Презентація "Сюжетикартин побутового жанру"

Про матеріал
Презентація "Сюжети картин побутового жанру" для здобувачів освіти , які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі. В презентації представлені картини побутового жанру. .У картинах побутового жанру зображаються сцени щоденної праці людей, родинного життя, народних свят тощо. іЗа допомогою презентації діти знайомляться з такими поняттями, як побутовий жанр, інтер'єр , масштабність. Знайомляться з побудовою фронтального інтер'єру і малюють інтнр'єр казкового палацу у фронтальному роташуванні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сюжети картин побутового жанру

Номер слайду 2

Картина – це твір станкового живопису, що правдиво втілює глибокий задум,який відзначається значущістю змісту і завершеністю художньой форми. Подія, дія – неодмінна умова картини, тому картина передусім – сюжетно-тематичний твір. Сюжетно-тематичний твір має жанрові різновиди:- Історичний;-Міфологічний;-Батальний;-Побутовий.

Номер слайду 3

Побутовий жанр — зображення тем і сюжетів із повсякденного, особистого і суспільного життя людини в образотворчому мистецтві. У картинах побутового жанру зображаються сцени щоденної праці людей, родинного життя, народних свят тощо. Тетяна Яблонська. Збір огірків. Микола Пимоненко. Сінокіс

Номер слайду 4

У таких творах трапляються сюжети із зображеннями відпочинку, спортивних подій, занять мистецтвом. Микола Пимоненко. Різдвяні ворожіння. Микола Пимоненко. Свати

Номер слайду 5

Кристіна Жекель. Біля каміна. Пітер Брейгель Старший. Сінокіс

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Сюжетно-тематична картина має три плани: Центр композиції картини розміщується на середньому плані;Передній план заповнюється додатковими дрібними предметами;Третій план виконує фон – нейтральний простір.

Номер слайду 8

Зображення внутрішнього вигляду приміщень — його інтер'єрів — популярні у графіці й живописі. Саме в інтер'єрах художники залишили нам детальні свідчення про побут, посуд, меблі різних часів. Інтер'єри дають уявлення про інтереси та захоплення людей. Джованні Паніні. Собор Св. Петра в РиміБарон Аттален. Весілля Леопольда І в Тюїльрі

Номер слайду 9

Інтер’єр — внутрішній простір приміщень будинку: кімнат, залів тощо. Масштабність — співрозмірність фігури людини з навколишнім середовищем. Залежно від місця знаходження глядача лінія горизонту при зображенні інтер'єру може розташовуватися низько, посередині або високо. У картинах побутового жанру художники застосовують масштабність: зображають людину в інтер'єрі, щоб дати уявлення про розміри приміщення. Схема побудови інтер’єру в перспективі.(точка сходження ,лінія горизонту)

Номер слайду 10

У фронтальному інтер'єрі видно три стіни (фронтальна стіна посередині, вона паралельна лінії горизонту). Едуард Гау. Біла зал а Зимового палацу. Вільям Генрі Пайн. Зала Віндзорського замку

Номер слайду 11

Схема перспективної побудови фронтального інтер’єру

Номер слайду 12

Послідовність побудови фронтального інтер’єру

Номер слайду 13

Практичне завдання: Наманюйте інтер'єр казкового палацу у фронтальному розташуванні (кольорові олівці, фарби, гуаш). Поради: Спочатку намітьте лінію горизонту та позначте на ній точку сходження. Проведіть до неї лінії, що позначають стіни, стелю, підлогу. Деталізуйте зображення поступово: намалюйте двері та вікна оригінальної форми, придумайте незвичні світильники й меблі, прикрасьте залу палацу дзеркалами, яскравими килимами, екзотичними рослинами.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Запитання і завдання1. Опишіть типові сюжети картин побутового жанру.2. Що таке інтер'єр? Який інтер’єр називають фронтальним?Самостійна робота для допитливих1. Дізнайтеся, які предмети характерні для інтер'єру української хати.2. Придумайте, як можна оформити шкільну актову залу для святкування Дня вчителя, Нового року тощо. Зробіть кілька ескізів.

Номер слайду 22

Бажаю вам творчого настрою і натхнення.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Гуменюк Валентина Анатоліївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2.  Valentina
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Кузьменко Олег Вікторович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 березня 2021
Переглядів
14514
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку