Презентація "Світло і сонце на полотні"

Про матеріал
Запропонована презентація знадобиться колегам-словесникам при підготовці до уроків української літератури як елемент використання міжпредметних зв'язків. Цей мистецький контекст можна застосувати для характеристики доби шістдесятництва в курсі програми з української літератри для 11 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Світло і сонце на полотні» (до 100-річчя від дня народження української художниці Тетяни Нилівни Яблонської) Тетяна ЯБЛОНСЬКА (1917-2005) – українська художниця, народний художник УРСР (із 1960), професор (1967), академік Академії мистецтв СРСР (1975), народний художник СРСР (1982),  дійсний член(академік) Академії мистецтв України (1997—2005), лауреат Державних премій СРСР (1945, 1951, 1979 ) та Національної премії України імені Тараса Шевченка (1998),  Герой України (2001).

Номер слайду 2

Тетяна Яблонська народилася 11 лютого 1917 р. у Смоленську, в Росії, в родині доглядача Смоленської картинної галереї Ніла Яблонського. Його доньки - Тетяна та Олена - змалечку захоплювалися малюванням і не розлучалися з мольбертом та пензлями ні в Одесі, куди родина переїхала в 1927 році, ні в Кам'янці-Подільському, де батько згодом обійняв посаду шкільного вчителя. Малювали все: краєвиди стародавнього українського містечка з його старовинною фортецею та мальовничими берегами Смотрича, натюрморти, одна одну. Українська культура, народні пісні, люди настільки запали в душу Тетяні, що вона на все життя лишилася українською патріоткою.

Номер слайду 3

У 1941 р. закінчила Київський художній інститут (нині НАОМА), навчалась у видатного живописця Федора Кричевського. Федір Кричевський (1879—1947), автопортрет, 1911 р. Полотно, олія Федір Кричевський, «Три покоління», 1913 р.

Номер слайду 4

Яблонська заявила усьому світу про себе у 1949 році великим полотном "Хліб", яке зробило її знаменитою. Повна радості, молодого завзяття і трудового ентузіазму картина недавньої випускниці Київського художнього інституту уразила всіх прекрасним професійним виконанням, умінням будувати складні композиції, легко і вільно володіти пензлем, що було під силу лише досвідченим, визнаним майстрам.

Номер слайду 5

Зараз ми  цінуємо її тонкий та яскравий талант живописця, талановитої інтерпретаторки пейзажу-настрою, психологічного портрета. Мистецький доробок художниці величезний. Хочу згадати вибране, улюблене. Особливі 70-і та 80-і роки, тонке відчуття градацій кольору, емоційного наповненого багатьма підтекстами і відчуттями...

Номер слайду 6

Українські седнівські та київські краєвиди, яскрава, безперечно, дуже близька художниці емоційно й  духовно, неповторна  Італія.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

«У парку» (з Харківського музею) - колись побачена жанрова, абсолютно життєва, достовірна картина переростає в багатозначний образ - апогею материнства, сила емоційного сприйняття якого багаторазово множиться завдяки дивно тонкому колориту, успішно вирішеному завданню досягнення гармонії кольору, тональних аспектів, цілісності композиції. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Тетяна Яблонська. "Вечір. Стара Флоренція". 1973. 

Номер слайду 12

Тетяна Яблонська. "Італійський краєвид". 1977.

Номер слайду 13

Тетяна Яблонська. "Осінь у Флоренції". 1977.

Номер слайду 14

Тетяна Яблонська."Венеція. Гранд Канал". 1977.

Номер слайду 15

Тетяна Яблонська."Наш прекрасний Київ". Варіант. 1986.

ppt
До підручника
Українська література (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Авраменко О.М., Пахаренко В.І., Мовчан Р.В.)
Додано
29 вересня 2020
Переглядів
356
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку