Презентація "Своєрідність вирішення проблеми батьків і дітей в оповіданні Джеймса Олдріджа "Останній дюйм"

Про матеріал
Презентація для вивчення творчості Дж. Олдріджа та роботи над оповіданням "Останній дюйм"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: « Ніколи не знаєш,  на що ти здатний,  доки не спробуєш».  СВОЄРІДНІСТЬ ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМИ БАТЬКІВ ТА ДІТЕЙ В ОПОВІДАННІ ДЖ.ОЛДРІДЖА „ОСТАННІЙ ДЮЙМ”.    

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів із життєвим та творчим шляхом Дж. Олдріджа; розвивати навички переказу оповідання, виразного читання, усного зв’язного мовлення, словесного малювання, уміння визначати ключові епізоди, формулювати основну думку твору, висловлювати міркування з приводу даної проблеми; виховувати повагу до старших, прагнення порозумітися з ними.

Номер слайду 3

Очікувані результати:  розповідати про основні віхи життєвого і творчого шляху Джеймса Олдріджа та визначати  ідейні засади оповідання на основі використання знань з теорії літератури;   переказувати текст оповідання, визначаючи ключові епізоди;  лаконічно узагальнювати основну ідею твору ;  творчо працювати над текстом твору, аргументовано доводити свою точку зору; використовувати літературні твори як засіб формування загальнолюдських цінностей. Випереджувальні завдання: рольова гра, повідомлення про акули, поради психологів

Номер слайду 4

Проблемні питання Як побудувати здорові родинні стосунки? Чому виникає непорозуміння, відчуження між рідними людьми? Як допомогти людям, переобтяженим нескінченними турботами, усвідомити важливість психологічного контексту стосунків, душевного стану – свого і найближчих?

Номер слайду 5

Дж.Олдрідж У житті не раз настають вирішальні хвилини і залишаються вирішальні дюйми…

Номер слайду 6

Інтерв’ю з письменником Шановний Джеймсе , розкажіть, будь ласка, про свою родину? Про що ви мріяли в дитинстві? Які спогади викликають у вас сльози? Яку освіту ви здобули? Розкажіть, будь ласка, про світ своїх захоплень Ваша творча спадщина, яка вона? Як ваша творчість пов’язана з нашою країною? Яка головна тема ваших творів? Щоб ви хотіли побажати своїм шанувальникам?

Номер слайду 7

НЕ ХОЧУ, ЩОБ ВІН ПОМИРАВ Джеймс Олдрідж Галерея книг

Номер слайду 8

Історія написання «Останній дюйм» Олдрідж написав під час перебування на Чорноморському узбережжі Кавказу (1957). Українською мовою воно було надруковане в збірці «Хлопчик з лісового берега” в Києві (1959). Твори Олдріджа перекладені сорока мовами світу “Україна нагадує мені країну мого дитинства Австралію. На мою думку, будь – який український хлопчик може впізнати себе в героях моїх дитячих оповідань…”

Номер слайду 9

Лексичний  коментар Дюйм — одиниця довжини в англійській системі мір, рівна 1/12 фута, або 2,54 см. Фут — одиниця довжини в англійській системі мір, рівна 12 дюймам, або 30,48см. Миля – одиниця довжини, яка використовується тепер здебільшого у морській справі, рівна 1852 метрам. Фунт — основна одиниця ваги в англійській системі мір, рівна 453,5 г. Хамсин — сухий та спекотний вітер у Єгипті, що дме з пустелі. Авантюра — ризикована, сумнівна справа, розрахована на випадковий успіх, без урахування реальних можливостей і приречена на провал.

Номер слайду 10

Бесіда Яке враження справило на вас оповідання «Останній дюйм»? Чому герой потрапив у складну ситуацію? Що вам відомо про звички акул? З 500 видів акул 44 було помічено в Червоному морі Краплю крові в океані акула відчуває за сотні метрів завширшки, 3-4 км завдовжки. Ніздрями вона відчуває напрям і джерело запаху. Кров, навіть невелика подряпина на тілі плавця може спричинити напад акули. А ще їх приваблюють якісь ще недосліджені флюїди, що випромінюють люди та ті, які панікують.

Номер слайду 11

 Робота за змістом оповідання «Останній дюйм» Мозкова атака     Хто є головними героями оповідання?     Скільки років Деві? А батькові?    У якій родині живе і росте хлопчик?    Що можна сказати про стосунки в сім’ї героїв?  Вибіркове читання      Зачитайте, що автор говорить про батьків Деві.      Яким було ставлення батьків до Деві?      У чому причина таких стосунків?   Розв’язування проблемного питання Чому виникає непорозуміння, відчуження між дорослими і людьми?  Чому з’явилася тріщина у стосунках між рідними людьми

Номер слайду 12

Асоціативний кущ Самотність  Недовіра Байдужість Зрада  Конфлікт  Непорозуміння  Відчуження  

Номер слайду 13

Робота з підручником. Коментоване читання         Куди вирушили герої оповідання?   З якою метою?    Чи небезпечна ця поїздка?     Як почуває себе у польоті хлопчик? Чому у нього «нещасливий вигляд»? Як ви думаєте, що його більше лякає – політ на літаку чи ситуація, коли вони з батьком лишаються наодинці? Відповідь обгрунтуйте.         Як батько ставився до сина під час польоту?  Підтвердіть словами з твору.         Чи потурбувався батько про сина заздалегідь, чи узяв все потрібне для сина?        Що трапилося з Беном під час останньої поїздки?         А як повів себе Деві? Що виражає обличчя хлопчика?

Номер слайду 14

Але Деві сидів похнюпившись, а Бен більше й більше жалкував, що взяв його, і сумовито поглядав на величезну мертву пустелю узбережжя Червоного моря, котра розстилалася під крилом літака, - суцільну смугу на тисячу миль, якою відокремлювалися ніжно розмиті акварельні фарби суходолу від бляклої зелені моря. Все було нерухоме і мертве. Сонце випалювало тут усе живе, а весною вітри підіймали в повітря маси піску на тисячах квадратних миль і відносили його на той бік Індійського океану, де він і залишався навіки; пустеля зливалася з дном морським. Поясніть, яке значення мають слова: Пустеля Суцільна смуга Відокремлюватися

Номер слайду 15

. Момент найбільшого напруження       Чи вдалося врятуватися Бенові й Деві?  Що змінилося в їхніх стосунках?          Як про це говорить автор?         Що не розгледіли батьки в своєму хлопчикові?        Бен у критичній ситуації вперше вибачився перед сином за те, що, можливо, буде гримати на нього. Як це характеризує батька?

Номер слайду 16

Словникова робота Фанфік – (прихильник художньої літератури) – це різновид творчості шанувальників популярних творів мистецтва, літературний твір, заснований на якому-небудь оригінальному творі, що використовує його ідеї, сюжет або персонажів. Яка ж подальша доля наших героїв? 

Номер слайду 17

Робота з епіграфами Дитина породжує батьків С. Є. Лєц Дуже багато на світі людей, яким ніхто не допоміг пробудитися Антуан де Сент - Екзюпері

Номер слайду 18

Підведення підсумків Прокоментуйте назву оповідання Визначте головну думку Які проблеми порушує автор? Як ви думаєте, для того, щоб люди порозумілися, необхідна тільки екстремальна ситуація, чи це можливо за інших обставин?

Номер слайду 19

Поради психологів 1. «Надати пораду Бену як встановити духовний контакт з сином»; 2. «Попробуйте переконати Деві, що батько його любить» (група психологів робить повідомлення за даними завданнями)

Номер слайду 20

Рефлексія Мікрофон 1.     Сьогодні я дізнався… 2.     Було цікаво… 3.     Я  зрозумів, що… 4.     Мене здивувало… 5.     Урок дав мені для життя… 6.     Мені захотілося…

Номер слайду 21

Домашнє завдання 1.Початковий рівень – виписати крилаті вислови з оповідання; 2. Середній рівень – характеризувати Деві; 3. Достатній рівень – скласти сенкан на тему «Бен», «Деві» 4. Високий рівень – виконати творче завдання: написати твір-роздум на тему «Наближається останній дюйм, і все в руках хлопчика».

ppt
Додано
23 квітня 2021
Переглядів
1022
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку