупційного правопорушення, - протягом трьох років з дня такого звільнення.

Номер слайду 11

ЮРИСКОНСУЛЬТЮри́ст (правни́к, правознавець, правовик) від лат. «ius» — «право») — фахівець, який має професійні правові знання у галузі юридичних наук, законодавства і практики його застосування.

Номер слайду 12

До юриста пред'являються наступні вимоги: Наявність диплома про вищу освіту в юридичному Вузі і відповідна практика;професійні знання законодавчих і правових актів та регламентованих документів;вміння дати кваліфіковану консультацію в галузі Кримінального Адміністративного, Цивільного, Фінансового, Трудового права;грамотне складання юридичних та інших документів, як правознавчого, так і іншого характеру;володіння основними принципами управління і організації праці, економіки;ведення всіх необхідних звітів, обліку, тарифних угод, колективних договорів у встановленому порядку;впевнене володіння ПК та навички роботи у програмах юридичних; знання англійської мови (якщо потрібно).

pptx
Додав(-ла)
Гаман Наталія
Додано
22 квітня 2020
Переглядів
8328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку